am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 22.6.2003.
(Japetić star party)

 

22.6.2003.
Istina, nebo baš i nije bilo bajno, ali šteta je ne iskoristiti lijepo i vedro vrijeme..velik dio ekipe je nažalost morao ostati u ZG zbog ispita ili posla, pa ni ovaj put nismo bili baš jako brojni. Imali smo dva teleskopa, moj 120mm refraktor i C8 od Vida na kojem je piggyback bio 80mm short tube. Vid je većim dijelom večeri snimao kroz svoje teleskope, a moj refraktor je uglavnom ciljao poznate Messiere.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Nakon toga je bilo čudno gledati u mraku s jednim okom naviknutim na mrak, dok je kod drugog night vision bio uništen :)

Vid nas je stalno zvao da vidimo M ovaj ili onaj na ekranu njegovog laptopa, pa smo si morali čuvati oko za promatranje da ga ne bi uništila svjetlost ekrana. Nakon toga je bilo čudno gledati u mraku s jednim okom naviknutim na mrak, dok je kod drugog night vision bio uništen :)

Neću sad posebno nabrajati sve one stare poznate Messiere koje smo promatrali, samo ću spomenuti da je na Japetiću nebo znalo biti puno bolje. No zato je bilo zanimljivo browsati 15x70 Oberwerkom po ljetnom Mliječnom putu (Strijelac, Škorpion i kompanija) gdje smo Luka i ja tražili neke manje poznate Messiere. To su uglavnom bili kuglasti skupovi, M54 kojeg se najlakse vidjelo, pa onda M69 i M70. Vidjeli smo i M55 za kojeg se uopće ne sjećamo da smo ga prije promatrali, a baš je lijep i velik kuglasti skup, meni je bio sličan M4. Kasnije tijekom večeri sam dalekozorom naciljao i M22 koji je izgledao fantastično, velik i jaaako sjajan. Pred jutro sam pogledao M31, jedva čekam da bude visoko na nebu, to će biti fantastično!

Galaksija je puno bolje izgledala u dalekozoru nego u 80mm shorty-u. Ali zato je shorty u kombinaciji sa UHC filterom luda stvar. Veil nebula super izgleda na povećanju od 12x, vidi se cijeli jedan krak u vidnom polju i ima još prostora okolo. Iako nije jako sjajno, prelijepo izgleda. Sa istim filterom je Vid naciljao North Americu, točnije dio "Meksičkog zaljeva" koji sam po prvi puta bez problema vidio nekim teleskopom.

Eh, da, moram reći da je sa mojim 120mm refraktorom super izgledao M27 sa UHCom, a kod M57 (Ring) smo uspjeli skuziti zvijezdu pokraj maglice koja je negdje oko 13. magnitude. Također sam po prvi puta naciljao Saturn nebulu (isto planetarna, sad više ne znam NGC broj), mutnu okruglastu zelenkastu mrljicu koja baš i nije pokazivala neku strukturu ni kod mene ni kod Vida.

Za kraj smo naravno naciljali Mars. Dom je bio nisko nije se vidjelo puno detalja, ali kasnije se situacija popravila, pa sam tako sa svojim refraktorom i 9mm orthom (111x) (a kasnije i 7.5mm plosslom, 133x) vidio dosta toga. Veća povećanja nisu bila upotrebljiva. Uglavnom, polarna kapa se super vidjela, kao i tamne mrlje ispod nje. Nažalost, malo kasnije je počelo puhati i seeing se pokvario, tako da Vid nije uspio snimiti neke sitnije detalje. No dobro, biti će jos prilike.

Natrag smo krenuli nešto prije 4 ujutro kada je nebo bilo sve svijetlije. Noć je bila kratka, ali dobro iskorištena. Nadam se lijepom vremenu u subotu, pa da nas može ići što više...

(jun 2003.)

vrh