am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 23.4.2003.
(Japetić star party)

 

 

23.4.2003.
Iako smo se već prije bili dogovorili da ćemo ići promatrati liride, na kraju smo išli samo nas trojica. Ostatak ekipe na sastanku nije bio previše spreman promatrati meteore iz raznoraznih razloga, no svejedno, to nije spriječilo nas ostale (Vladimir, Matija & ja) da odemo.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Na Japetiću nas je dočekalo prilično loše nebo. Svugdje nekakva izmaglica, a tu i tamo poneki visoki oblak. Transparentnost katastrofa. Uvjeti su se stalno mijenjali, pa sam odlučio odgoditi početak praćenja meteora jer se granična magnituda + naoblaka stalno mijenjala.

Montirali smo Matijin 15x70 Oberwerk na moj paralelogram, pa sam mu dao da malo švrlja po Messierima. Ja sam sa svojim također lagano zujakao po nebu, a Vladimir je tražio objekte uz pomoć svog SkyAtlasa i dalekozora (50mm). Gledali smo standardne stvari, M81 i 82, M13, Albireo i ne znam šta sve još.. a Matija je slučajno nabasao na NGC 2403, veliku galaksiju u Žirafi. Zajedno smo pokušali identificirati koji je to objekt, a na kraju smo i uspjeli, uz malo starhoppanja i konzultiranja SkyAtlasa. Baš je bilo zanimljivo to traženje, iako sam bio pretpostavio da je to ta galaksija.

Ja sam se već bio pripremio da barem odredim graničnu magnitudu, a u međuvremenu dok smo identificirali NGC 2403 su masovno došli oblaci i zapravo se ništa više nije vidjelo. Otprilike tada su nam se pridružili Tomi i njegov frend, pa smo tako malo čavrljali. Kasnije u se počele pokazivati rupe u oblacima, a ja sam se izvalio na svoju ležaljku, e ne bi li ugledao neki lirid. Do tada sam vidio samo dva, jedan sjajan koji mi je proletio kroz dalekozor i jedan na suprotnoj strani radijanta. I za divno čudo, kroz malog medu je proletio jedan odličan meteor, cca -2 ili možda -3, sjaj je bio sličan Jupiterovom.

To je uglavnom bilo sve... kasnije se skoro potpuno razvedrilo, ali je još uvijek bilo mutno, pa smo odlučili da ajmo doma. Meni je bilo mao žao, ali kao što su dečki pretpostavili, opet su se navukli oblaci koji su nas dočekali u Zagrebu.

JSP je bio sasvim ok, ležeran, a liride ćemo bilježiti nekom drugom prilikom.

(mart 2003.)

vrh