am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 27.7.2003.
(Japetić star party)

 

27.7.2003.

Vid Nikolić
vid.nikolic2@zg.htnet.hr
www.geocities.com/vidn
I naravno, Mars, opet najbolji do sada...

 

Eto, da se javim. JSP je bio vrlo dobar, nebo je bilo najbolje kaj sam vidio sa Japetića do sada. Malo sam snimao na početku, ali sam odustao jer mi je bilo žao potrošiti takvo nebo. Seeing je bio oko 7/10, kasnije se pokvario.

Na početku sam gledao Mars sa Kontrast booster filterom od Lovre, ultimom i orthom. Filter malo ofarba u žuto-zeleno, smanji svjetlinu, ali pojača kontrast. Dobra stvar. Nakon kolimacije sam fakat vidio puno detalja na disku i to pogotovo na tamnim dijelovima gdje smo vidjeli nekakve "uvalice" na rubovima i flekice.

Dalje sam brijao na poznatije M-ove, sa Lovrinim 14mm Wide angle okularom. Daje mi oko 150x povećanje, vidno polje kao kod pentaxa, samo mi se čini da nije tako kontrastan ni oštar na rubovima. Ali bez obzira, okular je mrak i baš sam se guštao na globularcima. M 57 je tako dobro i bistro izgledala bez UHC-a, da mi se činilo da mogu skužiti centralnu zvijezdu. M 27 skoro kao sa Zavižana, majke mi.

E, a North America i Veil sa UHC-om kroz Shorty! Nevjerojatno. America i Pelican su se kužile, točno konture i nekakva "strukturica" u njima.

Posnimio sam M11, sa Baaderovim IRB-filterom od Lovre i fakat je puno bolje. Jadni pokušaj M 31, bila je još nisko, ali stavio sam je na site.

I naravno, Mars, opet najbolji do sada, sa Ultimom, extenderom i Baader IRB-om. Oko 270 frameova stackirano i posloženi RGB layeri u photoshopu, tako da nema skoro ništa color shifta i oštrije je nego prije. R je u sredini a B i G su gore i dole. Tak da treba otvoriti BMP u photoshopu, kliknuti layers, upaliti grid i stimati ručno layere da se fino poklapaju. Niš kompicirano...

Eto, to bi bilo....

 

(jul 2003.)

vrh