am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 28.9.2003.
(Japetiæ star party)

 

28.9.2003.
Nikako da jednom napravimo JSP na kojem æe biti puno ljudi kao što je znalo biti nekada kad su glavni instrumenti bili 4,5" reflektor i 120 mm refraktor... ovo je trebao biti takav JSP (što se tièe ljudi, ne teleskopa), ali je neslavno propao (opet što se tièe ljudi, a ne promatranja) jer je nažalost veæina zbog raznih razloga bila sprijeèena doæi. Naravno da to nije utjecalo na dobru astronomsku zabavu, naprotiv! Opet smo vidjeli puno novih stvari, pa ajmo redom.

Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

... a na samom disku prijelazi od tamnije polarne kape do svjetlijih ekvatorijalnih dijelova... a posred ekvatora tanka tamna pruga... ma fantastièno!

Na Japetiæ smo došli nešto prije potpunog astronomskog mraka, na vrijeme da složimo teleskope. Imali smo 7" mak-newt, 6" ADI dobs i ETXa (za Destroyera nažalost nije bilo mjesta). Dobsoni su vražja stvar, dok sam ja slagao svoju zvjerku (èitaj: mak-newt), dobs je bio spreman èim je izvaðen iz auta i stalno su me dekoncentrirali sa povicima "odi Bobo vidi kak je M22 super" i slièno :) I stvarno, objekti su izgledali odlièno. Prvo smo se htjeli pozdraviti sa ljetnim nebom, pa smo gledali poznate Messiere i u dobsu i u mak-newtu. M22 je bio odlièno razluèen, Swan nebula super kao i obièno. M8 je bio ok, ali maglica nije bila jako izražena zato što je bila nisko. M11 spektakularan kao i obièno.

Ne znam sad napamet sve moguæe Messiere koje smo gledali, ali bilo ih je dosta. Što se tièe usporedbe dva teleskopa, naravno da je nepravedna jer su dobs i mak-newt u totalno drugim klasama. Ali ovih 6" je bilo više nego upotrebljivo! Kolimacija je bila dobra, pa su zvijezde bile fine toèkice. U svakom sluèaju 6" dobs je definitivno bolji izbor za prvi teleskop od bilo kojeg ekvatorijalnog klimavca! 7" Intes mak-newt ga je doslovno pojeo, ali imajuæi obzir razliku u cijeni (jel ovih 6" uopæe koštalo išta?) bilo bi èudno da nije tako. Svejedno, bio sam iznenaðen kako je MN oštriji, kontrastniji i sa izrazito tamnijom pozadinom neba (doduše ja sam promatrao na 77x poveæanju sa 14mm Pentaxom, na dobsu su bila manja poveæanja u igri, 50-tak x sa 25 mm plosslom). Ono što je definitivno bilo bolje u dobsu je double cluster. Kako je to genijalan objekt, nikada ga se ne mogu nagledati, bilo kojim instrumentom! U dobsu je fino stao u vidno polje koje je postalo dvostruka eksplozija tisuæa zvijezda. Gledao sam ga kasnije MN-om, ali su oba jedva stala u vuidno polje Pentaxa, pa iako su zvijezde bile ljepše (ima jedan mali "krug" zvijezda u sredini jednog od clustera koji je skužio Mirko, super izgleda), to nije bilo to.

U neko vrijeme se ekipa odluèila posjetiti dom gdje je veæ bila teta Ruža, i pojesti krokete. Posljedice kroketa neæemo spominjati u jednom ozbiljnom izvještaju kao što je ovaj ;) Ja sam u meðuvremenu (as usual) ostao na parkingu s ciljem piggyback fotografiranja neba. Ovaj put je film Konica Centuria dijapozitiv, 200 ASA kojeg æu pushirati na 400. Envej, imao sam problema sa žièanim okidaèem kojeg mi je posudio Mirko. Iz nekog razloga nije radio kako treba, pa su mi se ekspozicije same "iskljuèivale". Sreæom, ekipa se ubrzo vratila iz doma, a Mirko je pronašao drugi žièani okidaè, pa sam mogao nastaviti fotografirati. Sveukupno sam napravio 10 fotki, pazio sam na praæenje i trebale bi biti dobre. Ekspozicije su izmeðu 5 i 17 minuta, nisam radio dulje jer nebo nije bilo tamno kao prošli puta kada sam fotkao. Èak 4 fotke sam ispucao na North Americu i okolicu, sa objektivima 100mm i 50mm. Ostatak su snimke M31 i M33 (zajedno!), Kasiopeja, Double cluster i maglice blizu istog, Plejade i California nebula, Koèijaš i naravno Orion. Jedva èekam vidjeti kako æe ispasti fotke!

Nakon prve runde snimanja sam krenuo u lov na NGC-ove. Ostatak ekipe je poèeo pomalo kljucati i spremati se za doma, ali su usput gledali što bih pronaæao. Naciljao sam M31, tamna pruga se nazirala, ali slabo. M110 je zato bila super, kontrastna. Gledao sam i M33, bilo je naznaka spiralnih krakova, a vidio se i NGC 604 unutar galaksije ("largest H II region known", kaze Cartes du Ciel) kao mala okrugla mutna mrlja, odmah pokraj jedne zvijezde. Totalno je gušt gledati nešto kao M42, ali u susjednoj galaksiji :) tada sma krenuo po NGC galaksijama u blizini M32. NGC 185 (mag. 9.2) i 147 (9.5) sam veæ vidio prije. To su dvije satelitske galaskije od M32. Prva je sjajnija i velika, lako se vidi, a druga dosta tamna i jednolièno blijedunjava po cijeloj povrsini. NGC 278 (10.8) je još jedna galaksija u blizini, mala okrugla, vrlo sjajna. Zatim sam posjetio NGC 404 (10.3), takoðer starog znanca, odmah pokraj zvijezde beta Andromede (Mirach).

Takoðer okrugla, ali blijeða. Ili se možda tako èini zbog prisustva sjajne zvijezde odmah do nje... NGC 410 (11.5) je bliže M33, ništa posebno, mala i okrugla, slièno kao NGC 507 (11.2). NGC 750 (11.9) mi se èinila takoðer blijeda, ali malo izdužena.

Tada sam napravio jos jednu fotografsku sesiju i malo pogledao neke sjajnije objekte, prije svega Saturn koji je izgledao odlièno iako je bio nisko. M42 je blještala i bila puna detalja. Promatrao sam ju i kasnije, e to je bio lud prizor! Fantastièan kontrast je  omoguæio pogled na hrpetinu zavijutaka i laganih prijelaza sjaja unutar same maglice, pravo umjetnièko djelo! Osim toga, veæ i na 77x poveæanju se vidjelo svih 6 zvijezda u Trapeziumu... Od M1 se fino vidio nepravilni oblik, a otvoreni skupovi u Koèijasu su bili OK, iako mi bolje izgledaju u dalekozoru. Flame nebula ovaj put nije bila baš bajna.

Svrljajuci SkyAtlasom mi je za oko zapela M77 kojoj se vidjela sjajna jezgra i mutni ostatak oko nje. Vidio sam u SkyAtlasu da ima još galaksija u okolici tako da sam i njih "posjetio". NGC 1055 (10.6) je jednoliko blijeda po cijeloj površini, izduzena. NGC 1090 (11.8) i 1087 (10.9) su blizu jedna drugoj, prva je blijeda i izdužena, a druga ovalna i sjajna. Bile su kao tamnija verzija M81 i 82, ali bliže jedna drugoj. NGC 955 (12) je vrlo mala i tamna, malo sjajnija prema centru i izdužena. Bolje se vidjela na 154x poveæanju. NGC 941 (12.4) i 936 (10.2) su još jedan par koji sam mislio promatrati, ali se vidjela samo ona sjajnija galaksija sa sjajnim centrom i mutnijom periferijom. Zadnja koju sam promatrao je NGC 1032 (11.6), vrlo mala, tamna i lagano izdužena, èini èetverokut sa još tri zvijezde. Hehe, gledam opis u Companionu za ovu galaksiju, piše skoro isto osim što je njima to "pretty bright" :) Kaže da je udaljenost 120 milijuna godina.

Na kraju sam promatrao Saturn. Bilo mi je jako žao što sam ostao sam jer mi se èini da ga do sada nikada nisam bolje vidio! Možda zato što ga vidim prvi put u "sezoni" za dobrog seeinga, ali stvarno je bio fantastièan. Da, promatrali smo Mars ranije tijekom veèeri i bio je jako dobar i pun detalaj, ali Saturn me se najviše dojmio. Na 360x se moglo izoštriti bez problema i na trenutke su me boljele oèi od oštrine :) Vid bi ga vjerovatno promatrao na 1000x ("super se vidi samo fali kontrasta" (c) ) :) Lagane nijanse boja na prstenovima, C prsten savršeno vidljiv, Cassini rupetina i Encke minima kao lagano zatamnjenje na polovici vanjskog prstena... sjena diska na prstenu savršeno oštra... a na samom disku prijelazi od tamnije polarne kape do svjetlijih ekvatorijalnih dijelova koji nisu bili jednolièni, veæ onako nekako u slojevima, jedan sloj tamniji, pa jedan malo svjetliji... a posred ekvatora tanka tamna pruga... ma fantastièno!

Mislio sam promatrati do jutra da seeing bude još bolji, ali veæ je bilo skoro 6 ujutro i bio sam lagano umoran pa sam spremio teleskop. Na putu za Zagreb je poèelo izlaziti Sunce, boje su bile genijalne... morao sam ispucati jednu fotku (jedino koja mi je ostala na filmu) i na taj spektakl. Sve mi se èini da æu od sada èešæe èekati jutra nakon promatranja na Japetiæu :)

(septembar 2003.)

vrh