am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 2/2.8.2003.
(Japetić star party)

 

2/3.8.2003.
Koliko nas je malo ostalo u Zagrebu, jučerasnji JSP je još bio dosta posjećen - Lovro je krenuo prvi, zatim ja i Luka, a kasnije su došli Mirko i Matija (Vladimir je odustao). Večer je bila definitivno u znaku maksutova! Mirko je naravno imao svoj ETX, Lovro 5" MCT i 80mm short tube, a ja naravno 7" Intes mak-newt.

Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

...moglo se dobro izoštriti i u trenucima bi vrvilo detaljima. Polarna kapa je bila full oštra...

Ja sam svoj scope ugrubo kolimirao doma, ali naravno da je star test bio očajan. Nakon prvih par objekata koje sam naciljao za test (Albireo, double-double), nisam htio više gubiti vrijeme pa sam krenuo u kolimaciju. Dok sam vrtio sarafe, Luka mi je pomogao gledajući kroz okular (6mm ortho + 2x Ultima, 360x) da zvijezda ne pobjegne iz vidnog polja. Malo po malo sam dobio da zvijezda (u fokusu) ima oko sebe sa svih strana vidljiv prsten, a ne samo na jednoj strani kao što je to bilo prije kolimacije. Bolje od ovoga nisam mogao postici jer je seeing za finiju kolimaciju bio previše nestabilan.

Uglavnom, nakon toga je rezlika bila više nego očita! Većinom sam ciljao kuglaste skupove, i stvarno su impresivni! Oštrina mak-newta fino dolazi do izrazaja.. baš je i Mirko komentirao kako je dobar efekt dok izoštravaš na globularcima: što se više približavaš fokusu, sve je više zvijezda vidljivo i od mutnjikavih zvijezdica dobiješ razlučen skup do samog centra!

Gledali smo M13, M22, M15, M55 (šteta što je tako nisko, inače je jedan odličan skup iako obično zapostavljen), M2, M30 (razlučen bez problema, iako je manji i tamniji od ostalih), a pao je i jedan NGC, 7006 (m 10,6, u Delfinu).

Bilo je, naravno, i planetarnih maglica na repertoaru. Osim M27 i M57 (stvarno su izgledale super, M57 je i na 240x izgledala sasvim OK), naciljao sam Saturn nebulu (NGC 7009) i NGC 6891. Prva je bila veri najs, izdužena, zelenkaste boje, meni i Luki se učinilo da ima neki detaljčić, neki malo tamniji dio u sredini. Druga je manja, slične zelenkaste boje, bez detalja na 240x.

Ja sam onako iz gušta pogledao jos i M31, ciljali smo double cluster, ali to su ipak više dalekozorski objekti. M31 je u 15x70 Oberwerku izgledala fantastično!!! Joj, trebam si i dalekozor opet kolimirati, uff...uglavnom, u dlaekozoru je izgledala puno bolje nego u short tubeu.

Hm, sad se više ne sjećam što je još bio, osim M74 s kojim se mučio Lovro, a galaksija je bila poprilično bljedunjava i u mom mak-newtu. Bit će bolje za koji mjesec jer je sad bila baš u smjeru Zagreba. E da, gledali smo Swan (M17) i M8 (niš posebno). Bilo je još toga što su naciljali Mirko i Lovro, ali to nek oni napišu..

Inače, napravili smo kratku usporedbu 14mm Pentaxa i 13,8mm Meade Superwide-a. Razlika je očita, Pentax je očekivano bolji. Prividno vidno polje je tu negdje (65 za Pentax, 68 za Meade), ali je Pentax vidno oštriji, pogotovo na rubovima gdje je Meade jako loš. Hm, dobro, "jako loš" je relativan pojam, ali u usporedbi s Pentaxom tako ispadne. Osim toga, Luka je komentirao da mu se Pentax čini općenito oštrijim. Nažalost, zaboravili smo napraviti test na nekom kuglastom skupu. Također, meni je kroz Pentax ugodnije gledati zbog većeg eye reliefa. Zaključio sam da je bilo bolje da nisam dobio taj Pentax jer mi sada više ni jedan drugi okular nije dovoljno dobar :)

Na kraju smo, naravno gledali Mars. Što smo više promatrali, to je više detalja bilo vidljivo. Najbolje je izgledao na 240x (9mm ortho + 2x Ultima). Iako seeing baš i nije bio neki (vidjelo se kako plivucka na rubovima), moglo se dobro izoštriti i u trenucima bi vrvilo detaljima. Polarna kapa je bila full oštra, međutim nisam primjetio neke detalje na njoj. Ispod nje su se vidjeli neki manji tamniji detalji, naročito jedan "zarez". Ispod toga, svjetliji dio, a odmah ispod njega debela tamna pruga od jedne do druge strane Marsa; na "desnoj" strani se dijelila u dva dijela, vidjele su se razlike u nijansama, a donji od ta dva dijela je završavao sa nekakvim malim špicem, ko igličastim produžetkom. Od toga dijela pa do drugog pola je sve bilo svijetlije nijanse, na prvi pogled bez detalja. Ali onda je Luka uočio prvo jednu, a kasnije ja i drugu tamnu mrljicu (vrlo su male) blizu tog pola (sjeverni). Nisu se vidjele uvijek, već kad bi se seeing poboljšao, ali nakon duljeg promatranja smo ih definitivno potvrdili. Osim toga, na tom sjevernom polu je bilo nešto čudno, a zaključili smo da se lagano nazire i druga polarna kapa. Osim toga, meni se činilo da je na tom dijelu, a također još malo dalje uz rub diska, više plavičasto, kao da se možda vide oblaci na samom rubu. Uglavnom, iako je to navodno "dosadna" strana Marsa, uz malo proučavanja se vidjelo stvarno puno detalja. Mars smo gledali i kroz ETX i stvarno je bio dobar za tih 90mm. Uvijek me iznenadi. Ni kroz 5" mak niej bio loš, ali kad sam ja gledao je bilo malo preveliko povećanje (>300).

To je bilo sve, i u 4 ujutro smo krenuli natrag. Samo da jedan dan bude bolji seeing pa da još bolje iskolimiram scope, a onda krenem na Mars..uhuuujj!!! :))

(avgust 2003.)

vrh