am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadraj AM

 

 

urke

JSP 4.5.2003.
(Japeti star party)

4.5.2003.
Malecki JSP na kojem smo bili samo Marko i ja...jo do kraja veeri nisam bio 100% siguran da u ii jer u se cijeli dan nebom protezali visoki oblaci. Sreom, naveer su nestali bez traga! Odmah im smo krenuli, jo u Zagrebu smo se divili lijepom nebu, a naroito mladom Mjesecu i vrlo sjajnoj pepeljastoj svjetlosti (earthshine) koja ga je inila stvarno posebnim. Uspjeli smo stii na vrh na vrijeme da ga pogledamo dalekozorom. Simpatino, ali moj Oberwerk jo nije savreno kolimiran tako da se tu neto izgubilo u doivljaju. Osim toga, dalekozor je bio montiran na krovu od mog Punta jer sam, eto, opet imao problema sa zaboravljanjem pojedinih dijelova opreme u Zagrebu.. sreom se Marko lukavo sjetio montirati ga na krov, pa je bilo super stabilno.

Boris tromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Joj, da ste vidjeli Labuda kad se malo odljepio od horizonta....

Inae, ovo moram napisati prije nego sto ponem o samom observingu: na putu do vrha smo na makadamu naletili na krdo divljih svinja! Koja scena.. naravno, okolo svuda mrak, neki lagani zavoj i neto tamno se isprijeilo na desnoj strani.. i meni i Marku se inilo kao da su balvani, al smo skuili da se miu.. i vidi stvarno, skuili dvije divlje svinje (ba su mrcine!) i hrpetinu malih prugastih praia! Zakon!! opor se maknuo desno u umu, mi smo malo stali da ih osluhnemo, ali valjda su se uplaili..

E.. i tamo na vrhu su poele, jeli, moje peripetije sa opremom.. krenuo ja montirati dalekozor, a ono skuio da sam: a) zaboravio araf za kolimaciju; b) zaboravio araf za zaarafit dalekozor na mount! Eh.. onda sam sretno prokomentirao kako je dobro da me Marko nagovorio da uzmem teleskop, sad emo barem neto gledati.. i sloim ja scope i prvo sam mislio da sam zaboravio finder, al sam ga nao ipak.. pa sam bio sretan, ali ne zadugo jer mi je sinulo da sam zaboravio neto drugo: dijagonalno zrcalo! Damn! No onda je bio jo jedan preokret jerbo sam vidio da sam ponio L adapter za dalekozor. Ne znam zato, ali prije sam mislio da se araf ne moe skinuti sa adaptera, no jednostavno smo ga oderafili i to je bilo to! Dalekozor - upotrebljiv! E to sam bio sretan :)

Nodobro. Samo nebo je bilo isto solidno (htio sam odrediti graninu magnitudu, ali sam zaboravio ponijeti.. neka, nije sad bitno), dosta transparentno iako ne ba savreno. Dalekozor je bio dovoljno dobro kolimiran da se observing mogao nastaviti bez puno muke. Uglavnom sam arao po Messierima uz poneki NGC. Naciljao sam recimo NGC 2403, onaj (relativno) blizu M81 i M82 koji smo gledali proli puta u Matijinom 15x70 Oberwerku.

Ovaj puta se vidjelo bolje, a Marko je prokuio dvije zvijezde unutar same galaksije, svaka na svom rubu. Sad gledam Cartes du Ciel, nekako mi se ini da je to drugaije izgledalo.. provjerili smo i teleskopom i stvarno, dvije zvijezde unutra.

Bilo je naravno jo galaksija.. M65 i M66 se vide super, vrlo lako.. uspio sam skuiti i NGC 4565 i NGC 4656, obje tanke dugake galaksije. Sve mi je ao to ne mogu puknuti malo vee poveanje... vidjeli smo i M104 bez problema, a takoer i neke kuglaste skupove. M13 je bio prvi, naravno, kasnije M10 i M12 koje smo pogledali i teleskopom - ba dobro izgledaju, dosta su "razluivi". M9, manji i tamniji kuglasti od ove dvojice se takoer lako vidio, iako nije ba neto posebno. M3 i M5 su super lijepi i sjajni.. a ovaj dalekozor e me izludit jer jednostavno trai ono malo vie poveanja da kuglaste doivi barem mrvicu razluene na rubovima. Kad smo ve kod kuglastih, vidio sam M71 u Strelici. Dosta bljedunjav, iako se ne ini previe malen?

Od galaksija nisam izdrao da ne pogledam M106, prava je velika i super izgleda. Onda mi je sinulo da su uvjeti dobri za provjeriti M101. Gotovo da je bio u zenitu! Dam se kladiti da sam unutar okrugle jednoliko blijede mrlje naslutio poneko zadebljanje, vori i nepravilnost. Definitivno moram napraviti skicu, da se natjera jo bolje promotriti ovu galaksiju u kojoj je inae dosta teko vidjeti neke detalje. O da, u blizini je i M51 kojem su se obje komponente fino vidjele.

Labud

Jo jednom moram rei da je super lagano upravljati dalekozorom na paralelogramu! Samo ode, zummm, simotamo, vrlja, divota jedna! Joj, da ste vidjeli Labuda kad se malo odljepio od horizonta.. samo onako krstariti po Mlijenom putu, fantastino. Jo kad bude vie na nebu.. uh! M29 u Labudu ba lijepo izgleda dalekozorom, jedva razluena mala skupina zvijezda, puno bolje nego teleskopom gdje izgleda nekako isprazno. Albireo je divan, bojice se vide kao u teleskopu. Dam se kladit da sam uspio identificirati i M57 kao malo "udniju" zvijezdu od ostalih u blizini. M27 lagano pokazuje svoj pravi oblik, ali treba priekati da bude vie na nebu.

To je uglavnom sve, moda sam poneto zaboravio, ali nije sad bitno... krenuli smo nazad oko 1h, Marko se morao ustati za i na poso (smrzo se na Japetiu, hehe, a meni bilo super u koulji i majici kratkih rukava :)) ).

Neka, napravit emo reprizu ;)

(maj 2003.)

vrh