am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 4.5.2003.
(Japetiæ star party)

4.5.2003.
Malecki JSP na kojem smo bili samo Marko i ja...još do kraja veèeri nisam bio 100% siguran da æu iæi jer u se cijeli dan nebom protezali visoki oblaci. Sreæom, naveèer su nestali bez traga! Odmah èim smo krenuli, još u Zagrebu smo se divili lijepom nebu, a naroèito mladom Mjesecu i vrlo sjajnoj pepeljastoj svjetlosti (earthshine) koja ga je èinila stvarno posebnim. Uspjeli smo stiæi na vrh na vrijeme da ga pogledamo dalekozorom. Simpatièno, ali moj Oberwerk još nije savršeno kolimiran tako da se tu nešto izgubilo u doživljaju. Osim toga, dalekozor je bio montiran na krovu od mog Punta jer sam, eto, opet imao problema sa zaboravljanjem pojedinih dijelova opreme u Zagrebu.. sreæom se Marko lukavo sjetio montirati ga na krov, pa je bilo super stabilno.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Joj, da ste vidjeli Labuda kad se malo odljepio od horizonta....

Inaèe, ovo moram napisati prije nego sto poènem o samom observingu: na putu do vrha smo na makadamu naletili na krdo divljih svinja! Koja scena.. naravno, okolo svuda mrak, neki lagani zavoj i nešto tamno se isprijeèilo na desnoj strani.. i meni i Marku se èinilo kao da su balvani, al smo skužili da se mièu.. i vidi stvarno, skužili dvije divlje svinje (baš su mrcine!) i hrpetinu malih prugastih prašèiæa! Zakon!! Èopor se maknuo desno u šumu, mi smo malo stali da ih osluhnemo, ali valjda su se uplašili..

E.. i tamo na vrhu su poèele, jeli, moje peripetije sa opremom.. krenuo ja montirati dalekozor, a ono skužio da sam: a) zaboravio šaraf za kolimaciju; b) zaboravio šaraf za zašarafit dalekozor na mount! Eh.. onda sam sretno prokomentirao kako je dobro da me Marko nagovorio da uzmem teleskop, sad æemo barem nešto gledati.. i složim ja scope i prvo sam mislio da sam zaboravio finder, al sam ga našo ipak.. pa sam bio sretan, ali ne zadugo jer mi je sinulo da sam zaboravio nešto drugo: dijagonalno zrcalo! Damn! No onda je bio još jedan preokret jerbo sam vidio da sam ponio L adapter za dalekozor. Ne znam zašto, ali prije sam mislio da se šaraf ne može skinuti sa adaptera, no jednostavno smo ga odšerafili i to je bilo to! Dalekozor - upotrebljiv! E što sam bio sretan :)

Nodobro. Samo nebo je bilo èisto solidno (htio sam odrediti graniènu magnitudu, ali sam zaboravio ponijeti.. neka, nije sad bitno), dosta transparentno iako ne baš savršeno. Dalekozor je bio dovoljno dobro kolimiran da se observing mogao nastaviti bez puno muke. Uglavnom sam šarao po Messierima uz poneki NGC. Naciljao sam recimo NGC 2403, onaj (relativno) blizu M81 i M82 koji smo gledali prošli puta u Matijinom 15x70 Oberwerku.

Ovaj puta se vidjelo bolje, a Marko je prokužio dvije zvijezde unutar same galaksije, svaka na svom rubu. Sad gledam Cartes du Ciel, nekako mi se èini da je to drugaèije izgledalo.. provjerili smo i teleskopom i stvarno, dvije zvijezde unutra.

Bilo je naravno još galaksija.. M65 i M66 se vide super, vrlo lako.. uspio sam skužiti i NGC 4565 i NGC 4656, obje tanke dugaèke galaksije. Sve mi je žao što ne mogu puknuti malo veæe poveæanje... vidjeli smo i M104 bez problema, a takoðer i neke kuglaste skupove. M13 je bio prvi, naravno, kasnije M10 i M12 koje smo pogledali i teleskopom - baš dobro izgledaju, dosta su "razluèivi". M9, manji i tamniji kuglasti od ove dvojice se takoðer lako vidio, iako nije baš nešto posebno. M3 i M5 su super lijepi i sjajni.. a ovaj dalekozor æe me izludit jer jednostavno traži ono malo više poveæanja da kuglaste doživiš barem mrvicu razluèene na rubovima. Kad smo veæ kod kuglastih, vidio sam M71 u Strelici. Dosta bljedunjav, iako se ne èini previše malen?

Od galaksija nisam izdržao da ne pogledam M106, prava je velika i super izgleda. Onda mi je sinulo da su uvjeti dobri za provjeriti M101. Gotovo da je bio u zenitu! Dam se kladiti da sam unutar okrugle jednoliko blijede mrlje naslutio poneko zadebljanje, èvoriæ i nepravilnost. Definitivno moram napraviti skicu, da se natjera još bolje promotriti ovu galaksiju u kojoj je inaèe dosta teško vidjeti neke detalje. O da, u blizini je i M51 kojem su se obje komponente fino vidjele.

Labud

Još jednom moram reæi da je super lagano upravljati dalekozorom na paralelogramu! Samo odeš, zummm, simotamo, švrljaš, divota jedna! Joj, da ste vidjeli Labuda kad se malo odljepio od horizonta.. samo onako krstariti po Mlijeènom putu, fantastièno. Još kad bude više na nebu.. uh! M29 u Labudu baš lijepo izgleda dalekozorom, jedva razluèena mala skupina zvijezda, puno bolje nego teleskopom gdje izgleda nekako isprazno. Albireo je divan, bojice se vide kao u teleskopu. Dam se kladit da sam uspio identificirati i M57 kao malo "èudniju" zvijezdu od ostalih u blizini. M27 lagano pokazuje svoj pravi oblik, ali treba prièekati da bude više na nebu.

To je uglavnom sve, možda sam ponešto zaboravio, ali nije sad bitno... krenuli smo nazad oko 1h, Marko se morao ustati za iæ na poso (smrzo se na Japetiæu, hehe, a meni bilo super u košulji i majici kratkih rukava :)) ).

Neka, napravit æemo reprizu ;)

(maj 2003.)

vrh