Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 12.12.2004.
(Japetić star party)

 

 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Nodakle,

Plejade. Veća 145 kb
Horsehead. Veća 119 kb
komet Machholz. Veća 33 kb

usprkos (još jednom) neviđenom interesu članova društva za odlazak na promatranje, Vid i ja smo se uspjeli dogovoriti da krećemo u 16:30 kako bi imali što više vremena za fotkanje. Kasnije se javio i Lovro, te nam se pridružio. Po putu je bilo interesantno voziti se kroz maglu i oblake, koji su nestali tek pred sam vrh. Na parkingu je nebo bilo super - LP je bio skroz prigušen!

Nažalost, oblaci ipak nisu jako dobro surađivali, pa bi nam svako malo pokvarili veselje. Međutim kada bi se razišli, uživali smo u popriličnom broju zvijezda - nisam mjerio graničnu magnitudu, ali dovoljno je reći da sam uspio vidjeti M33 golim okom. Budući da smo cijelo vrijeme fotkali (300D + Pentax), slabo smo promatrali goli okom. Ipak, komet Machholz se vidio golim okom bez problema, a simpatičan je bio i u Lovrinom shorty-u.

Također, cijelo vrijeme su šibali geminidi - stvarno ih je bilo puno! Nekoliko vrlo lijepih sjajnih (uključujući jedan dugotrajan earthgrazer) i puno tamnih.

Što se tiče fotki, to je bilo.. pa samo relativno uspješno. Okinuli smo par puta M45, da poboljšamo već postojeću fotku. Nakon toga smo probali snimiti komet, ali slabo je ispalo - fulano praćenje i samo dvije fotke neće biti dovoljne za nešto ozbiljnije. Poslije su smetali oblaci.. Vid je u napadu frustracije krenuo fotkati Horsehead kroz maglu - u trećem pokušaju je čak uspio izvući jednu ekspoziciju od 12 minuta dok je bilo bistro. Fotka je super - Flame nebula puna detalja, Horsehead se fino vidi, ali opet su došli oblaci i na tome je ostalo.

Naravno, čim smo se počeli pakirati opet se razvedrilo, ali ipak smo odlučili ići doma. Lovro je još ostao, nadam se da je on imao više sreće sa oblacima..

(decembar 2004.)

vrh