Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

  žurke  
 JSP
 18 & 19 7. 2004.

Neka vas ne zavara subject, ovo su bila dva razlicita JSPa - u subotu i nedjelju, ali budući da full mrak pada tek oko 23h, onda sam računao datum sljedećeg dana :)

Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Malo smo pričekali, ja sam se već htio pokupiti doma, kad, vidi vraga, razvedravanje!

Subota

JSPovi su uglavnom bili astrofotografski. U subotu nas je bilo čak 6 - Vjeko, Lovro, Stefan, Marko, Vid (koji je došao malo kasnije) i ja. Iako se čini da nas je bilo malo, moram priznati da me malo uhvatila nostalgija..sjetio sam se naših početaka kada smo sanjali o bilo kakvom večem teleskopu, a sada smo na raspolaganji imali stvarno opake stvarčice:

Vjeko je ganjao galaksije 12. magnitude u svom 9.25" Celestron SCTu, Vid je radio autoguiding i snimanje uz pomoć Canon 300D sa 8" Celestron SCTom i 102mm shortyem na njemu (piggyback). Lovro i Stefan su zajedno kemijali piggyback astrofotografiju na Lovrinom 5" maksutov-cassegrainu, a ja sam fotkao sa svojim 180mm objektivom na 7" mak-newtu. Jedino je Stefan bio pravi: astrofotografija sa običnim barndoorom i Prakticom!

Iako sam ja samo na početku malo promatrao teleskopom (M8 sa UHCom je totalno dobar!!) i kasnije fotkao, nije izostalo vizualnog promatranja.

Helix Nebula

Lovro je ganjao razne kuglaste skupove blizu centra Mliječnog puta, a Vjeko je uglavnom ciljao tamne galaksije. Moram priznati da ih nisam sve uspio vidjeti, ali to je zato što nisam previše pazio na adaptaciju na mrak.

Ne mogu se pohvaliti da su mi fotografije dobro uspjele - loše sam narihtao montažu i vidi se pomak na zvijezdama. Šteta.. a bio sam probao par ekspozicija od 1h sa Mirkovim h-alpha filterom. Sa te sesije mi je relativno dobro ispala jedino fotka Helix nebule, ali dotična traži ipak malo veću žarišnu duljinu od 180mm. Croppanu verziju šaljem bez resamplanja - to je sa skena 35mm dijapozitiva @ 1350 dpi; full fotka je rezolucije 1900x1300.

Najbolje od svega je bilo promatranje kuglastih skupova sa binoviewerom. Vjeko se skroz zapalio :) Sad se više ne mogu sjetiti da li smo gledali Uran sa dotičnim.. ali bio je dobar i samo s jednim okom :) Sve u svemu, odličan JSP usprkos ne baš jako tamnom nebu.

Nedjelja

U nedjelju smo na JSPu bili samo Vid i ja, odlučni da napravimo neke opake fotke. Da vas ne držim u napetosti ;) mislim da je Vidu to uspjelo, meni baš i ne. Opet problem sa praćenjem. Nije niti čudno - od Cedomira Igaly-a (sa hr.rec.fotografija) sam posudio 300mm objektiv - neki stari ruski za srednji format sa adapterom za 35mm Nikon. Objektiv je prava mrcina, težak je sigurno bar dvije kile! I jako je dobar: sa f/4.5 sam ga zatvorio na f/5.6 (pol blende), a zvijezde su skroz oštre na rubovima uz minimalnu kromatsku aberaciju.

 
M8 i M 20 (gore)
Veća 156 k
  M 8 Veća: 118 k

Iako je cijeli dan bilo vedro i prekrasno tamno plavo nebo, na Japetiću nas je dočekala hrpa tankih sporogibajućih oblaka. Jednom rječju - užas! Malo smo pričekali, ja sam se već htio pokupiti doma, kad, vidi vraga, razvedravanje! Na kraju je bilo bolje i bistrije nego noć prije. Ja imam samo jednu uspješnu fotku (M8 i M20), poslao sam ju na hr.rec.fotografija.binaries. Fotke od Vida još nisam vidio, ali jedva čekam.. mislim da će M8 kroz C8 biti super!

Nodobro.. bez obzira na neuspjele fotke, bio je pravi gušt.. a dok ne nabavim neki okular sa križem za praćenje, do tada ću se malo prebaciti na vizualnu astronomiju ;)

(jul 2004.)

vrh