Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke
Pentax first light report
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

17.10.2004.
Kratki izvještaj.. jer fotke ipak nisu ništa bez priče koja bi ih uokvirila ;)

Kao što ste primjetili, jučer se na divno čudo nakon obilnih kiša koje prate dolazak nove astro opreme, nebo potpuno razvedrilo. Za akciju su bili spremni, osim naravno Vida i mene, Marko i Domjan. Nažalost, momci su malo "trpjeli" na Japetiću jer smo samo složili moj astrofoto setup na montažu od Vida (HEQ-5, ista ko moja zapravo, ali sa drugim kontrolerom..no svejedno) tako da (opet) nismo imali teleskop za vizualno promatranje. Snimanje se također produljilo sa planiranih "najkasnije do ponoć-jedan"
na "biću sretan ako uhvatim nešto sna" :) Tako da zahvaljujem ekipi na strpljenju.. i društvu za vrijeme dosadnog ganjanja zvijezdice u okularu.

Foto: Vid i Bobo

M 42

M 42
M 31
M 31
Plejade
Plejade

Vizualno smo Pentaxa provjerili tek toliko - double cluster i Saturn na kraju snimanja. Kromatske nema :) i nije ništa spektakularno, no na kraju krajeva, ipak je to samo 75mm teleskop. Hm, vidiš, možda bi ga mogao i predstaviti :) Punim imenom, Pentax 75 SDHF je apokromatski triplet refraktor optimiziran za astrofotografiju. Sastoji se od dubleta sa SD lećom (neka Pentaxova kemija koja nije niti fluoritna niti ED leća) i trećim elementom na sredini tubusa koji služi kao field flattener - korigira aberacije za astrofotografiju da se dobiju oštre zvijezde preko cijele površine filma - a može se snimati i na format 6x4.5 cm! Fokuser je 2.73", što je u prijevodu oko 6 cm. Mislim da to znači da ipak ima malo vinjetiranja na srednjem formatu, no falabogu... baš je Domjan jučer komentirao, da zapravo ne znaš koja mu je prava strana ;)))

Osim teleskopa, uzeo sam još 10 mm Pentax XW okular (štajamogu, razmazio me onaj 14 mm), 12 mm Baader Microguide (sa križem za praćenje, skalom za mjerenje veličina i kutova, itd.), Astronomik deeps sky CLS filter (2" broadband, za fotkanje, ali može se koristiti i za vizualno), razne adaptere (Pentax nema standardne 2"/1.25" izlaze) i vulgaris 60mm f/11 refraktor kao guidescope (iliti po naski za praćenje zvijezda za vrijeme fotkanja kroz Pentax). Sve se to stavi na adapter za dva teleskopa koji dođe na montažu. Fotke setupa možete vidjeti na adresi:
http://student.fizika.org/~dsvilko/gallery/astro/

E, uglavnom. Kad smo došli na Japetić desilo se upravo ono što smo i prognozirali - nebo se naoblačilo čim smo složili teleskop(e) i bili spremni za fotkanje. Uspjeli smo uhvatiti Vegu kroz oblake i zaključili - ništa. Tj. ništa dovoljno pristojno što bi se ovdje dalo ponoviti :) Onda su nas malo mamile rupe u oblacima, ukebali smo North Americu sa vrlo lošim rezultatima ("ali je oštroo..") i onda opet oblaci. Na kraju smo nešto pokušavali, Vid je radio praćenje kroz 60 mm i nije mogao pronaći niti jednu zvijezdu kad smo skužili da se teleskop skroz zamaglio! Pentax je bio OK, ali 60mm koma. Išao sam ga ugrijati i odmagliti u auto i nakon 5 minuta - vani sve vedro!! Alaj veseljaaaa!!!!

Uglavnom, u ostatku večeri smo uspjeli uhvatiti M31, M45 (Plejade) i M42.
Fotke su redom postajale sve bolje i bolje, a tek kad smo skužili kako dobro funkcionira CLS filter...ludilo! zato je vjerovatno M31 najlošije ispala. Filter je super, ne ukida puno svjetla, ali totalno zatamni pozadinu neba dok propušta svijetlost zvijezda i maglica. Stvarno odlična stvar za malo ozbiljniju astrofotografiju!

E sad, iako su fotke potpisane kao "Vid i Bobo", najveća zasluga ide Vidu jer je radio praćenje na većini snimki (njegovim Canonom 300D, inace). Išli smo na sigurno ;) jer meni fali malo prakse kod praćenja da mi svaka fotka ispadne OK. No doživljaj je stvarno bio.. ah, onaj, "jednom u životu". Ne, zapravo "prvi puta" - onda je uvijek najljepše, iako možda najteže :) Uglavom svakom fotkom smo sve više i više urlali - prvo M31 preko cijele fotografije.. onda detalji u maglici u Plejadama.. i na kraju desetminutna ekspozicija M42 kroz deep sky filter - a detalja, ljudi moji..oštro, preoštro, zvijezde savršeno točkaste, neopisivo!!! Poezija, rekla bi Jodie Foster :) I točno se vidi, sa takvom oštrinom koliko se dobije detalja vidljivih unutar same maglice.. uostalom, pogledajte sami fotografije napravljene Pentaxom i onim "jeftini su, ali mogu biti dobri" akromatskim short tubeovima - nebo i zemlja. Yup, za Pentaxa treba u cijenu dodati na kraju još jednu nulu, ali ljudi, pogledajte onaj M42 i recite mi da se ne isplati? A ovo su tek početničke fotke... ;)

Uglavnom.. šta još mogu reći.. osim da sam s gustom odspavao dva sata i zbudio se za posao ujutro ;) moram spomenuti jedan opaki bolid koji je proletio iznad nas. Nažalost nisam ga vidio jer sam baš tad radio praćenje - ali sam prvo počeo psovati jer sam mislio da Domjan blica sa svojim fotoaparatom! Ono, cijelo parkiralište je bilo osvijetljeno par sekundi ko da je netko upalio reflektor! Još je poslije toga ostao trag na nebu.. vidio sam taj trag na početku, samo je on bio sjajan ko recimo meteor magnitude -1.

E i ono što mi nije jasno..zašto ekipa jako malo kupuje Pentaxa za astrofotografiju? OK, ne znam za Japance, ali vrlo je teško naći nekoga ko fotka sa Pentaxom - stvarno ne kužim, budući da je jeftiniji od ostalih apokromata sličnih dimenzija i baš je optimiziran za astrofotografiju. Ma uglavnom.. baš me briga.. zato ćemo Vid i ja radit najopakije fotke na svijetu ;) (koje možete vidjeti na adresi http://www.geocities.com/vidn/slike/deepsky/pentax.htm)

(oktobar 2004.)

vrh