Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

Šestine 15.03.23004.

 

 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Evo dragi moji, nas par je bilo na Šestinama glede snimanja planeta. Ja sam poslao obavijest na SMS listu i na ADI Caffe, i nisam imao vremena zivkati sve okolo jer sam cijelo popodne bio vani. Pristni su bili, osim mene, Mirko, Marko i Luka. Mirko nije bio donio Powermate, ali nije nam bilo previše zao budući da seeing nije dozvoljavao veća povećanja. Doduše, ovisi u koje vrijeme..naime, na početku je Jupiter (nakon aklimatiziranja teleskopa) izgledao odlično na 240x povećanju (9mm ortho + 2x Ultima barlow), ali je 360x ipak bilo previše. Odmah na početku smo primjetili da je jedan satelit (Europa, saznah kasnije) vrlo blizu rubu Jupiterovog diska. To me podsjetilo na jedan prastari JSP, kada je bila slična situacija i nismo znali da li će preći ispred ili otići iza diska. U ovom slučaju se Europa odlučila za tranzit :) dakle prelazak ispred Jupitera.

Veća 37 k

Neko vrijeme smo uživali gledajući vlasitim očima početak prijelaza..nije baš da se često vidi "uživo" pomak na nekom nebeskom tijelu, i to u vrlo kratkom razdoblju. Kasnije se rubu Jupitera približio i Io, ali je bilo kasno i nismo si mogli priuštiti da i njega pričekamo. Uglavnom, kao što rekoh, vizualno je Jupiter bio odličan, u trenucima mirne atmosfere pun detalja. Festoonsi su malo zeznuli Luku koji je pomislio da se vidi GRS.

GRS ipak nije bio vidljiv, ali su zato festoonsi (još uvijek ne znam kako bi se to prevelo na hrvatski, uglavnom to su oni "zarezi" koji od ekvatorijalnih pojasa idu prema samom ekvatoru) bili vrlo dobro vidljivi.

Nažalost, seeing se kasnije nije popravio, čak je postao lošiji. Jupiter smo prvi snimali klasično, dakle web kamera, IR filter, dva 2x barlowa i šišaj. Bilo je jako teško izoštriti i vidjelo se malo detalja. Čudno jer vizualno je bilo bolje. Već smo skoro završili sa sessionom kada sam se sjetio da imam IR pass filter i da bi bilo dobro probati usnimiti barem jedan AVI Jupitera u IR dijelu spektra. Iako Marko mora ujutro na posao, velikodušno mi je dozvolio da još malo iskoristavam njegov laptop :) Odmah se vidjelo na ekranu da ima nesto više detalja, iako je trebalo pojačati gain što je rezultiralo slikom sa puno vise šuma. Inače, filter je Wratten 87, možda bi bilo manje šuma da se upotrebljava filter koji ima oštriji cut-off u IR području, ali nema veze.. ovaj komadić filtera je ipak poklon Tomislava Štimca i funkcionira sasvim ok :)

Enivej, nakon stackiranja i obrade IR snimke, ugodno sam se iznenadio - iz snimke je izronila hrpetina detalja! Na ekranu laptopa se za vrijeme snimanja nije vidjelo niti 10% onoga što vidite na rezultatu. "Obične" snimke su puno lošije, pa to ne šaljem. Još ću se s tim pozabaviti kasnije.

Za sad uživajte u infracrvenom Jupiteru :)

(januar 2004.)

vrh