Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Fotografija
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
 

Sadržaj AM

 

 

  žurke  
 3 planete
 
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

27.06.2005.
 

Ok, dakle svi znate priču - Merkur, Venera i Saturn se ovih dana skupljaju vrlo blizu jedan drugome, nisko na zapadu nakon zalaska Sunca. Mi ADIjevci smo nakon dugo vremena napravili javno promatranje. Bilo je sramežljivo najavljivano u medijima (radio, net), a čak su došli i iz Večernjeg i poslikali nas dok smo promatrali sa nasipa na Jarunu u subotu.

Druženje u subotu je bilo simpatično, puno članova društva i nekih lica sa newsgrupe..nažalost, zbog oblaka je većina ostala razočarana, uključujući mene. Golim okom smo vidjeli Veneru, kroz teleskop smo skužili Merkur, ali Saturn nismo uspjeli naći :( Oblaci i mutna atmosfera su onemogućili potpuni vizualni doživljaj. Malo smo promatrali Jupiter, međutim niti on zbog turbulencija nije mogao puno toga pokazati.

Veća 39 Kb

U nedjelju je vrijeme bilo još lošije - cijeli dan neki oblaci :( Ipak, navečer sam se odlučio upustiti u "avanturu" i ponovo otići na Jarun, tek toliko, možda se nešto bude vidjelo. I stvarno, bas na zapadu se nebo očistilo i to potpuno! Cura mi je pravila društvo, Sunce smo pratili na zalasku sve do horizonta - bilo bi romantično da se nije stvorila najezda komaraca i raznoraznih buba koji su ponovili show kao i prijašnju večer.

Ubrzo smo uočili Veneru golim okom, puno lakše nego u subotu. Kroz Pentaxa se naravno vidio i Merkur, a nakon malo traženja uspjeli smo pronaći Saturn i svu trojicu smjestiti u isto vidno polje, na 35x povećanju kroz 14mm Pentax XL okular! Stvarno odličan prizor - činilo mi se da sam vidio fazu Merkura, a Saturn je bio genijalan, vrlo mali na tom povećanju, ali mu se ipak lako vidio prsten. Napravio sam i par fotki, čak nije tako loše ispalo.

Nakon nekog vremena, uspio sam golim okom vidjeti Merkur, a kasnije i Saturn. Nažalost, prizor baš i nije neki.. nebo je još uvijek dosta svijetlo dok planeti brzo idu prema horizontu, tako da se sva trojica ne mogu dugo vidjeti golim okom. Svejedno - jako lijepo iskustvo i rijetka prilika vidjeti tri planeta u istom vidnom polju kroz teleskop!

(29.06.2005..)

vrh