Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

  žurke  
 JSP
 16.01. 2005.
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

16.01.2005.
U zadnje vrijeme smo bili na Japetiću preko nekoliko puta, ali kako smo samo fotkali nije mi se baš dalo pisati izvještaje.. međutim ovaj puta je bilo i nešto više vizualnog promatranja, pa eto da napišem dvije riječi.

Nažalost na JSP-u smo bili samo Stefan i ja - stvarno sramota. JSP-ovi su se sveli uglavnom na dvije osobe. Da, htjeli su ići naši Phobosovci, ali nažalost Andriji je nešto iskrsnulo i ostali smo bez drugog auta. A baš sam se veselio opet pogledati deep sky kroz Mariov fantastičan 12.5" Discovery dobs! Šteta.. valjda će se netko ipak smilovati jednog dana..

Enivej - pokupio sam Stefana (koji je morao doma ostaviti buraza jer nisam imao više mjesta...) da bar netko od naše mladeži može uživati gore. Kada smo došli na Japetić dočekala nas je trojka sa 8" "mlincem za kavu" (čitaj: bučni go-to) :) Krešimir sa newsa + frendovi. Nismo baš puno s njima komunicirali budući da smo uglavnom bili zauzeti sa fotkanjem.. a oni sa grijanjem u autu jer se očito nisu dovoljno dobro obukli :)

Veća 74 kb

Na početku smo malo usnimili Mjesec sa Olympusom E-1 kroz Pentaxa. E-1 mi se čini odličan za pomrčine - zbog duplo manjeg senzora nego 35mm film, Mjesec stvarno fino ispuni kadar, a sa 2x barlowom je skroz preko cijelog chipa. Joj kad bi ga mogli imati za potpunu pomrčinu Sunca u Turskoj...

Mjesec smo gledali i vizualno kroz Pentaxa - nema kromatske aberacije na rubovima! :) Istina, vidi se nekakva laaaagana blagonarančasta bojica, ali ništa ljubičastoga! Kontrast je fantastičan! Šteta što je atmosfera bila vrlo nestabilna, pa je na većim povećanjima slika bila užasna. Najbolje je bilo promatrati kroz 10mm Pentax XW okular na 50x povećanju.

Dok je Mjesec još bio vani nije se isplatilo fotkati, ali je zato Stefan uzeo Pentaxa u ruke i počeo ganjati Messiere. U međuvremenu je došao Alan sa zvjezdarnice sa curom pa su nam se pridružili u promatranju. Usprkos mjesečini, objekti su se baš fino vidjeli. Otvoreni skupovi su bili malo lošiji jer su se izgubile tamne zvijezdice, pa recimo double crluster nije izgledao tako dobro kao na jednom od prijašnjih JSPa kad sam ga gledao također sa Pentaxom. Osim otvorenih (M41, 46, 47, 35..) gledali smo i ostale objekte. M81 i M82 su izgledali odlično! Oba fino stanu u vidno polje 14mm Pentaxa (35x povećanje i 1.85 stupnjeva vidno polje) i još ima mjesta sa strane. M1 je (opet) bio prilicno sjajan za samo 75mm otvora. M42 je bio ok, ali navikao sam na više detalja pa me nije impresionirao. Zaboravio sam potražiti neki kuglasti skup, baš me zanima kako se vide..

Čim je Mjesec zašao, krenuo sam slagati i drugi teleskop na montažu (60mm refraktor za korekcije praćenja) i izvadio Canon 300D koji je posudio Vid, za žešću sesiju deep sky fotkanja. Odlučio sam iskoristiti dok je Orion još vidljiv cijelu noć da usnimim M42 i Horsehead, da ne bi bilo kukanja po ljeti "joooj, hoću horseheadddd" i slično :) Iako nebo nije bilo baš jako transparentno, nakon obrade su fotke ispale super.

Usnimio sam tri fotke M42 kroz deep sky filter i na taj način povećao kolekciju frameova za jedan "masni" stack. :)

Prije nego sam uspio usnimiti Horsehead i Flame, odjednom su se navukli oblaci! Ipak, odlučili smo pričekati i u međuvremenu usnimiti dark frameove - 2x po 10 minuta i jedan od 15min. Krešimir i ekipa su odustali i pokupili se doma. Stefan i ja smo se pripremali učiniti isto, i baš kad sam skinuo Pentaxa da ga spremim u auto, odjednom se razvedrilo! Oči su nam bile malo uništene od svjetla, ali izgledalo je da je to to.. tako da smo ipak odlučili ostati (u zadnji čas!) i nastaviti snimanje.

Pogledajte divne snimke
M65 i M66, te NGC 3628

U nastavku smo triput okinuli Horsehead i Flame, a nakon toga je Stefan predložio M65 i M66 u Lavu koji je već bio visoko na nebu. Zgodno je bilo na istoku vidjeti kako izlazi Vega - do prije mjesec dana smo ju gledali navečer kako zalazi! Enivej, i te galaksije sam usnimio kroz filter - nisam ga htio skidati i opet petljati s fokusiranjem jer sam stvarno odlično pogodio fokus.

Kako je već bilo kasno, a i druga baterija fotoaparata blizu crkavanju, pospremili smo stvari i krenuli nazad u ZG. Došli smo negdje oko 4:30 čini mi se.. dobro smo se smrzli na Japetiću, ali bilo je stvarno uspješno!

(16.01.2005..)

vrh