Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
događaji
JSP 2005 - IZVEŠTAJI
 
 

Ukratno, vrijeme je pokvarilo doživljaj ovogodišnjeg JSP-a. Najava je stigla čim smo došli gore, u obliku žešćeg pljuska zbog kojeg smo se morali sakriti u aute. Ni sam put do gore nije bio baš ugodan - kiša je razrovala cestu i makadam nikada nije bio lošiji. Usprkos tome, na Japetić je polako dolazilo sve više i više ljudi i upravo je to bila jaka strana ovogodišnjeg JSP-a - astronomi amateri koji su došli iz svih dijelova Hrvatske - osim naravno iz Zagreba, bili su tu i oni iz Siska, Korenice, Rijeke, Karlovca.. neki članovi astronomskih društava, neki pojedinci s kojima se dopisujemo preko newsgrupe. Neću ih sad pojedinačno nabrajati jer ih nisam sve ni popamtio, neka se jave sami :) Posebno moram samo spomenuti Radana Mitrovića iz Skoplja, Janka Mravika iz Bačke Palanke i Milana Gucića iz Beograda koji su se potrudili da ovogodišnji JSP bude "internacionalan".

Ipak, neki teleskopi su se nakratko izvukli iz automobila i posložili u petak navečer, odn. subotu ujutro oko 1h jer se bilo djelomično razvedrilo. Stalno su prijetili oblaci, pa ja svoj teleskop nisam montirao. Promatrali smo Mars i neke sjajnije deep sky objekte, ja se sjećam da sam gledao M57 i uspoređivao pogled u raznim oklularima. No većinu vremena smo proveli u domu tete Ruže uz njenu popularnu kuhinju.

Kao i prošle godine, i ovaj JSP je sponzorirala Jamnica tako da nam gosti nisu bili žedni :) a neki od njih su se potrudili i donirali astronomske časopise i postere tako da je svatko dobio po nešto. Damir Hrzina iz ZG zvjezdarnice je donirao časopise ČiS i Bolid, te nekoliko planisfera, postera i karti Mjeseca. Naši "internacionalci" su donirali časopise Astronomija kojih je bilo i više nego dovoljno za sve posjetitelje JSP-a.

U subotu ujutro je ekipa koja je prespavala u domu (Radan, Milan, Janko, Luka Marko, Marija i ja) išla u šćetnju prekrasnom Japetićkom šumom do tzv. "piramide", 12-metarske konstrukcije koja se izdize iz okolne šume i inače pruža lijepo pogled u daljinu.. međutim ovaj puta su taj pogled efikasno suzbili oblaci. Bez obzira na to, šuma je stvarno prekrasna i bila je prepuna raznih gljiva i cvijeća.. fotke mozete vidjeti ovdje.

Popodne, akda je došao drugi "set" gostiju, iz doma smo se preselili na parkiralište. Najavljivano sajam rabljene astro opreme baš i nije uspio jer nije bilo dovoljno posjetitelja, ali zato je Zlatko iz OI Optimus svima pokazivao razne novosti.. Antares wide field okulare, 15x70 TS dalekozor za samo 1000kn i mali 70mm maksutov spotter (25-75x zoom) na kojeg se uz pomoć adaptera mogu staviti i "pravi" okulari. Stvarno je bilo šteta što se barem malo nije razvedrilo da možemo isprobati ove delicije..

Večer smo, naravno, proveli u domu uz (nadam se) ugodno druženje svih prisutnih. Budući da nikoga osim astronoma nije bilo, organizatoru moram zamjeriti ;) da nije bolje organizirao stolove glede međusobnog druženja. Ipak iz razgovora mislim da je sve proteklo u redu te da će mnogi nastaviti tradiciju dolaženja na veliki JSP, bez obzira na vrijeme i činjenicu što neki imaju puuuno bistrije nebo nego što ono na Japeticu ikada može biti.

Hvala svima i dovidjenja do drugi put..

(05.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh