Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
događaji
JSP 2005 - IZVEŠTAJI
 

Milan Gucić
gucic@email.com


Veća slika 31 Kb

Kliknite na sliku
6.jpg (78030 bytes)

Japetić je planina na nekih 60-ak km od Zagreba. Nalazi se skoro na granici sa Slovenijom i to je glavno mesto za okupljanje astronoma iz AD "Beskraj" već godinama. Videvši poziv u AM-u koji je objavio predsednik ovog društva, Boris Štromar, jedna mala grupa je odlučila da poseti ovaj kamp. Janko Mravik (Bačka Palanka), Radan Mitrović (Skoplje) i ja (Beograd) smo se na ovaj poziv odazvali i nismo žalili dug put kada smo stigli do planinarskog doma na Japetiću, gde smo i prespavali.

Iako je tada počela kiša sa jakom grmljavinom i munjama, Janko i ja smo odlučili da po koju munju zabeležimo na fotoaparatima sa terase planinarskog doma. Pogled je bio fenomenalan. Te večeri se tek oko 1 h posle ponoći razvedrilo tako da smo imali oko tri sata za posmatranje.

Pošto je dom okružen hrastovim drvećem i žirovima, uveče su se mogle čuti, najverovatnije, veverice kako ciče i skaču sa grana na grane. Nije baš prijatno kada takav zvuk iznenada prekine onakvu tišinu.

Sutradan smo otišli da malo obiđemo kraj prošetavši do vrha kroz divnu bukovu šumu čija su debla išla u visinu i do 25-30m. Šuma je stvarno podsećala na one iz filma "Gospodar prstenova".

Kliknite na sliku  
8.jpg (133386 bytes) 3.jpg (49523 bytes)
9.jpg (50253 bytes) 4.jpg (79953 bytes)

Odlično društvo i atmosfera je ovaj skup učinio još boljim. Upoznali smo mnoge ljude sa kojima smo se samo dopisivali preko mejla ili smo bar čitali njihove izveštaje. Isto tako smo razmenili mejl adrese sa mnogim novim ljudima koji su učinili da ovaj skup, iako oblačan, prođe u najboljem redu.

Put kućama smo započeli oko 23h i do 5h30m smo već bili u BG-u.


Veća slika 46 Kb

(05.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh