Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
osmatranja
Zavižan 2006
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

http://www.recenzije.astrobobo.net
 
 

Vratili smo se! Bilo je fantastično!

Ali redom.. za put smo se baš fino dogovorili - ja sam natovario auto sa teleskopima i stvarima od ADI mladeži još u četvrtak tako da smo u petak mogli krenuti na vrijeme, bez spremanja. Mario je isao samnom, Marko je furao Petru, Damira i Mislava, a Luka je bio blazen sa Anom, Sanjom i Petrom 2 :)

Po običaju našli smo se na ćuzi u Krasnom. Iako je Marko krenuo prije mene, išao je starom cestom tako da smo ga Mario i ja prestigli jer smo išli autoputom. Stvarno se brzo dođe - autoputom smo vozili cca 1h do izlaza Otocac. Na vrhu su nas dočekali oblaci i hrpa GSS-ovaca (Gorska služba spasavanja) na nekakvoj njihovoj vježbi. Naravno prva stvar nam je bila da se popnemo na Kosu i doživimo jos jedan prelijepi zalazak Sunca.

Nažalost, vrijeme nije bilo obećavajuće, tako da se dio ekipe pokupio u dom na spavanje, a na "terenu" je ostala samo ADI mladež, Luka i ja. Upornost nam se isplatila - rupe u oblacima su postajale sve veće i sve češće je velik dio neba bio vrlo bistar. Počeli smo se gustati na poznatim objektima, Messierima. Kombinacija 12.5" dobsa za opake detalje i 75mm Pentaxa za wide field je bila dobitna - i još uz to 10x50mm Pentax dalekozor.. ijaoooo. Ma sad mi je stvarno tesko reći kako je to sve islo redom jer nas je uhvatila euforija kada je na trenutke nebo bilo tako bistro da valjda do sada nesto slično nismo vidjeli - North America se jasno vidjela dalekozorom, kao i kroz Pentaxa. ne onako "hm nazirem nešto" nego "evo vidi meksički zaljev, gle tamo dalje kako je svjetliji, gle vidim ga i golim okom"..onda Veil! Veil smo ciljali u par navrata jer su povremeno tom dijelu smetali oblaci. Pogled kroz 12.5" sa UHC i OIII filterom..ijao koji detalji!! Struktura unutar maglice, proteže se preko nekoliko vidnih polja..da, puno, puno bolje nego na prvom ZSP-u kad smo gledali kroz Vjekin Celestron! Prekrasno, oštro, kontrastno, mogli smo proučavati strukturu satima! Probao sam naći maglicu u Pentaxu - yea, vidi se! Onaj sjajniji dio se slabo nazirao, ali sa OIII filterom je dobio oblik i strukturu, naravno vrlo blijedo, ali ipak me iznenadilo kako se dobro vidi!

Najbolje od svega - Mliječni put u Strijelcu i..posvuda :) A promatranje je išlo otpriliek ovako: "di je dalekozor??" "na sicu od vozačaaaaa!!" (to smo pitanje/odgovor izmjenili bar 50 puta :))) ) ..onda bi svrljali oko M8 i M20 - koliko maglustine, nevjerovatno, sa Japetića se često niti teleskopom nije vidjelo toliko detalja kao odavdje sa dalekozorom! Onda tamne mrlje u Mliječnom putu ispod ovog dvojca..M7 i M6..onda sve to ponovo naciljati u pentaxu...onda M8 sa Discoveryem!!! Sa filterom, UHC, OIII (ovaj zadnji je bolji), ma samo da opisujem detalje u M8, trebalo bi mi nekoliko stranica!

Uglavnom - objekti su se vidjeli najbolje sto sam do sada doživio. Ali stvarno. Opremu smo pospremili oko 3:30 i uvaljali se u krevete u domu. Nažalost u našoj sobi je bilo par GSSovaca koji su se rano ujutro dizali i ometali nas u spavanju, al šta se može. Nakon buđenja okrijepili smo se uz ffffffiiiiiinnnniiii domaći čaj, od netom ubranih biljaka iz okilice..ma ludnica! Nakon doručka - tradicionalna šetnja. Ovaj puta smo se spustili od parkirališta dolje ("prema moru"), planirajući da ćemo preći preko onog vražjeg sedla do botaničkog vrta. U početku je bilo friško, ali ipak se toplina Sunca uspila probiti kroz oblake. Leader šetnje, Marko, je rekao "ajmo tam gore!" - sam pogled na strminu kojom smo se trebali uspeti mi je oduzeo volju za takvom fizičkom aktivnošću - Sunce je grijalo sve jače, a ja na sebi imao pernatu jaknetinu, dvije majice i košulji...i Rolleiflex ;) Sori ekipa, al ja dalje nejdem ;) rekoh, te mi uvališe u svaku ruku po 3-4 jakne da se s njima vratim nazad. Madafaka, nek to sljedeći put netko proba pa da mi kaže kakav je osjećaj ;))))

Do botaničkog mi se nije spuštalo čak niti sa druge strane, iako sam napravio đir nakon što sam jake brutalno nabacao u gepek svog C2. Onako, baš mi je bilo fino ljenčariti na terasi doma i cuclati pivicu ;) Ostatak ekipe se vratio sav izmožden pentranjem po nekim ludim liticama - svaka čast, meni je bilo drago što sam odustao - a vjerovatno i ovima koji su se penjali jer sam im eliminirao jakne ;)

Sad se više nemrem sjetit - jesmo prvo ubili oko pa išli jest ili obrnuto? Čini mi se ovo prvo. Neki su dofurali konzerve sa grahom, a mladež je bila sjajna što se tiče organizacije oko klope - složili su super pastu (farfalle) sa bolognese umakom.. mm baš je bilo dobro.. 4 feferona su taman za onu količinu, iako su se neki bunili da je preljuto ;) al to tak treba bit :)

Najbolje od svega je bilo kada nam je uletila ekipa GSSovaca.. oni su se tam nekaj gostili u većoj blagavaonici (mi smo bili kod kuhinje) i onak uletili.. joj znate mi imamo još mesa, nismo sve pojeli, oćete vi? I onak - pljok - janjetinu na stol! AaaaaAAaaAAA!! E kako je bilo dobrooooo :)))) Žao mi je bilo što su Boki, Ivana i Gregor ostali na parkiralištu (zaboravih spomenuti da su oni bili jedini ne-ADijevci na ZSP 2006.) i nažalost nisu nam se pridružili u gozbi.

Čekajući mrak nadali smo se reprizi jučerašnjeg spektakla..i za divno čudo opet smo imali sreće! Popodnevni oblaci su se maknuli ili barem snizili nadmorsku visinu toliko da nam previše ne smetaju. Cijelo vrijeme je uglavnom bilo vedro, iako se kužilo da nije tako dobro kao noć prije. U promatranju nam se pridružio dvojac (za koje nisam siguran da su iz GSS-a ili nekaj drugo) kojima smo na početku pokazivali popularne Messiere i objekte u stilu Albireo, M22.. al onda sam (onako za inat ;) ) naciljao M65 i M66 u Pentaxu - lijepo su se vidjeli i baš je bio dobar test za početnike (tj. ovu dvojicu) - jedan od njih nije ništa vidio, dok je drugi jedva uspio skužiti mrljice (meni nije bilo bed skužiti ikao mi je bilo jasno da su galaksije vrlo slabašne u Pentaxu), ali ih je skužio - na što se ovaj drugi zainatio i rekao da mora vidjeti i on :)

Highlight subotnjeg promatranja je bez daljnjeg bio 20x90 dalekozor, ako se ne varam onaj kojeg Zlatko ima u ponudi. Pentaxa smo vrlo brzo poslali u mirovinu i na stativ montirali dotični dalekozor. Pogled kroz tu mrcinu je - aaaa, neću vam reć, trebali ste biti tamo i gledati ;))) Ovako ću smao reći - dalekozor (bilo koji!) je SAVRŠENA stvar za tamno nebo! Ponovo smo svrljali Mliječnim putem oko Strijelca i Orla...M4 je bio granulast, NGC u blizini se vidio bez problema..M22 također granulaat! M11 spektakularan, M8.. za past na dupe.. najbolje od svega je bilo samo dalekozorom švrljati po Mliječnom putu.. ispod M8 se nalaze takve strukture, toliko tamnih maglica prepunih detalja da jednostavno oduzimaju dah... pa onda slične strukture blizu Altaira.. pa North America Nebula!!! Nažalost M31 je bila nisko.. kao i Double Cluster - najfotogeničniji objekt tijekom cijelog vikenda - Luka ga je naciljao baš kada je izvirio izad brda kod zavižanskog doma - prekrasan kadar u 20x90 dalekozoru!
Ma dobro, puno toga sam propustio nabrojati, ali esej bi bio predugačak (i ovako je dug).. jednostavno, ko je propustio ovogodišnji Zavizan, naslušat će se o njemu uživo toliko da će biti bed svima koji nisu bili ;)

Sad vidim da nisam pisao o GSSovcima i njihovim vježbama.. o našem fotkanju i luftanju na "terasi".. o mom autu koji je toliko bio natrpan stvarima da je puzao po podu.. o Mirku koji ipak nije mogao izdržati i pridružio nam se u subotu popodne/navečer.. o Bokiju koji nam je donirao hrpu pivi jer smo ostali suhi (fala Boki, silan si!).. o činjenici da na Velebitu nema Velebitske pive (užaaaaaassss).. o Anti koji je nekim tamo švabama objašnjavao put do botaničkog vrta (doslovno: "parkiralište - ravno - desno - dole je botanički!" "ja, ja, guuut" - i pras u smijeh svi prisutni)

U nedjelju smo krenuli doma oko 13h.. sretni i umorni..napunjenih baterija za gradsku kolotečinu :)

Pogledajte dio fotki na adresi:

http://adi.fizika.org/mambo/index.php?option=com_zoom&Itemid=34&catid=23

..biti će ih još kad razvijem/skeniram ostatak.

ZSP rulež!!!!

(3.5.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG