Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva i događaji
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
Petrova Gora Star Party  2008 ( PGSP 2008)
Izveštaj

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Pogledajte

ALBUM FOTOGRAFIJA

Svake godine astronomsko društvo Infinitum iz Zagreba organizuje svoj godišnji Star parti pa je kao i prošle i ove godine to bilo na Petrovoj gori kod Karlovca. Planinarski dom Muljava je mesto okupljanja i nalazi se na oko satipo vožnje od Zagreba. Obično sam na PGSP iz Makedonije išao sam ali mi se ove godine pridržio i Martin, a iz Srbije sam pokupio usput Dragana i Janka. Put nije bio naročito težak osim što je bilo čudno što smo više vremena  gubili na putarinama nego na granicama a ima i jednih i drugih previše za moj ukus.

Kod lovačkog doma Muljava smo stigli oko 19:30h i polse kratke pauze da se pozdravimo sa starim znancima smo se uputili prema posmatračkom mestu kod spomenika koje je na  oko 6 km od Muljave. Pošto se brzo smračavalo mi koji smo nosili šatore smo ih odmah postavili da bi iskoristili poslednje dahe tog dana. Zatim smo sa Martinom namestili i teleskop koji moram da priznam te prve večeri nismo ni koristili. Bilo je toliko drugih teleskopa da smo prosto išli od jednog do drugog i uživali u pogledu kroz njih. Bilo je tu nekoliko dobsona od 10 i 12 inča. Jedan  SCT Celestron na ADM GO TO montaži. Pored Vidove Celestronove CGE montaže sada se pojavila ista takva koju ima i Bobo. Matija i Dag su imali svoje foto setape i pripremali se za astrofotografiju. Bobo se prve večeri sa Gregorom spremao da zabeleži tranzit ekstrasolarne planete preko zvezde 12 magnitude ali nešto nije išlo kao što su planirali pa su odustali. Mi smo kod Vida za to vreme gledali na njegovom APO refraktoru i binovjueru i nauživali se u Jupiteru. Sa momcima iz Novog Mesta smo na njihovom dobsonu od 300 mm i O III filteru obilazili razne magline ali bih ja ipak izdvojio nezaboravan pogled na Severnu Ameriiku, Veil nebulu i planetarnu maglinu Heliks. Posle toga jedino što mi se vrtelo po glavi kako nabaviti teleskop sa velikom aperturom. A biće valjdaJ.

Zbog umora sam otišao na spavanje negde oko 2h. Sutradan smo otišli do Muljave gde smo u veoma prijatnoj atmosferi razgovarali sa puno ljudi i kao što možete predpostaviti teme su uglavnom bile vezane za teleskope i opremu. Posle ručka su održana dva predavanja a meni je posebno bilo interesantno predavanje o Hrvatskoj meteorskoj  mreži. Ukratko, pametno, jeftino i izvodljivo. Trebalo bi to pokušati. Posle predavanja obišli smo spomenik u blizini posmatračkog mesta koji je u bivšoj državi izgledao bio ceo jedan spomen park sa muzejima i restoranima a sada je ruglo koje samo grdi okolinu a u njemu ne možete videti ama baš ništa lepo. Jedino kada se popnete možete videti  prekrasnu prirodu od horizonta do horizonta.

Druge večeri so sa Martinom rešili da slikamo i odlučili smo se za maglinu Slonova Surla u Cefeju. Nažalost vreme je bilo vrlo promenljivo pa se u toku večeri nekoliko puta skroz naoblačivalo i razvedravalo. Ipak smo uslpeli da je uslikamo nekolko puta što se nadam da će biti dovoljno za stakiranje.

Ipak po meni zvezda te večeri je bilo postavljivanje dva Ethoosa od 13mm na binovjueru i sve to na Vidov APO refraktor. Da se vidi Jupiter u 3-D je za mene bio doživljaj koji ću dugo pamtiti. Samo zbog toga je vredelo preći 2000km. Jupiter kao loptica a ne kao disk. Nisam mogao da verujem, mislio sam da je to urbana legenda.

Ali tu je bio i drugi Ethos ali sada od 8mm i postavljen na truss Dobsonu ručne izrade koji je sam po sebi umetnina. Sve u svemu lepota božija.

Ljubinko koji je svoj teleskop postavio odmah do našeg se rešio da slika Plejade, a do njega je bio Mateja Pozojević sa svojim fotosetapom, pa pored njega Dag sa najinteresnijim mehanizmom za eksponiranje itd itd.

Zlatko (glavni diler za astro zavisnike na ovim prostorima) koji je doneo gore spomenute Ethose je došao sa svojim dobsonom. Te druge večeri su došli i nekoliko momaka iz Slovenije sa nekoliko manjih teleskopa ali su se brzo ivratili i nisam imao vremena obići ih.

Vreme je bilo veoma promenljivo i u toku te druge večeri nekoliko putoa se skroz naoblačilo da bi se opet kasnije skroz razvedrilo. Te vedre termine smo koristili za astrofotografiju i za gledanje dok su oblačni termini korisltili za odmor i razgovor.

Oko 3h po ponoći se opet skroz naoblačilo i skoro su svi odustali i počeli sa pakovanjem tako da smo i mi to isto uradili. Pozdravili smo se sa domaćinima i ostalim prisutnim učesnicima i polako krenuli kući.

Na kraju bih se zahvalio domaćinima iz AD Infinituma na dobrom star partiju i dočeku i ujedno bih pozdravio Rajka iz Ogulina, Edija iz Pule, momke iz Novog Mesta s kojima smo proveli odlično prvo veče, Željka iz Korenice koji je održao predavanje o meteorima, Ljubinka iz Slovenije koji je odličan sagovornik i ostale kojima se sada nesećem imena (ostarelo se pa se ne pamti sve L).

Pogledajte

ALBUM FOTOGRAFIJA

(03.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PGSP 2008 - Star party na Petrovoj Gori