AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Društva
 

 

 

         

 

Sadržaj AM

          

 

http://www.ad-beskraj.hr 

Boris Stromar E-mail: bstromar@grf.hr

A

S pravom mozemo reci
  da je JSP vjerovatno
  najveci redovni star 
party 
u Hrvatskoj

D Infinitum (ili AD Beskraj, zbog zakona koji kaze da naziv drustva mora biti na hrvatskom) je nastao krajem 1998. godine kao zelja da se na jednom mjestu okupe mladi astronomi amateri. Zapravo, AD Infinitum je nastao od grupice mladih astronoma amatera koji su se upoznali preko BBS konferencije astronomija.hr (hr.fido.astronomija na newsima) i organizirali prvi Japetic Star Party (JSP) [http://jagor.srce.hr/~dsvilko/japetic] i promatranje Hale-Bopp komete daleko od svjetlosnog zagadjenja Zagreba.

Najznacajnija aktivnost nasega drustva je upravo potekla od JSPa, dakle naglasak stavljamo na promatranja nebeskih objekata. Japetic smo odabrali kao idealnu lokaciju jer se nalazi na samo sat voznje od Zagreba (blizu Jastrebarskog), dovoljno da pobjegnemo od veceg svjetlosnog zagadjena, a opet dovoljno blizu i pristupacno. Na vrhu (870m visine) se nalazi i dom gdje se moze jesti i spavati - kada tome dodamo veliko parkiraliste na koje mozemo sloziti svoju opremu dobijemo idealno mjesto za bavljenje astronomijom.

Slika [105Kb] sa proslave prve godisnjice nasega drustva, odrzane 16.10.1999. na Japeticu. Snimljeno je dok smo promatrali Sunce i Mjesec. To je parkiraliste na vrhu Japetica gdje stalno imamo star partye. Steta je sto se teleskopi ne vide bas najbolje...vidi se moj Konus u sredini, skroz desno je nekakav rusko 60mm refraktor (dugo vremena nas jedini teleskop na Japeticu), a negdje medju ljudima su 2 ETXa i 4.5" newtonian, a iza Alena (s naocalama, prvi s desna) mi se cini da se vidi zuta tuba 10" Konus newtoniana.
Na prvim JSPovima smo od opreme imali samo 60mm refraktor i par 50mm dalekozora. Sada vec imamo na raspolaganju nekoliko 120mm refraktora, 4.5" newtonian, Meade ETX i homemade 8" dobsonian. Na JSPovima se zna naci jos mnostvo razlicite opreme, od 80mm short-tube refraktora pa do 10" newtoniana. S pravom mozemo reci da je JSP vjerovatno najveci redovni star party u Hrvatskoj. Iako ponekad na JSPu bude samo troje ili cetvero ljudi, za nekakve posebne prilike se zna okupiti i vise od 50 astronoma amatera i znatizeljnika.

Ostale aktivnosti AD Infinituma ukljucuju atm - spomenuti 8" dobsonian je plod jednog takvog pokusaja. Nakon Astrofesta u Visnjanu ce toga biti jos i vise jer je nase mlade astronome za samogradnju zagrijao stari lisac Korado Korlevic.

Nase drustvo je neko vrijeme organizirali predavanja i tecaj astronomije, no to smo morali prekinuti (privremeno) jer nemamo finanacijskih mogucnosti za placanje prostorije i ostalih troskova, a trenutno nemamo potporu ministarstva.

Buduci da smo jos mlado drustvo, ima mnogo aktivnosti koje se tek razvijaju kao sto su pracenje meteorskih aktivnosti (vizualno i radijski), a trudimo se objasniti pocetnicima sto mogu ocekivati kada se bave astronomijom. U tu svrhu smo napravili online Messierov katalog sa opisima objekata kako se oni vide u razlicitim instrumentima. Katalog smo vec poceli ispunjavati skicama objekata.

Grupna fotografija [113 kb] sa, tko
bi rekao, potpune pomrcine Sunca
u Madjarskoj.

Svako toliko organiziramo i razlicite izlete povodom nekog dogadjaja. Tako smo zajedno bili na pomrcini Sunca u Szombathelyu u Madjarskoj, promatrali smo leonide 1999. sa Hvara, sudjelovali u Messierovom maratonu i Astrofestu na Visnjanu...

Fotografiji [82 kb] izVisnjana 
smo
svi mi ADIjevci, a
u prvom planu je, naravno,
 moj teleskop (120mm 
Konus refraktor).
U svakom slucaju, cilj nam je popularizirati amatersko
 bavljenje astronomije medju ljudima u Zagrebu i Hrvatskoj i to na nacin da se svi aktivno ukljuce u promatranjima nocnog neba. Sasvim je drugaciji osjecaj kada nakon dugog traganja po nebu uspijete krajnjim naporima ugledati svojim ocima neku blijedu galaksiju ili se diviti milijunima zvijezda u kuglastom skupu nego da te iste objekte ugledate na fotografiji u casopisu. Cini mi se da smo do sada u tome prilicno uspjesni :)
[jul 2000]