AM Home

am@astronomija.co.yu

 
JSP
Više o JSP na izvornim stranicama:

JSP 2001.
Fotografije 2001

 

Sadržaj AM

 

 

party

Japetić star party
31.8. 2002.

 

JSP  počinje već u popodnevnim satima (oko 17h) sa promatranjem Sunca (kroz odgovarajuće filtere!). Dobro je doći prije mraka, pogotovo ako dolazite prvi puta. Na Japetiću postoji planinarski dom u kojem se može dobro najesti i nešto popiti - i skloniti u slučaju kiše :) U sumrak će većina teleskopa biti montirana, a polako će postati vidljive najsjajnije zvijezde. To je dobra prilika za raspoznavanje zviježđa, dok još nije dovoljno mračno za galaksije i maglice. Ove godine ćemo prvo promatrati "deep sky" objekte - dakle galaksije, zvjezdane skupove i maglice. Tek nakon ponoći ćemo promatrati Mjesec i Saturn, a pred jutro i Jupiter. Uran i Neptun će biti vidljivi cijelu noć, a ostali planeti se neće vidjeti. Ako sve bude u redu, posjetioci koji ostanu do jutra moći će vidjeti metodu snimanja Mjeseca i Saturna uz pomoć Philips ToUcam Pro web kamere spojene na laptop.

Članovi ADI će na Japetić ponijeti svoje teleskope i dalekozore kroz koje će svi prisutni moći promatrati. Biti će tu teleskopa svih vrsta i veličina: refraktora, reflektora, katadioptera...posebno ćemo samo naglasiti veliki teleskop nazvan "Star Destroyer" koji je vjerovatno najveći amaterski teleskop u Hrvatskoj, sa zrcalom promjera 33 centimetra (13 inča). Taj teleskop je našem astronomskom društvu na upotrebu ustupila Zvjezdarnica Višnjan.

Svi prisutni će moći (besplatno, naravno) promatrati kroz naše teleskope, a i drugi astronomi amateri će ponijeti svoje instrumente. Svaki teleskop je dobrodošao!

U slučaju lošeg vremena, večer i noć ćemo provesti u planinarskom domu i oko njega. Ne planiramo nikakva posebna predavanja jer mislimo da je bolje da se spontano razvije diskusija u prijateljskoj atmosferi. Članovi ADI će rado popričati sa posjetiteljima o astronomskim, a i onim zemaljskim temama. U planinarskom domu je moguće i prespavati po povoljnim cijenama.

Svi posjetitelji će dobiti besplatne brošure sa događanjima i pravilima ponašanja na JSP-u 2002., te brošure o svjetlosnom zagađenju.

   Pravila ponašanja

Budući da se na ovogodišnjem očekuje veći broj ljudi, moramo navesti nekoliko pravila kojih se posjetitelji trebaju pridržavati da star party prođe u redu:

Za vrijeme star partya je strogo zabranjena upotreba bilo kakvog svjetla osim prigušenih crvenih lampica ili barem sa tamnim crvenim filterima - promatrati ćemo vrlo tamne objekte, pa nam oči moraju biti cijelo vrijeme priviknute na tamu. U slučaju da ne možete izbjeći paljenje svjetla (npr. od upaljača ili automobila) upozorite ostale!

*

Na parkiralištu će se moći smjestiti automobili samo onih posjetitelja koji namjeravaju ostati cijelu noć - naime, na parkiralištu će biti velik broj teleskopa, tako da, osim što će svima smetati svjetla, neće biti moguće manevrirati! Posjetitelji će svoja vozila moći parkirati uz cestu prije parkirališta.


*

Nije dozvoljeno rukovanje tuđim teleskopom bez dozvole vlasnika! Osim toga, pazite da ne dodirujete optičke površine (stakla, zrcala)!


*

Nije dozvoljeno puštanje glasne muzike tijekom JSP-a: ipak organiziramo star party, a ne techno party :) !


*

Nipošto nemojte promatrati Sunce bez odgovarajućeg filtera jer ćete trajno oštetiti vid!

   Što je JSP?

Star party je naziv za okupljanje astronoma amatera na nekom mjestu za koje se nastoji da bude udaljeno od gradskog svjetlosnog zagađenja, tako da što manje svjetla smeta za promatranje tamnih zvijezda, maglica i galaksija. Naše astronomsko društvo, AD Beskraj (ili AD Infinitum, skraćeno ADI) je odabralo Japetić kao svoje mjesto promatranja. Naše društvo nastoji barem jednom mjesečno ići na promatranje, ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju.


Jednom godišnje nastojimo organizirati veliki Japetić Star Party na kojem bi se okupio što veći broj astronoma amatera, ali i onih koji se ne bave astronomijom, a zanima ih kako to sve izgleda "uživo". Veliki JSP je napravljen po uzoru na star party-e iz Amerike i zapadne Europe - pozivaju se svi amateri da se pridruže na vrhu Japetić sa svojim teleskopima, razmjene se iskustva, komentira oprema... Moguće je pogledati kroz vrlo različite teleskope, a posjetitelji mogu mnogo toga naučiti od iskusnijih astronoma amatera - gdje se nalazi koje zviježđe, vlastitim očima vidjeti galaksiju čija je svjetlost do nas putovala milijunima godina, uživati u kraterima na Mjesecu, diviti se Saturnovim prstenovima...

JSP 2002. je četvrti veliki JSP koji organizira Astronomsko društvo Beskraj. Na prva dva JSP-a su oblaci onemogućili promatranja, no veliki broj posjetitelja je potvrdio zanimanje za ovakva okupljanja. JSP 2001. je bio vrlo uspješan, sa više od deset teleskopa i mnogim znatiželjnicima koji su uživali u zvjezdanom nebu.

(avgust 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh