am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

        

 
 

Sadraj AM

 

 

osmatranja

Japeti: 3.1. 2003.

Juer (3.1.) je bilo udno vrijeme cijeli dan, pa nisam nita planirao za JSP, a kad tamo naveer zove Mirko da ajmo.. i stvarno, vani fino, vedro.. bio je lijepo i prijepodne, ali su se onda poeli navlaiti oblaci i ja sam otpisao observing jer sam bio uvjeren da se skroz naoblailo.

Boris tromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

Saturn je bio fantastian, prouavao sam Cassini preko cijelog prstena, tamni unutarnji C ring i gradacije boja na samom disku.

Dogovorili smo se kod Bavice u 22h, Vid, Marko, Luka i ja, a Mirko e doi kasnije. Ja se ispriavam svima koji su jo eventualno htjeli s nama, ali dogovorili smo se stvarno na brzinu pa nisam stigao zivkati sve ljude. Oim toga, sudei po odazivu za promatranje komete na Jarunu nekidan, izgleda da svi jos uivaju u praznikom odmoru :)

Na Japetiu smo imali samo jedan teleskop, 8" SCT od Vida. Prioritet su nam bili Kvadrantidi, tako da ja nisam nosio teleskop, samo dalekozore (Tasco 8x56 i Oberwerk 15x70). Za probu sam ponio novo Televue dijagonalno i 9mm ortho. Iako je prije polaska i po putu bilo vedro, naravno, na Japetiu su nas doekali oblaci. Sreom, nisu nas dugo gnjavili, pa smo polako poeli raspoznavati zvijezdja i uvatiti poneki Messier dalekozorom kroz tanke oblake. Vid je sloio teleskop i krenuli smo u akciju. Kratko vrijeme je moj 15x70 bio montiran na foto stativu, ali naalost tada nije bilo 100% vedro. Nakon poetnog observinga dovoljno se razvedrilo i razbistrilo da zaponemo promatranje Kvadrantida. Svako malo bi poneki prozujao nebom, pa smo Luka i ja napokon krenuli u "pravo" brojanje meteora (za IMO). Naalost nismo imali previe sree. im smo odredili magnitude i poeli sa brojanjem, meteori su zapoeli lagani trajk, a nakon 20-tak minuta su oblaci sprijeili daljnje brojanje. Isto se ponovilo i sat vremena kasnije kada smo ponovo odluili brojati. Svejedno, poslati u e-mail IMO-u, moda e i ti kratki intervali biti upotrebljivi.

Ukratko, Kvadrantidi su bili neto izmeu vrlo dobrog i vrlo jadnog roja, barem po broju meteora. Vjerujem da bi bili vie impresionirani da je cijelo vrijeme bilo vedro i da smo ih due mogli pratiti. Primjetilo se da katkad dolaze u naletima i da su uglavno prilino sjajni. Iako veinu najsjajnijih nisam vidio, bilo ih je nekoliko u "minusu".

Sto se tie promatranja drugih stvari, nismo gledali nita posebno (komet Kudo-Fujikawa je pred jutro bio meu oblacima). Saturn i Jupiter smo najvie promatrali. Seeing je bio udan, nikad nisi bio siguran da li si skroz izotrio.. ali dobro je podnosio poveanja od 200x, a moglo se promatrati i na 300x. Saturn je bio fantastian, prouavao sam Cassini preko cijelog prstena, tamni unutarnji C ring i gradacije boja na samom disku. Saturn se mogao dobro izotriti, boje su bile odline - to je djelimino zasluga 9mm ortho okulara kojeg smo esto upotrebljavali ;) (poveanje 222x ak se ne varam). Jupiter je bio neto loiji, no kasnije naveer smo i na njemu poeli uoavati sitnije detalje. Strukturu unutar ekvatorijalnih pojaseva (tamnije i svijetlije dijelove), poneki festoon i slino.

Deep sky smo ganjali kako bi se koji dio neba razvedrio. Bilo je odlino gledati strukturu u M42 sa UHC filterom. Ja sam, naravno, najvie promatrao sa Oberwerkom. Kako je dobro, koji gusht!! Definitivno nema bolje sprave od dalekozora za sjajnije deep sky objekte! OK, moda se predomislim kad bacim pogled kroz neki APO ;) ali ovo je bilo super. Plejade su fantastino uokvirene, taman toliko "lufta" sa strane da budu stavljene u kontekst (recimo). Double cluster prti od zvijezda, M31 je dobro izgledala usprkos maloj visini na nebu. Otvoreni skupovi u Koijasu svijetleeee.. uf! M81 i 82 odlino izgledaju zajedno, vide se bez problema oblici, puno bolje nego sa malim dalekozorom. M42 ima nekoliko krakova koji se ire okolo.. M78 se kui bez problema! Vid se stalno udio kako se to sve moe tako dobro vidjeti kroz dalekozor :) ta sam jo gledao.. recimo M51 sam prije morao dobro traiti jer nisam znao tono gdje je, a sa 15x70 je ovu galaksiju teko promasiti! M65 i 66 u Lavu smo gledali kroz tanke oblake... Usporedio sam dalekozore na M41 u Velikom psu (valjda sam pogodio broj?). Iako se skup bez problema vidi u 8x56, Oberwerk razlucuje puno vie zvijezda, nebo je tamnije i, uglavnom, sve je puno bolje usprkos tome to Oberwerk ima vee poveanje i tee ga je mirno drati u ruci.

To je otprilike sve.. inae, na Japetiu nije bilo tako strano hladno, ali nakon nekog vremena se hladnoa uvue svugdje i malo su mi se smrzli prsti na nogama. Ostatak ekipe je odluio igrati lovice po parkiralitu da se zagrije, to i nije tako loa ideja, ali sljedei put bi dotini mogli promisliti kako bi se osjeali da na parkingu imaju sloenu svoju opremu vrijednu par tisuica, a da okolo nje jurcaju freakovi u polumraku...

Doma sam doao u 6 ujutro. Usprkos oblacima bilo nam je odlino, poetak nove godine kakav smo samo mogli poeljeti...

Par fotografija sa JSPa moete vidjeti na http://astrobobo.tripod.com/foto/jsp040103.zip (3 fotke, cca 160kb)

(januar 2003.)

vrh


[ Home | Sadraj | Galaksija | Sunev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]