AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

Instrumenti

 

 

Sadraj AM

 

instrumenti

Kupovina

Boris tromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Nakon par mjeseci ekanja, Vjeko je za 8.12. odredio polazak prema Minhenu da dobije povrat poreza i pokupi svoje EURe. Ja sam u meuvremenu uspio utediti/sakupiti neto novaca iste valute s namjerom da kupim 1.25" dijagonalno zrcalo, a i stari mi je jos neto dodao, pa sam jedva ekao da napokon krenemo. Vjeko je doao po mene u 3:30 ujutro, tako da u Minhen stignemo jo prijepodne. S nama je iao njegov prijatelj Kreo koji se zagrijao za kupovinu teleskopa, ali se nije mogao odluiti izmedju Intes MCTa i 8" SCTa. Odmah rano ujutro se razvila ustra rasprava o teleskopima i okularima koja se ponavljala u nekoliko navrata po putu.

Na putu

U mraku smo proli kroz Hrvatsku i Sloveniju, u Austriji je na poetku bilo magle & oblaka, ali kada smo izali iz toga uivali smo u fantastinom krajoliku. Oko nas je bilo sve bijelo, otre planine, ume crnogorice ukraene snijegom i drvene kuice sa strmim krovovima (pa i poneki dvorac), uglavnom ja sam stalno zujao okolo i pokuavao uslikati neto smisleno, koliko je to bilo mogue napraviti iz auta. Sve je izgledalo kao iz neke fantasy prie...

U Austriji smo prvi puta stali na jednoj benzinskoj i pocuclali aj. Tamo su im sve te benzinske i odmaralita potpuno ista, ponuda cuge & klope je ista (sendvii su ludi, im ih vidi ih poeli kupiti i probati, pravi mali food manekeni), samo se razlikuje ponuda u "duanu" kroz koji proe do blagajne prema izlazu. A tamo kod blagajne ima jedna koara puna veselih spermica za koje sam pruavanjem skuio da su punjeni nekakvim likerom (kao pina okolada)..i jo onak na njima pie "ich komme!" :))) Ba smo komentirali, da to prodaju kod nas, vjerovatno bi nastao skandal..blesavi Austrijanci :)

im smo doli u Njemaku, pomalo se mijenjao i krajolik, opet je bilo maglovito. Proli smo i pokraj nekog ogromnog jezera, ne vidi mu kraj.. Napokon smo stigli i do Minhena, tj. predgraa gdje se nalazi duan Teleskop-service. Nali smo ga sasvim sluajno, Vjeko je isprintao upute kako se doe do duana, ali su bile udne i skroz krive, a mi smo onako naslijepo usjeli pogoditi duan isprve. U duanu je bilo nekoliko ljudi, pa smo im se pridruili u vrljanju kroz hrpe izloenih teleskopa u prostoriji. Moda ih je ak i previe tamo, a prostorija premalena, pa smo se morali oprezno provlaiti da neto ne sruimo. Izloeni su bili uglavnom refraktori, kineski, jedan Vixen 140SS (neo-akromat, onaj sa dva para lea) i jedan neki udni uasno dugaki. Priao sam sa Wolfgangom (vlasnik?), rekao je da je to 4" akromat sa metar i pol arine. Bio je na EQ6 montai.

Vea 30k

Jo smo vidjeli 5" Celestron SCT (simpatina mala sprava), neki noname 6" maksutov, 8" Nextar (bez GPS, na pola forka, izgleda nestabilno), nekoliko Guan Sheng dobsona, jedan 10" newt na opakoj ekvatorijalnoj montai koja izgleda jo tee od EQ6. Kod prozora su poslagane razne astro knjige, za oko su mi zapele "The new CCD astronomy" i "Uranometria 2000.0". Vjeko je ekao za svoj povrat poreza, ja sam fotkao i snimao okulare.. bio sam jo prije puta odlucio uzeti jedan ortho, ali me pogled na Naglere malo dekoncentrirao :) teta je to su svi bili u kutijama, samo su natpisi na njima odavali njihov skupi sadraj.

Napokon sam doao na red i odahnuo kada je Wolfgang izvukao 1.25" TeleVue dijagonalno koje sam naruio jo davno prije mailom; bojao sam se da ga nije prodao. Htio sam jo uzeti 9mm Vixen ortho (51 EUR), ali mi je Wolfgang rekao da to nisu pravi pravi ortho okulari, ve su sliniji plosslima (dakle dizajn 2x po 2 cementirane lee, umjesto 1x3 lee + 1 solo lea kao kod pravih ortoskopskih). Kako sam ba bio nabrijan na pravi ortho, uspio me nagovoriti na jedan Antaresom 9mm. Navodno su isti kao i Kasai ortho, tj. rade ih u istoj tvornici u Japanu (yuhuuu, konano neto to nije kinesko!). Skuplji su (rekao je 75 EUR, sad sam naao na stranicama TS da su 72, al nema veze), ali sam ba htio jedan, pa sam razrijeio kesu :) Sad na stranicama vidim da su oni Vixeni na rasprodaji po 40 EUR, blah mogo sam uzeti dva takva...al to nije to, pa sad neu bezveze aliti :) Uglavnom, okular izgleda vrlo jednostavno, mali najobiniji, no na donjem metalnom dijelu je urezan natpis "JAPAN", a gore je takoer urezano napisano "Antares Or. 9mm", to me utjeilo da je to ipak dobra kvaliteta.

Wolfgang je pravi dealer, kad sam iao platiti (iza izlobene prostorije je veliko skladite), raunao je ovako: aa, dijagonalno doe 127 EUR, evo ja ti dam za 120, okular je 75, zaokruit emo na 70.. da, da, to ti je sve zajedno 200 EUR. Ja sam mu onak zbunjen dao 200 EUR, umjesto da sam ga podsjetio da mu matematika malo epa.. ah, sam sam si kriv :) No dobro.

Nakon mene se Kreo raspitivao o Intesima koje naalost nisu imali, te o 8" Celestron SCTu, ali su imali amo onaj Nexstar i jedan rabljeni tubus. To je isto bila pria, Kreo je vidio na siteu da nude 8" tubus sa EQ6 za 1900 EUR. On je tamo rekao cijenu 2400 EUR, a kao zato to je rabljeni tubus je to spustio na 2100 :))) pa je Kreso s pravom odustao.. mislim, pa tubus (novi!) se moe dobiti iz USA za 500$!

Uglavnom.. al bilo je fora vidjeti skladite, hrpetine naslaganih kutija, a svaka krije pogled u svemirska prostranstva.. k'o da smo u prodavaoni maginih lampi ;) Primjetio sam sa strane naslonjen jedan 11" Nextar GPS - ta stvarica uope nije tako velika...gledajui u tubus sam se skoro spotaknuo o Televue 85 APO koji je netko ostavio na podu i preko njega bacio torbu u kojoj se dotini nosi.. skoro sam se smilovao i odveo ga u auto, siroe :) Vjeko se neto dvoumio da li da uzme neki okular, ali je ipak odustao. Dekoncentrirala ga je sva ta optika, pa je zaboravio kupiti kutijice za okulare (imaju onakve u kojima Meade prodaje svoje okulare, dobra stvar, trebao sam ih i ja kupiti) i lens pen za ienje optike.

Tada smo krenuli prema Minhenu, Vjeko se trebao nai sa jednom prijateljicom koju nije vidio 4 godine. Nakon malo lutanja po raznim strasse, sparkirali smo se u jednu i priekali Danijelu da doe do nas dok se jo nismo izgubili. Ona nas je odvela blie centru (kuilo se po zgradama), sparkirali smo se u jednoj ulici pokraj rijeke i uli u oblinji polu-birc-polu-restoran na ruak. Trebalo nam je neko vrijeme da se snaemo u jelovniku, to zbog jezika, to zbog kompliciranog layouta.

Recimo, jedva sam naao listu pive jer ne pie samo "bier" nego "bierspezialitetenkartoffelnsalad", uglavnom neka luda sloenica. Pio sam neki Ayinger, crno, ba je bilo super, lagano, mmm..3 EUR :) Od hrane sam uspio nanjuiti neto zanimljivo - Takahashi u slatko-ljutom umaku..dobro, nije Takahashi, neko Toriyaki ili Teriyaki, al nikako nisam mogao zapamtiti pravi naziv, pa je Kreo predloio "Takahashi" :) Nesto kinesko, ali kako je bilo dobrooooo.. eee, nije mi ao tih 10 EUR nimalo :) Uglavnom komadiii puretine u hrpi raznog povra i sve to onak, da, ljutoslatko, ali to se mora probati, teko za opisati. I ria, naravno, ali je isto imala ludi okus..i jo jedan umak, onak posebno. Supeeeeer, kako sam se gustaoo.. na kraju me Danijela upozorila da je na rii bilo jo neto, neki.. neto, izgleda neto poput tanko narezane jabuke ili krumpira, otprilike je takvo za jest, ali okus je.. aa.. prvo bude kiselo ko ekstrakt limuna, a poslje te pukne ljutilo i ne zna ta bi od silnog okusa :) Ba super stvar :) I jo kad ti to sve poslui simpatina konobarica, ufff ;)))

Ni, to je bilo to... Danijelu smo odbacili negdje u Minhenu, a mi natrag na autoput.. putem smo kod Salzburga krivo skrenuli, pa smo se malo morali vraati. Opet je bila magla, uglavnom smo se vraali po mraku. U Sloveniji je padao snijeg, al kad smo preli granicu u Hrvatsku, padalo je puno manje. Da smo se vratili sa teleskopom vjerovatno bi nas doekalo bar 10cm snijega... jedno diajgonalno i okular mogu dozvati tek poneku pahuljicu ;)

Da, na carini nije bilo nikakvih problema, imate ta za prijavit, nema, fala, dovienja...

Da, puno smo se naputovali, ali ne mogu rei da se nije isplatilo :) Meni je to zapravo bilo prvi puta da sam u Njemakoj.. i odmah sam slinio u teleskop shopu. :) Sumnjam da u jo koji puta ii, ali naravno da je bio super doivljaj!

(decembar 2002.)

vrh

| Home | Sadraj | Galaksija | Sunev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |