am@astronomija.co.yu

 

 

Astronomske organizacije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

AD "Gioradno Bruno"
Filmska umjetnost AD

 
Milan Stojanović
Druga srednja škola
Beli Manastir

astronomska_sekcija@yahoo.com
 

Baviti se amaterskom astronomijom bez elementernog znanja o “video-astronomiji” danas je praktično nemoguće. Često je video umjetnost i atraktivnija od same astronomije, pa je veoma korisno kombinirati je s astronomijom, naročito u radu s djecom. I jedno i drugo se izuzetno dobro nadopunjuju.

CD omot

Ono što je nekada bilo nezamislivo (TV-studio) u današnje vrijeme je, zbog svoje relativno jeftine cijene, dostupno i pojedincima. Ponajviše se zbog toga i naše Društvo okušalo u ovoj, za nas, “alternativnoj” disciplini.

Filmovi koje smo do sada snimili su znanstveno-popularnog i edukativnog karaktera.Točnije, cilj nam je zabilježiti i arhivirati određene prirodne pojave. Do sada smo to uspjeli s pomrčinom Sunca i Mjeseca, te Mjesečevim fazama.

Upravo zbog toga sudjelujemo i na filmskim festivalima djece i mladeži.

U suradnji s Osnovnom školom Beli Manastir i Drugom srednjom školom Beli Manastir upravo smo izdali CD s našim filmovima pod nazivom “per aspera ad astra” (“preko trnja do zvijezda”). Kako su filmovi u .avi formatu (762x588) mogu se gledati na bilo kojem kompjutoru jer je za njihovo pokretanje dovoljan Windows Media Player.

Na CD-u se nalaze sljedeci filmovi:

1. ANNO DOMINI 1999. – o pomrčini Sunca od 11. 08. 1999.
2. MJESEČEVE FAZE
3. DARK SIDE OF THE MOON – o pomrčini Mjeseca od 8./9. 01.2001.
4. KORAK DO SNA – film o našem astronomskom društvu
5. ASTRONOMSKA RADIONICA – izvješće sa županijskog natjecanja šk. 2002./03. god.

Kao osvježenje imamo i dva filma:

6. BUDUĆNOST - o tome kako se nekada živjelo u Baranji
7. PET MINUTA PROŠLOSTI - o seoskom turizmu u Baranji

Dakako, tu su i neizbježni dodaci svakom filmu (izvještaji sa snimanja i sl.), što ukupno čini 12 filmova u trajanju od 80 minuta.

Cijena CD-a za Republiku Hrvatsku je 25 kn + poštanski troškovi, dok se zaintersirani iz inozemstva mogu javiti na: astronomska_sekcija@yahoo.com u vezi dogovora oko isporuke CD-a.

Broj našeg računa: 2340009-1110091400

(januar 2004.)

vrh