AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sadržaj AM

 

 

Istraživačka stanica 'Petnica'
- vodič za astronome osnovce (za neupućene)

dolazak

prvi zakon o petnici:
- Petnica je suviše ozbiljna stvar da biste se njome bavili
kasnije kad odrastete.

Važno je da stignete u Valjevo, na autobusku stanicu. Oni iskusniji znaju i sami da nađu Petnicu, ali po vas će doći autobus. Ili kombi, već zavisi koliko vas ima. Kad uđete u vozilo opustite se, avantura počinje.

naselje

Pečurka, mesto za čekanje.

Po sili zakona čim stignete u Stanicu svi vi početnici okupićete se oko Pečurke. To je gravitaciona tačka Petnice dok ste u stand by modu (tj. dok čekate). Postoje i druge gravitacione tačke. Jedna od njih je kantina, koju iskusni Petničari nostalgično zovu 'kafana', a u njoj možete da kupite sok, kafu, čokoladu, knjigu ili slično. To je valda jedina kafana u kojoj možete kupiti knjigu. Istine radi valja reći da je izbor vrlo slab.

Treba da znate da bela zgrada odmah do Pečurke, u samom centru Stanice uopšte nije Stanica. Ne obraćajte pažnju na nju, to je petnička osnovna škola.

Neki koji su stigli zajedno sa vama razmileće se odmah po naselju. Videće te ih kako se pozdravljaju i grle sa onima koje su u naselju zatekli. Neka vas to ne brine, oni su upućeni i oni su stigli kući. Vas ovog puta niko neće grliti.

Oni još napredniji Petničari raspituju se je li tu Savan.

prvi postulat o petnici:
- Ako ste dobili poziv da dođete u Petnicu znači da ste to zaslužili. Nije važno što ne znate čime.

stručni deo

Ništa ne brinite, stvari će krenuti svojim tokom, samo treba da se priviknete. Prvo morate znati da je vreme jako rastegljiv pojam u Petnici. Vaš rukovodilac Igor, a to je jedan jako ozbiljan čovek o kome ćemo još pričati, rećiće vam da je program obiman, da ima malo vremena i da odmah ujutro, dakle u deset sati, počinje prvo predavanje.

A ujutru zbuniće vas što u deset sati u učionici nema nikog. Ono što još ne znate jeste da baš u deset sati vaš predavač ulazi u kantinu i naručuje svoju prvu kafu. Kao svaki savestan čovek on gleda na sat i pošto vidi da ima još vremena upušta se u razgovor sa Savanom.

Ali u pola jedanaest predavač je već u učionici i čeka da mu dođu slušaoci. Kada oceni da je masa slušalaca dostigla kritičnu tačku predavač počinje i - zatim vas zaspe takvim obiljem izabranih podataka o, recimo, komprimovanju fajlova, da vam se vrti u glavi. Ništa ne brinite, niko vas neće pitati da li ste sve shvatili i niko vas neće ocenjivati. Ali ako ste pametni iskoristićete priliku i pitati sve što vam nije jasno.

aksiom:
-Ako ne znate šta ćete sa sobom niste u Petnici.

Predavanja traju koliko treba, nekad 30 minuta, nekad 8 sati. Pauza se pravi tačno onda kada treba. A treba nekad posle 15 minuta, nekad posle 1 sat, tj. baš kad treba.

A o pauzi treba da znate i ovo. Ako predavač kaže: "e sad ćemo da napravimo pauzu od 5 minuta", tih petničkih 5 minuta je dovoljno da odete u kantinu, popijete sok, malo dremnete, telefonirate kući, pogledate šta ima na TV i stignete u učionicu 5 minuta pre ostalih, onih upućenih.

petnička teorema:
-Nije vaša greška ako vam se Petnica ne svidi. To je greška je onih koji su vas pozvali.

Nakon pauze dobijete drugu turu podataka za koje bi vam inače trebalo 2 meseca samostalnog izučavanja. Razume se ako biste uopšte našli odakle da učite.

Posle ćete da radite na svom projektu. Predavanja nisu obavezna, u Petnici su važni rezultati.

rukovodilac

Igor

Rukovodilac vaše grupe ove godine je Igor. To je visok, mršav momak, sa dugom, jako dugom crnom kosom. Ima blage oči kojima međutim može da gleda kroz materiju. U stanju je da kroz komu vidi jezgro komete kako se obrće oko sebe. Nije zaluđen naučnom fantastikom, politika mu je dosadna. Definitivno on nije sa ove planete, mada vam to neće priznati. Da je živeo koji vek ranije spalili bi ga na lomači.

On će se pobrinuti da sve bude kako treba.

 

slobodno vreme

savet:
- Ne pokušavajte da shvatite Petnicu. Ona je mnogo veća.
- Budite uporni

Zapravo sve vreme koje provodite u Petnici je slobodno. Pa niko vas nije terao da dođete i niko vas ne tera da bilo šta radite. U svakom slučaju ako hoćete da pogledate neki dobar film imaćete za to vremena posle ponoći, ili nešto kasnije. Možda rano ujutro pre nego što odete na spavanje. Hm, spavanje.... Pa, iskreno, ako hoćete da spavate radite to u školi ili na nekom drugom zgodnom mestu.

princip konstantnosti:
- Petničar se ostaje celog života.

Napredni korisnici Petnice, prvo veče će otići do Savana da mu se jave, jer to je stvar lepog kućnog vaspitanja. Zatim će možda organizovati ekipe pa igrati Starcraft. Ne brinite, ako ste vredni i vi ćete postati napredan Petničar.

odlazak

Iz Petnice se se ne odlazi.

 

P.S. Ah da, pitate za Savana. Njega ovog puta nećete videti. On je tu, u naselju, ali vi ga nećete primetiti. Još ste neupućeni, nemate oko da primetite i dušu da osetite. Savan je u Petnicu stigao iz nekog romana Fjodora Dostojevskog, a vi još niste iščitali ruske klasike. Neka, ima vremena.

Još nekoliko fotografija iz Petnice >

(maj 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh