AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sadrzaj AM

          

edukacija

Ovo nema veze sa Rudjerom
                 ili
Kako izbeci skupstinu
(Iz Zbirke saveta za clanove
uprave AD - pocetni i srednji nivo)

Zbirka sadrzi sledeca poglavlja:

1. Kako organizovati AD da ne radi nista.
2. Kako napisati odlican izvestaj o radu pospanog AD
3. Kako spreciti talasanje
4. Kako izbeci skupstinu.

Ovde prenosimo cetvrto poglavlje.

IV

Povremeno cete se suociti sa zahtevom da se odrzi skupstina astronomskog drustva. Pre ili kasnije uvek se nadje neko ko se toga seti. U pocetku stvar je benigna, ali ako je zapostavite onda ce vam se zaista desiti ono najgore - da se zakaze skupstina na kojoj cete morati da odgovarate na neka neprijatna pitanja. Srecom, postoje nacini da se bolest (neki je zovu demokratija) leci.

prvi nivo odbrane: pravite se ludi

A) Kada prvi put cujete rec skupstina sacuvajte hladnokrvnost i pravite se kao da nista nije bilo. Precujte uvredu. Necete verovati, ali to, na prvi pogled tako naivno sredstvo, zaista ume da upali. Time cete na neko, istina sasvim kratko, vreme odloziti citavu neprijatnu stvar. Kasnije medjutim odnosna rec ce se ponovo cuti i tada primenjujete varijantu B.

B) Skupite, dakle, obrve, upiljite se zamisljeno negde u daljinu (sto dalje to bolje) i ozbiljno tri puta klimnite glavom pa recite: "Da, da, svakako. Samo to ne mozemo sada zbog ___________________ (popunite prazno mesto; npr. mozete reci: zbog toga sto je sada raspust, sto vreme je godisnjih odmora, zbog restrikcije struje, zbog zemljotresa u Kini i tsl.) Ne mora to biti bas logican izgovor. Jos bolje je ako kazete nesto nerazumljivo. Recimo: "Skupstina je svakako jako vazna, samo to nam sad nije prioritet." Verujte, vecina napasnika ce vas jedno vreme ostaviti na miru. A neki ce i da zaborave onu ruznu rec. Ima i onih koje ce sarmirati ono vase "Da, da, svakako" sa pocetka recenice. Postoji mogucnost da ta vasa afirmacija ostane u secanju, a negacija da se zaboravi. Za izvesno vreme.

C) Upornijeg napasnika, pogotovo ako je mladji, mozete se otarasiti i sa blagim prezirom. Kazete: "Ima ko o tome da vodi racuna. Sta se ti brines o skupstini". Ovo se primenjuje narocito uspesno ako se izvodi u drustvu, jer mladog buntovnika tako je lepse poniziti. Nakon toga on ce dobro razmisliti kada ce vas nesto uopste pitati. Podvarijata je posebno zanimljiva. Nakon svega pridjete napasniku, potapsete ga po ramenu i kazete mu: "Ma, dobar si ti, evo 'ajde uzmi ovaj teleskop na nedelju dana. Samo pazi da te neko ne vidi da sam ti dao". Time coveku zapusite usta i vezujete za seba. Ako, jadnik uzme teleskop, znaci da se upecao, posle ne moze da se buni jer uvek mozete da ga podsetite da je i sam nesto brljao. Ako odbije teleskop, onda vi pricate okolo kako ste bas mislili da ce od njega nesto biti, pa ste mu nudili i teleskop, ali on je lenj, nece da radi, vec se samo nesto buni.

Drugi, visi nivo odbrane

Primer iz prakse:
U decembru 2001. u Glasu javnosti predstavnik Astronomskog drustva "Novi Sad" ispljuvao je jednog clana Drustva iz sve snage. Izjavio je novinaru u pero kako je taj clan jos pre vise meseci izbacen iz Drustva i kako je tom clanu zabranjen pristup prostojama Drustva itd.

Klasican primer zle naravi i osionog ponasanja. Takve stvari, cak i kada su tacne ne iznose se u novine, ne tim recnikom.

D) Diskvalifikacija. Ovaj metod se koristi u vec malo ozbiljnijim situacijama, onda kada napasnik ima neku podrsku oko sebe. Dakle, on pocne da prica kako treba odrzati skupstinu, a vi izjavite da je on neznalica, da nema ni osnovnog pojma o astronomiji, da ... itd.

E) Zamena teza. Ako je napasnik covek na glasu koga ne mozete tek tako da se otarasite probajte da pricate o necem drugom. Recimo, on kaze: "Po Statutu skupstina mora da se odrzi do kraja godine..." itd. vi pocnite da polemisete o necem sasvim drugom. Sledeci primer uopste nije los - kazete: "Uvazeni kolega, ja razumem vasu zelju da se dokopate nekog polozaja u AD, ali to se ne moze tek tako. Vi treba prvo da se dokazete, morate nesto uciniti u zivotu. Navikli ste da uvek neko drugi za vas radi....". Zutokljunac obicno na ovo nasedne pa pocne da dokazuje kako niste u pravu. Sam sebe stavi u polozaj da se brani, a - i to je najvaznije - na skupstinu sasvim zaboravi.

Primer iz prakse
Svojevremeno je nakoliko mladih clanova AD "Novi Sad" dobilo zadatak da sastave mocnu komjutersku konfiguraciju. Nedeljama su oni isli po prodavnicama i raspitivali se za hardver, prepirali se medjusobno koja graficka kartica je bolja, koju plocu treba izabrati itd. Taj racunar nikad nije bio kupljen.

A onda im je receno da ce AD da stampa casopis. i da su pare obezbedjene! Vise od mesec oni su pisali tekstove, pravili prelome stranica, crtali, tragali za fotografijama, isli u stampariju, ugovorili posao... Na kraju casopis je bio gotov, ali od stampanja nije bilo nista.

F) Prazna obecanja. Posle izvesnog vremena napasnik ce ipak da se seti skupstine. Sta tada ciniti? Tada prelazite na visi nivo vrdanja. To vec zahteva malo vise posla.

Pozovite na vazan sastanak neke umerene i razumnije clanove i, kao da je to logicna posledica renije dobro smisljenog plana, recite: "E, dobro je da ste dosli jer imamo puno posla. Vidite, konacno je na red doslo renoviranje prostorija, a uskoro treba da nam stigne i neka oprema. Dobicemo dva teleskopa, nove racunare, stampace, skenere. Sredstva su obezbedjena, treba samo da odaberemo sta cemo da uzmemo."

Pazite, jako je vazno da tu ne stedite. U pitanju je sok terapija i treba biti drastican. Kazite da ce drustvo dobiti deset Pentijum 4 racunara, tri HP laserska stampaca, 15 godisnjih pretplata na Sky & Telescope, Astronomy itd. i da ce sledeceg meseca u posetu Drustvu verovatno doci Bil Gejts!. Nemojte, dakle, stedeti.

Zatim podelite zaduzenja. Ili, najbolje pustite da se naivci sami ponude da nesto urade. Dajte nekom da ide po radnjama i da trezi podne plocice, drugog posaljite da po radnjama izvidi sta od hardvera ima novog, pustite ga da sam sastavlja konfiguraciju, treceg zaduzite da pripremi godisnji bilten u boji, cetvrtom dajte da bira lokacije za osmatranje po Srbiji itd. Neka rade - manje ce misliti. Ako neko pita (uvek se nadje takav) kada ce se sve to realizovati recite krajem _____________ (preskocite jedno godisnje doba, recimo ako je sada zima, obecajte realizaciju za leto).

G) Dosetljivost. Kada ni sve ovo vec ne bude pomagalo imate sledecu divnu mogucnost. Kazite: "Zbog _________________ (recimo: zbog toga sto je AD razgranato pa su mnogi clanovi iz drugih gradova koji u ova teska vremena ne mogu da putuju) Savet AD je jos pre tri godine doneo odluku da Prosireno predsednistvo (ili tako nesto, budite mastoviti) preuzme ulogu skupstine". Napomenite da je to Prosireno predsednistvo redovno odrzavalo sastanke i obavljalo sve funkcije skupstine itd. Napasnik ce morati bar dva meseca da se upinje i iscrpljuje dokazujuci kako to nije tacno.

H) I konacno, doci ce vreme kada cete zadati presudan udarac. Obavestite napasnika da je Skupstina AD odrzna juce! Ha, ima da se zabezekne. A jedno dva dana pre tog "juce" okacite u neki cosak papiric na kome pise da se zakazuje skupstina. Na tu skupstinu pozovite dve vrste ljudi: 1. one koji su vasi i 2. one koji nemaju pojam o cemu se radi. (Tako su u ADNOS-u godinama radili sa sjajnim rezultatima). Na skupstini podnesite izvestaj o fantasticnom radu AD i usput pohvalite za to neke od prisutnih, narocito neke kolebljive. Zatim podnesite fantastican plan rada z narednu godinu i podelite dva, tri priznanja (opet kolebljivcima). To vas nista ne kosta, a efikasno je. Na kraju, kada su vec svi umorni, predlozite clanove za organe AD.

Oni koji su pohvaljeni nece imati srca da se bune i prihvatice bez pogovora vas predlog clanova organa. Mislice: "a, neka ide do djavola, mozda ovaj i nije tako los". Oni koji pojma nemaju mislice: "oh, kako je lepo sto ucestvuem u tako necem vaznom sto ce dogodine raditi ovo AD."

Ako se na skupstinu ipak uvuce neki kukolj, odmah pronadjite clan u Statutu AD po kome napasnik nije clan Drustva te nema pravo glasa. Recimo, sa cudjenjem konstatujte da on nije platio clanarinu. Kada on konacno i dokaze da to nije tacno ili da nije relevantno - vec ce biti kasno.

Kada sve ovo obavite - onda opet mozete neko vreme da spavate.

Vazna napomena  Ipak treba da imate na umu: promene su neminovne; one ce doci kad tad. (Bas je ADNOS dobar primer za to, jer je sada na dobrom je putu da postane AD za uzor)

[januar 2002.]

vrh