am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

skopsko ad
Osmatranje i fotografisanje
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Ovih dana je bilo baš lepo vreme, pa smo to iskoristili za nekoliko izlazaka na teren. Pošto sa LX200 za sada možemo samo da gledmo (što i ako ćemo pošteno nije mala stvar), a ne i da fotografišemo ja sam se nekako uželeo slikanja, pa sam poneo i potrebnu opremu za tu svrhu. Andreja je bio zadužen oko LX200, a ja sam postavio 102 mm refraktor koji ima motorno praćenje po rektascenziji. Bilo je malo muke da se koliko toliko useveri, ali mislim da sam to ipak pristojno uradio što se videlo po tome što sam vršio sasvim male korekcije sa GO-TO uređajem.

Nebo je bilo odlično, jedino je smetao mali vetar pa smo se zaklonili na jednom mestu zaklonjeno drvećem, tako da smo izgubili malo horizonta koji i nije bio baš najbolji. Pripremio sam svoj fotoaparat ZENIT i objektiv od 135 mm (poznatiji kao Jupiter) i postavio na postolje koje sam sam radio da bih imao piggy back "formaciju". Slikao sam sa filmom 400 ASA Fuji supreia. Sve ekspozicije su oko 15 minuta.

Prvo smo slikali sazvežđe Lira i M57, zatim Dambel (M27), M33 u Trialglu, Plejade M45 i jedan od najlepših objekata Duble cluster u Perseju. Teleskop je sasvim dobro vodio tako da sam komotno mogao na brzinu da trknem i da pogledam nešto na LX-u. Jedino su smetali tanki oblaci koji su podmuklo šetali po nebu kao da su i oni želeli da se slikaju. Tako na slikama sa Plejadama i kod M27 (Dambel) može da se vidi malo zamagljenje, ali kad malo razmislim Plejade mi nekako izgledaju zgonije kroz oblake:-))).

Hteo bih ovom prilikom da dam i jedan savet svima onim što se bave astrofotografijom. OBAVEZNO proverite sve parametre kada fotografišete. Otvor blende, fokusiranost objekata i NAROČITO dužinu ekspozicije tj. kada slikate sa dugim ekspozicijama stavite ekspoziciju na opciju "B". Verujte mi da ništa nećete dobiti na 1/250 sekunde. Zbog jednog takvog propusta izgubio sam 7-8 fotografija i više od dva sata napornog rada. Nije mi krivo što mi se ovo desili, nego što mi se desilo drugi put. Zato budite pametni i učite se na tuđim greškama.

Bilo kako bilo uspele su ovih pet fotografije koje vam šaljem i koje su uistinu lepe, ali ne znam u čemu je problem pa kada se skeniraju ne izgledaju baš nešto naročito. Pošto mi je nestao i film (kog sam prethodno bio isekao jer ono što slikam odmah sutradan razvijam) napustio sam piggy back konstrukciju i otišao kod Andreje da na miru gledamo Satun. Gledajući Saturn sa nekoliko satelita, sa pojasima na površini i procepom u prstenu mislio sam da će mi okular srasti sa okom. Samo taj pogled opravdava svali uloženi cent u LX. Ali ja ipak jedvam čeka da mu uradimo vedž i da ga precizno useverimo. Ako se to što gledamo može staviti na film i da još povrh svega dobijemo i boje... .

Nažalost ovih se dana naoblačilo, ali planiramo uskoro opet na teren na slikanje a bogami i na gledanje.

Pozdrav iz Skoplja.

(2003.)

vrh