am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

osmatranja
Kometa c/2002 Q2 i Geminidi
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Izveštaj sa posmatranja Geminida
u xlc formatu (Excel),
 zapakovan, 6 kb
***Download***

 

15.12.2004.

Kliknite na sliku

1.jpg (38310 bytes)
2.jpg (44596 bytes)
3.jpg (44179 bytes)
4.jpg (49230 bytes)
5.jpg (59272 bytes)
6.jpg (56535 bytes)

Ovih dana uporno gledam na Internetu da je u Skoplju vedro ili kako miluje da kaže Yahoo "CLEAR" a nad Skopljem jedno neopsivivo egal sivilo. Pozovem meteo službu u Skoplju i kažu mi da je to samo kotlinska visoka magla, a ne oblaci i da je na 1000 m n.m. verovatno vedro, greje Sunce. To me je ohrabrilo da krenemo na teren da osmatramo meteorski roj geminidi jer je baš u noći između 13. i 14. decembra bio njihov očekivan maksimum.

Po Alekovom mišljenju smo krenuli kasnije (a i zato što smo imali predavanje te noći) i to se pokazalo kao pogrešno. Na Rudinama smo stigli nešto pre ponoći i sam izlazak iz automobila je bio impresivan. Nebo je bilo fantastično. Bez nijednog oblačka. Nije bilo ni vlažnosti ni vetra ali je zato bilo veoma hladno (oko -5C). Kontrast zvezda i neba je bio fantastičan. Recimo nikad nisam video M44 u Raku toliko lepo i čisto kao i Berenikinu Kosu. Kometa C/2004 Q2 se sasvim jasno videla i golim okom a u tražiocu i u dvogledu je bila fantastična. Magličasta kružna za svetlim centrom koji je po meni imao sjaj od 4.5-5 magnitude.

Samo što smo pogledali u nebo počeli su meteori da pljušte sa svih strana. Alek i Martin su se pripremili za borjanje meteora dok smo Vlado, Darko, Dejan i ja postavljali teleskope pripremajući ih za slikanje komete. Hladnoća i nedostatak vremena su prouzrokovali ne baš propisno useveravanje i balansiranje teleskopa što je prouzrokovalo otežano vođenje, pa i slike nisu na nivou očekivanog. Na mom Orionu smo slikali dok smo na Vladinom Celestronu gledali. Koliko je nebo bilo čisto govori i podatak da sam po prvi put video NGC 2024 pored Alnitaka u Orionovom pojasu i to sasvim jasno. Kraci na M51 su bili sasvim vidljivi, a M81 i M82 su blistali u okularu. Nismo propuštili ni da pogledmo gospodara prstena, Saturn, kao i Jupiter sa njegovih četiri pratioca. Šta god da pogledaš bilo je fantastičnoi kao prvi put da gledaš.
Sada se očekuju samo rezultati od posmatranja meteora. Koliko je nebo bilo super govori i podatak, da je granična magnituda bila nad 6m. Ovih dana ako nas vreme posluži planiram da odemo još jednom da probamo da slikamo ali sada nadam se sa boljim useveravanjem.

Pozdrav iz Skoplja
Skopsko Astronomsko Društvo

(decembar 2004.)

vrh