am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Orion na testu
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

25.06.2004.
Već duže vreme pokušavam da probam novi Orionov teleskop (koji ima motor na dve ose) kako se sa njim fotografiše. Uspeo sam da ga useverim koliko sam najbolje mogao i to sam proverio na Jupiteru gde je u okularu od 4mm (povećanje x300). Jupiter je više od 10 minuta bio u vidnom polju okulara. Nisam se žurio zato što smo Mesec imali do po ponoći tako da sam na miru proveravao celu opremu za slikanje, a imalo se dosta toga proveriti. Aparat, pigi bek držač, sajla za okidanje itd. Pošto sam skoro uradio novi pigi bek držač kome sam namenio i novo mesto, a to je mesto gde mi je tražilac bilo je nekih problema, ali se i to šrafcigerom brzo rešilo:-)) .

Zvezde "beže"

Vreme kao i obično nas nije poslužilo, pa smo morali malo da sačekamo da oblaci raziđu. Kada se sve namestilo kao što treba, Mesec da zađe i oblaci da ispare sa neba, počeo sam kovati planove šta i kako slikati. Imao sam problema naći neke objekte pa mi se desilo i da potpuno promašim objekte. Valjda će se vežbom i tehnika nalaženja objekata poboljšati.

Uglavnom sam slikao sa objektivom od 200mm i sa telekonvertorom x2. Koristio sam film Fuji Superia 400 ASA. Kao što možete videti na slikama nije bilo lako držati zvedu u nišan okularu pa ima tagove bežanja zvezde iz centara nišan okulara. Izgleda da treba znatno više voditi računa oko balansiranja teleskopa.

Bilo kako bilo zadovoljan sam prvim fotografisanjem i ostaje samo da se uvide slabosti i da se vremenom poprave što je više moguće.

Ni nebo nije bilo najbolje. Sa dosta vlage koja je poprilično smetala mislim da su neke od slika ispale dosta dobro. Nadam se da ću uskori imati prilike na boljem nebu da uradim nešto više. Do tada pogledajte neke od slika.

Pozdrav iz Skoplja

(jun 2004.)

vrh