am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Foto veče
 
Kliknite na
fotografije
Chik pronadj M 57.jpg (77273 bytes)
M17_200mmf4t10_1.jpg (116522 bytes)
M17_2x200mmf8t10_1.jpg (84503 bytes)
Veil Nebula.jpg (76016 bytes)
Strelac 52mm--1.jpg (83956 bytes)
Mesec barlowx2.jpg (30691 bytes)
Mesec barlowx2b.jpg (30691 bytes)
Mesec filter.jpg (9368 bytes)
Mutni tipovi.jpg (44841 bytes)
Strelac.jpg (207561 bytes)
Strelac1.jpg (209680 bytes)
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

22.08.2004.

Već odavno planiram da izađem jedno veče sa teleskopom i fotoaparatom i nikako da to uradim. Konačno su se juče stvorili uslovi da to uradim. Već nekoliko dana u Skoplju je 100% vedro što je izazvalo takve vrućine, pa sam rešio da se malo izladim na preko 1000 m visine. Subota na nedelju, ljudi uglavnom bez obaveza pa sam mislio da ćemo se više nas skupiti. Ipak smo se samo nas nekoliko, koliko da stanemo u Yugo i reno 4 zajedno sa dva teleskopa, okupili i relativno brzo krenuli na Rudine. Za divno čudo Deki ovaj put nije kasnio, pa smo uz podnošljivo kašnjenje krenuli. Došli smo dok je još bio dan, pa smo na početku uživali u pejsažu. Pojavili su se i dark rays (valjda se kod nas zovu zraci tame) koje i pored žurbe da ih uslikamo ipak nismo uspeli jer dok smo rasklopili opremu oni su nestali, a pošteno rečeno i ne znam kako se oni slikaju. U svakom slučaju su bili jako interesantni i sa uživanjem smo ih gledali i ako nam je ovo bio prvi put da ih gledamo ovako okupljeni na terenu.

Sa Vladom smo rasklopili instrumente i natenane useveravali jer smo obojica planirali da nešto uslikamo. U tome su nam pomagali i ostali (Elena, Toni-Sasa, Matrin, Alek i Dejan), pa smo samo sačekali da se još malo smrkne i da se pojavi Severnica zbog useveravanja. Tu smo ja i Alek ( obojica sa djozlucima- naočarima) patili jer su svi ostali tvrdili da vide Severnicu i UMa dok nas dvojica sem Vege i Arktura ništa od zvezda nismo mogli videti. Šta ćeš mladost:-(( .

Na početku smo eksperimentisali sa Vladom na njegovom Celestron refraktoru od 6" da slikamo Mesec u različitim varijantama. Menjali smo opcija sa barlow X2, sa filterom, sa T-reduktorom i iz tog eksperimenta je ipak nešto ispalo. Ima tu još puno toga da se proba ali to ostaje za dugi put.

Po zalasku Meseca sam ja otpočeo da slikam na mom Orionu. Koristio sam Zenit aparat sa filmom Fuji Sperija od 400 ASA. Prvo sam odabrao da slikam M17 u Strelcu i pokušao sam da slikam tako da stavljam sve veće objektive. Prvo sam slikao sa 52 mm, pa sa 135 mm, pa sa 200 mm i na kraju sam dodao i telekonvertor X2 na objektiv od 200mm. Ekspozicije su bile od 10-ak min. Pozajmio sam i jedan teleobjektiv (mak-cas) od 500 mm f/8 pa sam i sa njim nešto pokušavao, ali se na njemu jako teško izoštrava slika. Onda su krenuli oblaci tako da sam odustao od prvobitnih planova pa sam slikao ono što mi je bilo nepokriveno oblacima.

Teleskop je bio dosta dobro useveren tako da ovaj put skoro i da nisam imao posla sa kontrolerom. Od nekoliko pokušaja koje sam napravio možete videti one najbolje. Još uvek standardizujem opremu i nadam se da ću uskoro imati sve što je potrebno, pa se nadam da će i fotke biti bolje.

Do tada pogledajte ove slike, možda vam se i dopadnu.

(septembar 2004.)

vrh