am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
U potrazi za kometom
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

13.06.2004.
I večeras sam pokušao da pronađem Linear T7 ali mi nije uspelo. Previše je nisko nad horizontom (oko 5-8 stepeni), a tamo odakle sam je ja pokušao naći, uslovi nisu bili najbolji tako da sam i Alphard (alfa Hidra) jedva video. Za videti T7 potrebno je imati jako bolje uslove u nižim slojevima atmosfere. Skoro pola sata sam kružio i nisam uspeo naći ni gama Sextant gde je T7 trebala biti. Vodio sam se memorijom jer nisam imao kartu sa ubeleženom pozicijom, pa je možda i to dovelo do promašaja.

Posle dosta izgubljenog vremena rešio sam da malo pogledam Jupiter i da konačno probam nove filtere. Pokazalo se da je plavi filter najbolji i da najbolje pokazuje pojase. GRS-a nije bilo. Sateliti se raspodelili po dva sa obe strane.

Posle skoro pola sata ispitivanja filtera i eksperimentiranjem sa povećanjima onako vežbe radi sam pronašao M4 u Škorpiji, a onda mi je palo na pamet da se igram lovca na komete. Pokušao sam da pronađem sada već pomalo zaboravljenu NEAT Q4. Znao sam da je u Velikom Medvedu i otprilike putanju po kojoj bi se trebala kretati. Pocheo sam da šaram po povrišini od oko 10-ak stepena kvadratnih i da čovek prosto ne poveruje kako je lepo legla u mom moćnom nišanu (Orionov 9x50). Nisam očekavo da se još uvek tako lepo vidi. Pokušao sam da uporedim sjaj sa okolnim zvezdama i mislim da je sad negde oko 4,5-5 magnitude. Nebo mi nije bilo baš najbolje pa je nisam uspeo videti golim okom.

Posle komete rešio sam da se vratim kući jer su i komarci počeli da kidišu, a i bio sam umoran od juče. Šteta što nam nije juče bilo ovakvo vreme mislim da bi smo na Rudinama imali date uslove za videti je. Ostaje da to uradimo drugom prilikom.

Pozdrav

(jun 2004.)

vrh