am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Donošenje teleskopa
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

22.05.2004.
Ovih dana konačno se završila još jedna uspešna opreacija donošenja novih teleskopa u Skoplje. Posle skoro cele godine planiranja, odabiranja šta da se kupi i kako da se donese dovde sve je ispalo kao što treba i najvažnije je da su teleskopi tu i da su funkcionalni. Juče smo imali konačno dobru priliku posle nekoliko oblačnih dana da izađemo i da probamo kako teleskopi funkcionišu.

Prvo bih da kažem da se radi o sledeća dva teleskopa:

ORION Sky view pro 6LT EQ reflektor od 6" sa dva motora i polar axis finder-om
 
CELESTRON C6R- refraktor od 6" takoddje sa 2 motroa i polar axis finder-om

Za oba teleskopa smo kupili celestronov kuferčić sa okularima i filterima koji je jako dobar i porilično jeftin.

Oba teleskopa ne iziskuju previše angažmana i dosta su prosti za rukovanje i sklapanje. Orionov polar axis finder je jako prost i funkcioniše tako što su u njemu ucrtani položaji velikog medveda i Kasiopeje i kada od oka odredite njihov položaj u centru vam je krug sa položajem gde treba doneti severnicu i na taj način ceo proces traje par minuta. Kod celestrona je to malo komlikovanije ali se i to da završiti. Motor po rektascenziji se teže namešta pa su i konstruktori predvideli da kad ga jenom namestite da ga više i ne vadite dok motor po deklinaciji se veoma lako vadi i postavlja za manje od minute. Motori su sasvim besčujni a ako dobro useverite prate izuzetno dobro. Ja sam juče na Jupiteru uz povećanje od 300 puta mogao skoro pola sata da gledam Jupiter a da mi ne pobegne iz okulara.

Juče smo pored Jupitera koji je bio predivan gledali i Veneru, Satutn i kometu 2001Q4, a onda prešli na Mesiere. Prvo sam sebe i mog Oriona počastio sa M51. Sasvim se lepo vide dva jezgra i kraci. Divota. pa onda M13 na 200 puta, a može i više, veruj te mi. Lepa zrnasta sruktura i svetlo jezgro. M57 na 200 puta i lepo se vidi. Ne mogu da verujem. Slika stabilna. Ako neko želi može je satima gledati. M27 sa jasno vidljivom formom peščanog sata.

Ma mogu vam ja pisati do sutra ali ko će to čitati. Nego ajde da se mi vidimo na Letenci da se tamo nagledamo.

(maj 2004.)

vrh