am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Vikend za pamćenje
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

13.07.2004.
Taman sam pomislio da je već postalo pravilo da su vedre noći rezevirane samo za doba kad je Mesec u punoj fazi kad eto desio se izuzetak (valjda samo da potvrdi to pravilo) i u subotu 10. jula bilo je više nego lepo vreme. Doduše već danima u Skoplju vladaju tropske vrućine tako da je bilo i za očekivati da nam se posreći i da nas bar ovog puta oblaci ostave na miru.

Početak

I sa organizacijom je teklo skoro dobro. Ovo skoro je upućeno Dejanu koji je u svom stiliu kasnio i kvario mi planove. Bilo je dogovoreno da novi članovi koji su pohađali kurs u toku proleća po prvi put izađu na teren i osete draž vedrog neba. Odziv je bio odličan i tako smo nas 14-toro stigli na Rudine malo ranije tako da smo na miru mogli postaviti opremu. Ordžan je prvi čas, kako se postavljaju teleskopi i malo kasnije kada je pao mrak i kratko upoznavanje sa sazveždjima letnjeg neba. Onda smo se kratko osvrnuli na neke od osnovnih tehnika starhopinga i podeli se na tri teleskopa koliko smo nosili.

Iako je što zbog vlage zbog obližnjeg veštačkog jezera što zbog vrućine prethodnih dana, prozirnost vazduha je bila porilično loša ipak nije bilo ni jednog oblaka a to mi je samo po sebi bilo dovoljno.

Veći snimak 24 k
Veći snimak 35 k
Veći snimak 28 k

Prvo smo posmatrali Jupiter koji je plivao u okularu i ništa se skoro na njegovoj površini nije dalo videti. Galilejevi meseci su se kao čuvari raspodelili u stroju po dva sa svake strane i od Jupitera je to bilo sve. Onda smo krenuli sa M65 i M66, pa M4 i M80 pa jedan za drugim i tako skoro sve do zore. Moram priznati da sam izbegavao devicu i jato galaksija u njoj jer ako tamo zaglavim izgubiću dosta vremea i snage a te večeri mi se baš uživalo.

Iznenadio sam se kako sam ovaj put lako našao M109 u UMa i kao se lepo video. Ohrabren time krenuo sam i ka M97 i M108 takođe u UMa. Uz malo problema da se nađu tri zvede u liniji u blizini Mereka (beta UMA) pronašao sam obe galaksije i izgleda da moj Orion radi perfektno. Jedva čekam da vidim kako se M33 vidi u njemu jer je to definitivno za mene jedan od najza***anijih objekata. Kažu da se može videti i golim okom. E baš da vidim tog sokola. Mogao sam i sad da pokušam da ga tražim ali baš u pravcu severoistoko nam je Skoplje koje se svojim svetlima prosto ugušilo nebo u tom rejonu. Sačekaću do jeseni pa ćemo sa M33 voditi malo drugačiji razgovor. On meni !!??.

Pred zoru s pojavio Mesec koji je polako počeo da osvetljava nebo da bi oko sat kasnije za njim izašla i Venera. Video se lep srp (čekica ovog puta nije bilo:-)) ) a sa Aldebaranom u blizini su bili baš lepi par.

Rešili smo da se pred kraj ne mučimo sa gledanjem M-ova, pa smo uživali gledajuci (i slikajući ) Mesec i Veneru. Na kraju verovatno zbog lepo provedene noći i dobrog raspoloženja uz verovatnu dobru muziku zaigralo se kolo na muziku Boni M ili Eruption iz 80-ih godina. E to je trebalo videti. Ima tu i kompromitujućih fotki ali o njima ćemo drugi put.

Ponešen dobrom atmosferom i vedrim nebom nešto slično smo nas nekolicina ponovili sutradan.

Pozdrav iz Skoplja

(jul 2004.)

vrh