am@astronomija.co.yu

 

 

Posmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

Potražite u AM

osmatranja
Kiša nas je oterala njojzi (ne)hvala
 
Kliknite na sliku
kometa2.jpg (632880 bytes)
kometa1.jpg (22870 bytes)
merku_venera1.jpg (143595 bytes)
merkur_venera.jpg (112634 bytes)
venera_merkur.jpg (123622 bytes)
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 


Došlo su vrućine i preko nedelje nije s moglo disati u Skoplju pa smo nas nekolicina rešili da se izladimo na preko 1000 m nadmorkse visine i da tamo ostaneo bar dve večeri. U tu svrhu smo poneli celu kamp opremu i naravno teleskope kliko da nam prave društvo. Plan je bio da se više posmatra tj. da se malo nagledamo jer bogami odavno nismo. Ipak smo iskoristili da uradimo nekoliko fotki planeta u konjukciji (Merkur i Venera) kao i da probamo da uslikamo kometu. Nismo baš nešto hteli da se forsiramo sa slikanjem, pa smo pokušali samo par puta. Pogrešili smo što nismo radili fotke sa dužom ekspozicijom, ali sad je kasno. Na slici možete videti mesto obeleženo strelicom gde bi trebalo biti kometa. Ja doduše tamo vidim jednu bledu mrlju ili fleku, kako god hoćete, ali to može biti sugestivno od silne želje da tamo ima nečeg. Ako i neko drugi to vidi neka mi javi koliko da me uteši:-)). Koliko za sporedbu imate i kartu sa upisanim putem komete i obeleženim zvezdama koliko da se lakše snađete.

Vredno spomena je i to da smo te noći promašili (čitaj promašio sam) za celih 10 stepeni jedan sjajan iridijum od -8m.

Posle toga smo uzeli karte u ruke i skakli po zvedama do ranog jutra. Kao i obično oblaci su se poigravali sa nama, ali mi smo bili uporniji i iz inmata smo ostali do zore.

A ujutru horor weather. A vetar pušeeee, i idu obalci u tutnja oko nas, a mi se pravimo važni pa ih ignorišemo. E to ignorisanje nas je koštalo puno. Odjednom je počela jaka kiša sa primesama grada koja je padala skoro sat vremena. Onda smo po onoj vodi morali da sakupljamo šatore & stuff. Srećom teleskopi su bili na bezbednom. Nekako smo uspeli da se uguramo u kola i kiša nas je ispratila koliko da se ne predomislimo i vratimo se.

Pokisli smo se vratili i to je to.

www.astronomija.com.mk 

(04.07.2005..)

vrh