am@astronomija.co.yu

 

 

Posmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

Potražite u AM

osmatranja
Konačno malo vedrog neba
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 

Svi koji se bave posmatračkom astronomijom znaju koliko to zavisi od meteoroloških uslova. Celo ovo proleće nije nam bilo nimalo naklonjeno. Jedva da je bilo par vedrih dana u doba mladog Meseca koja su se mogla iskoristiti za celovečernje posmatranje. Zbog takvih uslova je i kod nas u Makedoniji odložen ovogodišnji MM do daljnjeg. Medjutim ako je čovek uporan i oblaci se znaju umoriti i bar na malo razići koliko da ne zaboravimo kako izgleda zvezdano nebo. Tako smo eto u petak 3. juna otišli na teren i ako baš i nismo imali skroz vedro vreme. Pošto Dejan i Andreja nisu najavili svoj dolazak zbog drugih svojih obaveza sve je išlo kao podmazano. Niko nije kasnio i sve je išlo onako kako sam ja planirao.

Na Rudine smo nas sedmorica zato stigli dok je još dobro bio dan. Imali smo malo vremena i malo prošpacirati i razgledati prelepi pejsaž koji nam Rudine pruža. Onda smo na tenane postavili teleskope i pošto je bilo planirano samo da se posmatra nismo morali precizno useveravati tako da smo prešli odmah na planetarna posmatranja jer se u sumraku samo to i moglo videti. Na zapadu je blještala Venera koja zbog svoje male visine i nije bila nešto naročito. Prelivala se u bojama spektra i teturala u okularu što zbog atmosfere što zbog neaklimatiziranosti teleskopa. Lepo se uočavala Venerina mena i ako je bila samo nešto manje od "pune" Venere. Interesantno je bilo kada smo u jednom od teleskopa posmatrali čudnu okultaciju Venere sa jednim kablom dalekovoda u blizini. Kabl je zbog blizine bio u blagom defokusu. U svakom slučaju nesvakidaš
nja slika.Svi koji se bave posmatračkom astronomijom znaju koliko to zavisi od meteoroloških uslova. Celo ovo proleće nije nam bilo nimalo naklonjeno. Jedva da je bilo par vedrih dana u doba mladog Meseca koja su se mogla iskoristiti za celovečernje posmatranje. Zbog takvih uslova je i kod nas u Makedoniji odložen ovogodišnji MM do daljnjeg.

I ako su se na zapadu polako sakupljali neki tamni oblaci ipak smo uočili i Saturn. Odmah smo pojurili za njim i onda smo odpočeli igru sa oblacima i Saturnom "sad me vidiš sad me nevidiš". Ipak Saturn je Saturn. Prekrasan kao i uvek. Vredelo je juriti ga kroz rupe u oblacima. Kasinijev procep se jasno video kao i senka Satrunovog diska na daljem delu Satrunovih prstena. Dok nam je Saturn bio u oblacima Jupiter nam je bio sve vreme na čistom tako da teleskopima radili cick-cak manevre no kad je Satrurn već bio dosta nisko nismo sa njim više gubili vremena pa smo se skoncetrirali na Jupiter. I tako dok smo razgovarali o svemu i svačemu oblaci su rešili da se našale sa nama pa su pokrili jedno 95% neba. Moram priznati da sam polako gubio nadu da će se bilo šta promeniti ali kada ste negde duže vremena i iz iskustva(bar onog podsvesnog) znate da tamo ništa nije stabilno što se vremena tiče pa se to potvrdilo i sada. Kako su došli svi ti oblaci tako su se još brže razišli. Tada se vec podosta smračilo i počeli smo polako juriti po M objektima. Koliko da se utoli žeđ za lepotom odradili smo one najlakše i najlepše (M57, M13, M4, M65 i M66). A onda sam rešio da se pozabavim sa M3 i M5 koji se nalaze blizu Volara (Bootesa). Do sada sam imao dosat problema sa M3 jer se nalazi u delu neba gde skoro i da nema zvezda koje bi vam mogle služiti kao orjenit. Bar sam to do sada mislio. Ja sam uglavnom do sada M objekte nalazio po nekim šemama koje pokušavam što više memorisati. Za M3 i M5 to nisam imao. Evo dobre prilike. I polako kartu u ruke i pronašao sam M3 po sistemu kojim sam ja nazvao "put tri zvezde". I Martin je uspeo na taj način naći za par sekundi M3 dok su Toni i Hanolio pronašli sasvim drugi način koji je njima bio lakši.

Sa M5 je bila druga priča. Neznam kako sam se dosada mučio sa njim. Pored njega se nalazi sjajna zvezda koja se vidi golim okom tako da se iz prve vidi još u nišanu. Postoji i za M5 šema ali o tome neki drugi put.

Tražili su se i drugi objekti no odjednom se sakupila tolika vlaga tako da smo oko ponoći morali da sakupimo stvari i da odemo kući. Šteta. Pod vedrim nebom, a bilo je mokro kao da nam je kiša padala.

Kako naći M3

E sad ako nekog interesuje kako naći M3 uz pomoć moje komlikovane metode "put tri zvede" evo u kratko. Prvo se nađe jedan od najsjanijih zveda na nebu a to je Arktur i odmah pored njega sjajan Muphrid. Odmah do Muphrida su dve sjane zvezde (koje se vide golim okom) i zajedno sa još jedno slabijom čine niz od tri zvezde (na slici crveni niz). Zatim skrenete ulevo i videćete drugi niz sa tri zvezde (žuti niz). Kod druge zvezde iz žutog niza skrene se nadesno u plavi niz sa tri zvezde, pa onda nalevo u crni niz, takodje sa tri zvezde i kod srednje zvezde u crnom nizu malo desno i videćete M3 još u nišanu. E sad bi ovo nekom bilo prekomlikovano ali je jedino što sam uspeo smisliti. Toniju je bilo lakše da nadje polovinu puta odokativno od Arktura do neke druge zvede. I ja sam tako pokušavao ali mi nije uspevalo. Ipak je najbolje da sami stvorite šemu ali ako nekom pomogne ova šema svaka mu čast:-)).

Pozdrav
Radan
Skopsko AD
www.astronomija.com.mk 

(10.06.2005..)

vrh