Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Fotografija
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
fotografija
Izveštaj sa snimanja
Kliknite na sliku
IMG_2012s.jpg (82856 bytes)
IMG_2013s.jpg (84680 bytes)
IMG_2025s.jpg (71088 bytes)
IMG_2016s.jpg (22630 bytes)
IMG_2022s.jpg (65632 bytes)
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Konačno sam uspeo da napravim piggy back držač za moj teleskop na koji mogu da stavim Celestron 80mm ED refraktor i rešio sam da odem da isprobam kako sve to izgleda. Vreme je bilo lepo i mislio sad da ću naći nekoliko dobrovaoljaca koji bi proveli lepu septebarsku noć pod vedrim nebom, ali sam se prešao. I ako je ovde bio državni praznik koji nekim čudom nije bio spojen sa vikendom nisam uspeo naći ama baš nijednog da u četvrtak odemo na teren. Neki su ujutru morali na posao dok je većina njih spremali ispite jer jure uslove da upišu novi semestar tako da sam tek u petak uspeo da ulovim Vaska da pođe samnom.

Nažalost petak nije bio vedar kao četvrtak tako da smo rešili da odemo na bližu lokaciju koliko da se isproba cela moja skalamerija da li funkcioniše, a Vasko je poneo njegov mali telekop reflektor od 70mm koji j dobio par dana ranije na poklon od nekih rođaka iz Nemačke. Moram priznati da je teleskop namenjen prvenstvaeno za terestijano posmatranje jer ima kao dodatak invertor slike. Međutim pokazao se kao i prilično dobar i na nebu, barem u veštim rukama Vaska.

Kliknite na sliku
helix_resize.jpg (258997 bytes)

Ja sam moj teleskop montirao sa svim dodacima što su bili potrebni za snimanje ali nam se u međuvremenu naoblačio sever tako da smo morali malo da sačekamo da nam se otvori Severnica da bih koliko toliko useverio. Nebo je u principu bilo veoma loše čak i za ovu lokacio kod sela Sopište. Ipak sam rešio da uslikam nešto koliko za probu. Primetio sam da zvezde koje sam odabirao za nišan su relativno mirovale tako da sam pustio da teleskop sam radi dok sam ja pravio društvo koka koli:-)).

Opalio sam nekoliko puta koliko za probu i samo dve fotografije nisu bile uništene oblacima. Šta je sve od toga ispalo možete da vidite na slikama. Slikano je na Konika Centuria 400ASA i sa ekspozicijom oko 10min. Slikano je Celestronom 80mm ED f/7,5. Slike su malo dorađene u ACDSee 6.0 gde je malo smanjena sjajnost neba.

(16.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh