Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Neki to (ne)vole vruće
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 Pogledajte album fotografija  

A L B U M >>


Skoro cele nedelje predhodno u Skoplju, a i u Makedoniji uopšte nismo ni oblaka videli, što je rezultiralo strašnim vrućinama, pa sam rešio da za vikend odemo na teren. Znao sam da od ovih vrućina nebo neće biti nešto naj naj ali bolje je biti na travi i na 100 m nv nego na asfaltu i betonu u Skoplju na 40 Celzijusa u hladu. Zato sam rešio da vrućinu zamenimo sa prijatnom noći pod zvezdama.

Nekako smo se sakupili oko 19:30h i tek tada je Hanolio primetio da nije poneo tronožac za svog Celestrona. Ja sam sa teleskopima i sa Martinom i Tonijem pošao ranije da postavimo teleskope, a ostali su čekali Vučka i Hanolija koji su došli nešto manje od sat vremena posle nas.

Ja sam se nešto naoštrio za slikanje na mom Orionu od 8 i nča, adruga dva teleskopa su postavljeni za star hoping, kao i Hanolijev Celestron also od 8 inča. Na mom Orionu sam postavio montažu za pigi bek i na njoj Zenit E sa filomom Fuji X-TRA od 400 ASA. Ovo je bilo na neki način vatreno krštenje mog Oriona u astrofotografiji. Moram priznati da sam prijatno iznenadjen dosta dobrim vodjenjem. Polarni tražioc treba da se našteluje malo bolje ali i ovako nije bilo loše. Sa nišan okularem od 9mm zvezda za nišanjenje skoro i da se nije pomerala tako da su sve moje intervencije bile suvišne i čak bi se reklo pogoršavale bi situaciju.

Prvo sam počeo da slikam aufinger ili ti coat henger otvoreno jato koje neodljivo opravdava svoje ime. Da je malo niže mogli biste na njemu i okačiti svoj kaput .

Onda smo sa Martinom koji je imao zadatak da tačno locira Ceres rešili da ponovo pronadjemo novu planetu (ako vam ove zadnje četri reči zvuče čudno i nelogično,onda je sa vama sve OK ). Ceres Nisam slikao još od pre 5 godina, pa mi je njegovo skorašnje kandidiranje za planetu bio samo povod da je medju prvima ponovo otkrijem. Slikali smo ga u razmaku od oko 2 ipo sata i na animaciji možete videti koliko se pomera za to vreme. Slikano je sa objektivom od 200mm f/4 i ekspozicijom od 10 minuta. Da bi se dobio što bolji efekat pomeranja Ceresa u odnosu na pozadinske zvezde deo sa slike gde je Ceres je zumiran. Kod većeg zumiranja vidi se mala greška u vodjenju motora ali za ovu tehniku nadam se da je to prihvatljivo.

Slikali smo i (za sada još uvek asteroid ) Palas ali samo koliko da ga registrujrmo gde je, a ako se zainate i počnu ovi sve kamenčiće priznavati za planete uslikaćemo i njega .

Potom sam slikao svega čega sam se dosetio. Jedina greška mi je bila to kada sam slikao ili bilje rečeno hteo da slikam Veil maglinu. Jednostavno sam pogrešio oblast tj zvezdu koja mi je trebala biti nišan. A i onako teško da bi se videla na ovom filmu jer on jedva i da registruje crvene nijanse što se najbolje može videti na fotografiji Severene Amerike i Helix magline koje jedva da se vide. A kalifornija maglina se skoro i nevidi. I kod M31 skoro da nema crvenih nijansi ali zato su fotke OK. Dabl klaster nema maglinu pa se dobro vide skupina zvezda ali zato kod Plejada se dobro vidi deo magline u plavom što izgleda da ovaj film lepo registruje.

Dok sam slikao, pošto mi je teleskop dobro vodio, imao sam dovoljno vremena da pogledam šta se gleda na drugim teleskopima. Pored standardnih objekata leo se video i Ceres i primetilo se njegovo vidljivo kretanje u periodu od oko 3h. Gledali smo i neke planetarne magline na većim povećanjima. Videle su se lepo ali mislim da za više detalja moraćemo da nabavimo neki filter. To naročito važi za Helix maglinu koja se nije mogla videti jer nebo nije bilo baš najbolje zbog vrućina.

I eto to bi za to veče bilo to.

 Pogledajte album fotografija  

A L B U M >>

(25.08.2006.)


Komentar?

Vaąe ime:
Vaą e-mail:
Predmet:
Vaą komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

 

 Kliknite na sliku da se učita snimak visoke rezolucije
Ceres_200mm_f4_T10min_mark.jpg (676718 bytes)
Dabl_Klsater_200mm_f4_T10min.jpg (1073878 bytes)
M31_200mm_f4_T20min.jpg (997375 bytes)
Severna_Amerika_200mm_f4_T10min.jpg (1276440 bytes)