Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj
Valcer Meseca i Saturna
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

04.02.2007.

U noći između 2. i 3. februara Saturn se priblizhio na samo 12 ugaonih minuta od ruba Meseca. To je bila prilika da se provetri oprema koja već odavno nije korišćena, pa smo za ovu priliku izvadili skoro ve što imamo na raspolaganju. LX200 samo angažovali sa web kamerom da uradi video a i neke frejmove. Refraktori su bili prikljucheni na Canon Eos 300D i 20D, a oba reflektora smo koristili za neobavezno gledanje kao i za crtanje. Ana naš novi član ima dara za crtanje pa je načinila jedan veoma lep crtež ovog bliskog susreta Meseca i Saturna. Vasko je na drugom refraktoru pokušao isto i nije nimalo loše ispalo samo što njemu izgleda treba više vremna da to završi ali i njegov nedovršen crtež možete videti. Nažalost ugao koji web kamera hvata nije bio dovoljan da uhvate Saturn i brem mali deo Mesečevog diska, pa je Andreja zato napravio video snimak koliko da se vidi koliko su oni zaista bili udaljeni.

 

Vreme nam je išlo na ruku u potpunosti. Preko dana je bio doduše jedan plavo sivi mozaik oblaka i plavog neba ali kako je mrak padao tako je i odvukao oblake sa sobom tako da nas je ostavio potpuno čisto nebo. Nismo se plašili da ćemo morati da jurimo ovaj prekrasan par korz rupe u oblacima. Doduše na početku, a to je bilo negde oko 23 h smo imali puno bolje nebo koje se kasnije sa nekom niskom izmaglicom značajno pokvarilo a i titranje u okularu je bilo više nego zabeležljivo. Tri sata koje smo proveli napolju je bilo dovoljno da se lepo smrznemo, pa smo negde oko 2 h po ponoći brže bolje pobegli kućama.

Zaboravio sam samo da napomenem da nismo za ovu priliku išli daleko od Skoplja. Naprotiv bilo smo veoma blizu centra, na ulazu u skopsku trvđavu poznatuju kao skopsko Kale. Bilo je nas 20-ak iz društva i povremeno su bili neki slučajni prolaznici.

Kompletan izveštaj na makednoskom sa slikama, crtežima i snimkom možhete da vidite na http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1105  

Pozdrav iz Skoplja
 

(04.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index