Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj

Prilep 2007

 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Za ovu godinu je Prilep određen da bude grad kulture. Emilija, član SAD-a, koja je iz Prilepa nam je sugerirala da možemo da podnesemo projekt, gde bi predstavili nas i ono što mi radimo.  Negde oko nove godine proekt je bio podnešen i nešto malo kasnije i odobren.

Dogovor je bio da početkom maja kada posetimo Prilep i da odradimo naš deo posla. Ono što smo naveli u proekru bilo je da ćemo imati izložbu astrofotografije koje je naše društvo uradilo tokom niz godina unazad, astronomska predavanja i javna posmatranja za građane Prilepa. Dogovorili smo se da za vikend od 4. do 6. maja gostujemo u gradu ispod kula Kraljevića Marka.

Slike su nas čekale u Prilepu. Nisu baš nešto najbolje bile urađene jer su bile dosta zatamnjene ali nije se dalo ništa uraditi pa smoi ih postavili onakve kakve smo i dobili. Izloža je bila u domu kulture u Prilepu tj u prostoru koji je i namenjen za izlobe slika i skulptura.

Prvog dana su bila održana dva predavanja, prvo o crnim rupama,  drugo o sazvežđima.

Na žalost vreme napolju nije obećavalo da ćemo imati ikakve prilike da izvadimo teleskope koje smo poneli i da prilepčanima pokažemo Satun i Mesec koji su bili planirani. Oblaci su jednostano seli nad Prilepom, a malo kasnije su i pustili i sitnu kišu koliko da nam odagnaju bilo koji optimizam.

Sutradan smo imali jedan mali izlet do spomenparka koji mislim da se zove Mogila. Ponadali smo se da će lepo vreme koje je bilo u toku dana potrajati do kasno naveče ali Neki vetar je brzo dovukao kišne oblake tako da je i drugo vreče ostalo  bez planiranog posmatranja. Ipak smo naša predavanja održali i druge večeri gde se predavalo o evoluciji zvezda i o kosmologiji.

Tako je bio završen naš izlet do Prilepa. Nadam se da su naši domaćini zadovoljni sa onim što smo uradili.

Pogledajte:

ALBUM
slika

 

(14.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se