am@astronomija.co.yu

 

 

Meteo...
 
 

Sadržaj AM

 

 

zapažanja

Bolid viđen ICQ-om
 
Radan Mitrović
radanm51@yahoo.com
Ovo je jedan moj mali intervju sa jednim mojim školskim prijateljem koji je trenutno u Meksiku. Kada smo se čuli na ICQ pohvalio mi se da je video veoma sjajan meteor. Pošto on nije upoznat toliko sa problematikom meteora i sa kordinatnim sistemima i mernim veličinama pokušao sa sa svojim opisnim pitanjima gde sam objašnjavao čega treba da se priseti da bi ga što bolje opisao. Kada neko od nas nije uspeo da ga vidi da barem kroz priču drugog osetimo šta smo propustili.

Simtomatično je što tih dana jedan naš prijatelja iz društva takođe video neki ogroman bolid. Nije valjda isti. Moraću da ga pitam.

1. vreme (dan i otprilike u koliko sati)

Petak 07.02.2003. oko 22:00 po lokalnom vremenu. Po srednje evropskom: Subota, 09.02.2003. u 05:00

2. Ako ispruzhish ruku i napravish sa palcem i malim prstom isto kao da merish ped (to ti je isto kao kada smo igrali klikere (socke) kao mali) razmak izmedju palca i malog prsta ti je oko 25 stepeni a ako stisnesh pesnicu i isto ispruzhish ruku pesnica ima 10 stepeni. Pokushaj sada da se setish odakle je pocheo i gde je zavrshio i uz pomoc ovi mera izmeri otprilike koliko je bio dug u stepenima. Ove mere mozhesh da upotrebish da bi odredio gde se otprilike to dogodilo u kom delu neba. To mozhesh da probash sa Severnicom. Vidi na kojoj se paraleli nalazish i na toliko stepeni od horizonta mora biti i Severnica.

Oko 50 stepena, sa pocetkom u smeru jugo-istok prema jugoz-zapadu. Pocetna visina oko 45stepena, zavrsetak na nekih 20 stepena.

3. Da li si chuo zvuk i kakav je bio.

Nisam cuo nikakav zvuk (sto ne znaci da ga nije bilo)

4. Kakve je boje bio i da li je imao iskre ili plamen u tragu koji je ostavljao iza sebe i da li se raspadao na delove koji su mozhda zasebno ostavljali svoje manje tragove.

Boja: svetlo-zuta, ostavljao je plameni trag za sobom. Raspadao se na delove. Imao sam osecaj da je cak i plameni rep za meteorom na kraju eksplodirao zajedno sa ostakom meteora

5. E sada o sjaju. On se meri o magnitudama. Ovih dana ti je polovina Meseca koji ima sjaj od oko (minus) 10magnituda. Pun mesec ima neshto manje od -13m. Na nebu ti je trenutno i Jupiter kao najsajnija "zvezda" sa sjajem od -2.5m. Pokushaj da se setish da li je bio svetliji ili tamniji od Meseca i kolio puta.

Sjaj prilikom zagorevanja je bio kao pri ispaljivanju svetlece rakete srednje jacine. Kompletno je osvetleo predeo. Dakle, mnogo sjajnije nego pun mesec.

6. Opishi ceo dozhivljaj i ako ga je video josh neko razgovaraj sa njim mozhda se zajedno setite vishe toga.

Prvo sam pomislio da je u pitanju vatroment zbog jacine svetla koje je napravio meteor. Kada sam pogledao u nebo video sam ono sto sam ti vec opisao pod 2, 4 i 5.

7. Da li su ga videli mnogo ljudi i kako su reagovali, a kako je bilo sa zhivotinjama.

Pretpostavljam da su svi primetili jer je potpuno osvetleo predeo. Sve ptice su se uplasile, a mnoge su i poletele uz glasno oglasavanje. Psi su lajali.

 

(februar 2003.)

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]