AM Home

am@astronomija.co.yu

 

SAD

 

 

 

Sadrzaj AM

          

fotografija

Galerija slika SAD
Radan Mitrović
radanm51@yahoo.com

Iridijum

Iridium-Procion.jpg (10820 bytes)   Veci snimak 11 Kb

IridiumiVega.jpg (22566 bytes)   Veci snimak 23 Kb

 

Sobzirom na to koliko smo ove godine cesto posmatrali Iridijum satelite nacinili smo dosta malo uspeshnih njegovih snimaka. Na prvoj slici je iridijum koji prolazi pored Prociona i ide prema Sirijusu sa maksimalnom magnitudom -6. Ekspozicija je bila oko 2min i a objektiv 28mm sto je kao sto   shto se vidi dovoljno da zvezde josh uvek budu tachke (ili male crte). Slikana je iz centra grada (mog koshiluka) .

Druga slika je vec objavljivana u AM-u ali je pricha oko nje dosta interesantna. Letos kada smo bili na teren Alek nam reche da ima sjajan iridijum ali nezna kodinate ni vreme. Poshto je samo Emin imao mobilni pokushali smo da nadjemo nekog od nashih chlanova sa kompjuterima kod kuce, shto nam nije uspelo zato shto je bila subota (iako smo zvali u sutne sate). Onda mi je palo napamet da pozovemo internet provajder dezhurnu sluzhbu i javio mi se jedan dosta ljubazan dechko kome sam davao uputstva kako da doje do stranice koja nam je trebala. Posle 4' 55'' razgovora na mobilni (ovo je bitan podatak) dobili smo podatak da ce proci pored Vege u liri ali na zhalost slab (samo -1m). Onda sam dao komandu da se 15 min pre prolaska iridijuma prekine i namesti aparat u pravcu Vege i cheka zadato vreme. I kao shto se vidi slika je uspela i uopshte mi nije zhao shto sam Eminu platio burek i coca colu za kompenzaciju potroshenih impulsa. Moram priznati da je Emin hrabro izdrzhao moje izhivljavanje na mobilni (na njegov rachun). Zato ja i nemam mobilni jer imam pirocansku krv.

E ovo je pricha vishe o mobilnim nego o zvezdama ali nekad je i to drugo interesantno

C/2001 A1

linear2001a180mm.jpg (46427 bytes)   Veci snimak 46 Kb

linear2001a1.jpg (38773 bytes)  Veci snimak 38 Kb

Slikano juna meseca u blizini Skoplja kod sela Sopishte. Prvi snimak je nacinjen preko teleskopa d-12mm - refraktor exp-3min, a drugi sa 80mm objektivom i exp-10-ak minuta.

Interesantno je da kada smo je gledali dvogledom i teleskopom da je koma bila puno veca nego na slici, pa smo zakljuchili da slikanje ovakvih objekata ima verovatno josh puno trikova koje moramo tek nauchiti.

M

M38.jpg (39559 bytes) M38, veci snimak 39 Kb

m15.jpg (25560 bytes) M15, veci snimak 25 Kb

Jedan od nashih uspeha u ovoj godini je nesumljivo i prvo snimanje (za golo oko nevidljive) Mesierovih objekata. Obe slike su fotografirane sa 200mmx2 sa blendom 8 i exp- 10min. M38 je slikan na lokaciji Divlje, a M15 na Crnom Vrhu. Interesantno je da kad sam proveravao M15 sliku na red shift4 sve vreme sam mislio da je zhuti objekat u centru zvezda Enif (pegaz) koja nam je sluzhila kao nishan za M15. Tek posle neko vreme mi je palo na pamet da je zhuti odjekat u centru sam M15, a da Enif nije uopshte bio u kadru (pozitivna greshka).

Neptun i Uran

Neptun-(niz_teleskop)1.jpg (16834 bytes)  Neptun, veca slika 17 Kb

Uran-(niz_teleskop)1.jpg (15719 bytes)  Uran, veca slika 16 kb

Neptun-400.jpg (27144 bytes)  Neptun, veca slika 27 Kb

Ovo su takodje slike napravljene letos.Na njima su planete Neptun i Uran slikane preko refraktora d102mm i exp-3min. Provereno je na Red Shiftu. To je bilo za probu da vidimo da li i kako cemo ih uhvati.

Na trecoj slici (sa puno zvezdica) je Neptun slikan sa 400mm, blenda 8, exp- 10min. Posle fotografiranje Urana apetiti su narasli tako da jeNeptun bio sledeca zhrtva.Sada nam ostaje samo josh Pluton, pa da kompletiramo kolekciju svih planeta, a ako nam ne uspe pridruzhicemo se onim koji smatraju da nije planeta :-))))) . Tako cemo sigurno reshiti problem.

Okultacija

Okultacija(pochetok).jpg (8537 bytes)  Mesec okultira Saturn, veca slika 9 Kb

Okultacija(kraj).jpg (1703 bytes)Ovi snimci su nacinjeni u centru Skoplja na platformi planetarijuma na 3.11.01. Korishcen je1100mm teleobjektiv sa blendom 10,5 i na pvoj slici je radjena ruchna (prizvoljna ekspozicija), na drugoj je korishcen i telekonvertor X2 i exp-1/30 sek.

 

Kraj okultacije Saturna

Planete i sataliti

  Venera

Saturn

  Saturn i Titan

Jupiter i tri njegova velika satelita

Na ovim slikama smo pokushali da ulovimo planete i satelite.Venera i Saturn (tamo gde se vide prsteni) slikani su preko okulara na reflektoru 8'' sa ekspozicijom 1/2sek (cirka). Interesantno je da kada smo uslikali Saturn, ustvari celo veche smo slikali Jupiter, a da je samo jedanput slikan Saturn. I kao shto Marfijevi zakoni predvidjaju od Jupitera nishta, a Saturn vidite i sami. Venera bash i nije neshto ali se bar vidi njena mena (poluVenera).

Na druge dve slike smo pokushali da uhvatimo satelite Jupitera i Saturna. Zbog toga smo morali da preexponiramo planete. Vazhno je da se sateliti vide, pa to nam je i bio cilj.

Uran (veca animacija 155 Kb)

Ovu animaciju je radio Vasko Cacanovski u saradnji sa svojim bratom Nikolom. Strelica pokazuje polozaj Urana u periodu od kraja juna do kraja jula 2001.

 

[januar 2002.]

vrh