AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Pitanje

 

Sadrzaj AM

          

kviz

Odgovor na pitanje sta = na slici
                
Radan Mitrović
radanm51@yahoo.com

Dakle pre izvesnog vremena postavio sam pitanje sta je na ovoj slici dole.

Stiglo je vise odgovora ali samo jedan tacan:

Na slici se vidi pokusaj pisanja kratkih ne-medjuzvezdanih poruka.

Naime to je pokusaj (uspeo kako vidim na ovoj fotografiji) da se uz pomoc nekog objekta na nebu na fotografiji vidi neka poruka ispisana, recimo, Morzeovom azbukom. Razlicitim duzinama eksponiranja iste slike dobijaju se tackice, odnosno crtice. Obicno se uzima 10 sek. za tackicu (ako ne i vise) i oko 30 sekundi za crticu, dok se za pauze uzima izmedju 20 i 40 sek.

Visestruka ekspozicija se dobija otvaranjem i zatvaranjem spoljasnjeg poklopca objektiva. Na slici je verovatno slikano sunce uz pomoc nekog filtera, a to se da zakljuciti jer sama poruka glasi S U N, sto je engleski izraz za Sunce.

Nemanja Martinovic

               

objasnjenje

Celokupna zamisao je bila da se metodom multiekspozicije napravi niz tachaka i crtica, a poshto morzeovo pismo ima bash te elemente setio sam se da pomocu tih elemenata "ispishem" neshto po nebu. Zgodni nebeski objekti za ovakvo "svrljanje" bili su Mesec, Sunce i svetlije planete (Venera, Mars i Jupiter). Prvo sam mislio da ispishem MAKEDONIJA, medjutim to je bilo prvishe dugo, pa mi je za takvo neshto trebao objektiv "riblje oko", a njega nemam. Zatim mi je pala na pamet Venera pa sam preko interneta uzeo znakove za nju ali (srecom) na engleskom(VENUS). I to je kao moj proekat stojao dugo vremena.

Poshto sam pasionirani astrofotograf (samouk), ove godine sam poneo aparat na more da bih neshto ekspetimentirao sa Suncem. Hteo sam da isprobam kako mozhe da se slika Sunce preko Rentgen osvetljenog filma kao filter. To mi je bilo potrebno jer zhelim da slikam analemu. Za one koe interesuje shta je to analema neka pogledaju na www.analemma.com.Taj proekat ja jurim vec skoro 2god. Bice jednog lepog dana.

Poshto Venera tih dana nije bila dobra manekenka setio sam se Sunca. Poshto na moru nisam imao internet nisam mogao da vidim kako se pishe SUNCE ili SONCE (na makedonskom),setio sam se da imam cedulju sa znacima za Venus. Ako je chitate odpozadi je SUNev, a SUN je na engleskom Sunce. I eto ideje koja je mogla da se sprovede.

Koristio sam fotoaparat ZENIT sa objektivom 37mm i blendom 16. Kao filter koristio sam gore navedeni rentgen film koji je namerno osvetljen i razvijen da bude shto crnji. Ovom prilikom se zahvaljujem Vanchu Stojanovskom koji mi je nabavio ovaj "filter".

Zenit nema opciju multiekspozicije tako da sam ruchno pravio ekspozicije uz pomoc unapred napravljenog kartonskog poklopca za objektiv. Sta da vam kazhem. Sve je uz pomoc shtapa i kanapa ili shto bi mi u Makedoniji rekli: "Siroma(h) chovek, zhiv(i) djavo(l)".

Prvo sam napravio ekspoziciju od 20-ak minuta (koja je neke dosta zbunjivala) kao uvod, onda 5 min pauze i pocheo sam sa prvom tachkom (10 sek), pa pauza 3 min itd. Znachi tachka je 10 sek, a pauza i crta 3 min. Izmedju slova pauza je 6 min. I na kraju opet duga crta kao i uvod samo sada kao finish (Izvod):-)))).

Medjutim tu nije kraj. Hteo sam dobiti prirodnu pozadinu, a to je bio djavolski komplicirani i tezhak posao. Kada je Sunce (konachno) zashlo stavio sam peshkir preko fotoaparata i polako skinuo kartonski poklopac i rentgen film filter, a zatim stavio ruku (dlan) preko objektiva i pomerio peshkir tako da se ne pomeri aparat sa stativom. Zatim sam najbrzhe shto sam mogao otvorio i zatvorio objektiv i iskljuchio aparat. Zbog ovog ruchnog otvaranja i zatvaranja (koje je trajalo manje od 1\2 sek) je slika preosvetljena, sto je mnoge od vas navelo na pomisao da je slikano nocu i zbog toga mi je zhao. Nije mi bila namera da vas zbunim.

Eto to bi bilo sve. U planu su mi druge zagonetne fotografije koje kada i ako budu uradjene kao shto treba bice ponudjene AM-u da ih objavi.

Do tada vas sve srdachno pozdravljam, a posebno Nemanju Martinovica iz Beograda koji me je pochastvovao tachnim odgovorom i koji ce zato dobiti jednu knjigu o kosmonautici. Ostalima vishe srece drugi put.

[novembar 2001]

vrh