AM Home

am@astronomija.co.yu

 

AD Skoplje

Uran

SAD - snimci

 

 

 

Sadrzaj AM

          

drustva

SAD - snimci
Radan Mitrović
radanm51@yahoo.com

Evo nekoliko snimaka iz Skopskog astronomskog drustva.

Asteroidi Ceres (gornja) i Vesta (donja fotografija) oznaceni strelicama.

Slikano na lokaciji u blizini Skoplja 16-17.10.01. sa 200mmx2, blenda 8,exp.-10min sa FUJI 800ASA. Foto aparat je bio pigi bek na refraktoru koji smo koristili za vodjenje. Polozhaji asteroida su kontrolisani sa programom Red Shift 4.

Desno, na fotografiji sa Vestom vide se i svetlosni tragovi aviona.

 

Na terenu

 

Ovo je slikano je na lokaciji Sopishte koja se nalazi u blizini Skoplja za vreme rata u Makedoniji. Lokacija je dobra zato shto je (samo) 20-ak kilometera od Skoplja i ima asvaltni put skoro do samog mesta. Dobro je shto ima malo okolnih svetla ali je loshe shto je sever skoro neupotrebljiv za bilo kakav rad osim za meteorske rojeve.

Slika je napravljena pred sam odlazak kucama ali kao shto se vidi na nashim licima se ne vidi umor (eventualno bes koji su komarci izazvali) od rada koji je te noci bio i te kako naporan.Te noci smo slikali kometu linear, planete Uran i Neptun i josh puno toga shto i nije izashlo kao shto treba.

Sve u svemu, rachunajuci i komarce (#*^%*%$**) bila je to plodna noc za sve nas. Na kraju je ostalo josh par snimaka koje smo utrshili na nas. Slikano je sa kanon aparatom i objektivom 28mm (blenda valjda 5,6) sa blicom. Zbog toga shto je Vancho Stojkovski (ne Stojanovski kako sam u mojim ranijim tekstovima pisao) sumnjao da cemo svi stati na slici, rashirio je ruke da bi dokazao da se nece bash sve uhvatiti. Do njega je Zoki zvani Car zbog svoje dobrote i darezhljivosti. Nije josh ozhenjen, pa devojke neka shalju ponude samo molim bez guranja. Zatim sledi Emin. To je momak koji ima sopstven teleskop reflektor 4,5'' i zna puno oko rada sa teleskopom i fotoaparatom. Koristan je dozla boga ali je nazhalost teshko dostupan zbog posla i drugih hobija. Do njega je njegovo Velichanstvo teleskop refraktor d-102mm (vlasnishtvo PMF-a). A gde je teleskop tu sam i ja (Radan) u kratkim rukavima i kratkim pantalonam hrabro prkosim komarcima (sa pola autan stika na sebi). Do mene je Tanja (grom devojka) koja ne propushta da dodje sa nama i aktivana je u svim nashim proektima. Za pozheleti je imati takvog choveka pored sebe. Do nje je Vasko koji nazhalost retko dolazi sa nama zbog svoje posvecenosti fakultetu i te noci se uspavao na trenutak (dok ga ja nisam video). Poslednji na desno je nash teoretichar i kritizer Alek(sandar). `Ajd` ovako javno da mu chestitam skorashnje diplomiranje na fakultetu za fiziku. Onaj momak shto sedi dole je i autor slike i zove se Andreja (sa J i A na kraju). Mnogo vredan dechko (kad mu zastanesh na vrat) i korisan. Ma dobar dechko samo...

Oprema

Eminov reflektor 4,5'' na kojem je teleobjektiv od 1100mm vlasnishtvo omladinskog doma u kome se nalazi planetarijum i za koji uvek imamo problem kada zhelimo da ga koristimo. Drugi teleskop je gore navedeni refraktor vlasnishtvo PMF-a. Treci (beli manji) je isti kao i Eminov samo je sa loshijom montazhom i mozhe da sluzhi samo za posmatranje, a za slikanje teshko. Na kraju (beli veci) je 8'' reflektor takodje vlasnishtvo omladinskog doma koji sluzhi samo za gledanje i mozhe da se slika samo preko okulara shto je dalo izvesne rezultate. Na stolici je Eminov (tj.Teutin-Eminova sestra) lap top na kom ako dobro zagledate  je Saturn sniman CMOS  kamerom (naravno Eminova) i deo pochetka okultacije.Eto toliko za sada o nama i ''nashoj '' tehnici. 

vrh