am@astronomija.co.yu

 

 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dani
Dani Galilea Gallileia
 

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Pored konstantnog informiranja javnosti o našem radu, rezultatima, nastojanjima i problemima, bilo putem medija, predavanja, javnih promatranja… odlučili smo se, ove godine, započeti sa još jednim načinom predstavljanja rada naše udruge široj javnosti.

Ova smo događanja nazvali " Dani Galilea Gallileia", u spomen i poštovanje znanstveniku (Galileo Gallilei) koji je načinio prekretnicu u čovjekovom promatranju svemira.

 

 

U razdoblju od 13. – 23. veljače 2004- godine, svakodnevno (ponedjeljak, srijeda i petak od 16-19 sati, a utorak i četvrtak od 9 - 14 sati) će, u sklopu Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Knjižnice Žminj u Žminju, suorganizatora izložbe, (Čakavska kuća – Žminj), biti izložena postava astronomskih instrumenata i opreme (15-tak teleskopa, 10-tak dalekozora, nekoliko fotoaparata, sunčanih ura, astro-platformi, računala..). Ulaz slobodan!

 

 

Uz pomoć računalnih prezentacija biti će predstavljen presjek našeg rada u 2003. godini, a cijelo će vrijeme biti na raspolaganju netko od članova udruge za Vaša pitanja, pojašnjenja ili već prema Vašim željama.

 

Nastavlja se potpisivanje peticije protiv svjetlosnog zagađenja uz pokretanje inicijative za očuvanjem zvjezdanog neba nad Istrom pod nazivom;

 

 

"Istra, mjesto gdje se vide zvijezde!"

"Istra, where you can see the stars!"

 

Dana 13. veljače (petak) s početkom u 18:00 sati, u Čakavskoj kući u Žminju, svečano je otvorenje manifestacije; " Dani Galilea Gallileia".

 

Update!

 

Evo nekoliko sličica sa priprema manifestacije..

 

 

 

 

..i sa samog otvorenja..

 

  

 

  

 

Posebno nam je drago bilo ugostiti Pjera i ekipu sa Zvjezdarnice Višnjan, Zlatka sa Riječke zvjezdarnice, predstavnike općina, županije, osnovnih i srednjih škola u kojima se sada nalaze naši članovi, naše roditelje...i sve one koji su sa nama podijelili dojmove na otvorenju ove manifestacije.

 

Ukoliko ste, kojim slučajem;), propustili otvorenje, teleskopi vas očekuju u prostoru Knjižnice Žminj sve do 23. veljače, radnim danom od 16-19 sati!

 

 

 

Nije česta prilika, na jednom mjestu (i k tome još po danu;) vidjeti 15-tak teleskopa, raznih tipova i veličina.

(mart 2004.)

vrh