Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Društva
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 

"Istrian eye on the southern sky,
expedition to southern africa - 2005"

 

 

Naslovna

Ljudi

Ciljevi i zadaci

Kalendar

Mediji o nama

Pokrovitelji

Kontakt

Prva hrvatska znanstvena ekspedicija na afrički kontinent, u Južnoafričku republiku!

Astronomska udruga Vidulini jedna je od najaktivnijih astronomskih institucija u Republici Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojni uspješni nastupi i sudjelovanja naših članova na natjecanjima, skupovima, kongresima i drugim manifestacijama od lokalnog i regionalnog pa do državnog i međunarodnog značaja.

U sklopu naših međunarodnih aktivnosti, tijekom kolovoza i rujna ove godine realizirati ćemo prvu hrvatsku znanstveno-edukativnu ekspediciju na prostor afričkog kontinenta - Južnoafričke republike.

Neki od istraživačkih projekata koje ćemo realizirati u sklopu ekspedicije novitet su ne samo u hrvatskim mjerilima (prvi hrvatski digitalni zvjezdani atlas - virtualni observatorij, radio-astronomska istraživanja..) već predstavljaju značajan doprinos svjetskoj znanstvenoj riznici!

Ekspedicijski tim sačinjavaju voditelji ekspedicije Marino Tumpić i Karin Milotić, te članovi ekspedicije; Andreja Benčić, Andrea Budiša, Lucijan Blagonić, Goran Modrušan, Neven Udovičić i Ana Žgomba-Maksimović.

Osmočlana ekspedicija na put kreće 23. kolovoza, a povratak je planiran 7. rujna.

Za vrijeme boravka u Južnoafričkoj republici, zbog zahtjeva našeg programa rada, petnaestak dana ćemo boraviti u pustinjskim područjima i prostorima tamošnjih nacionalnih parkova.

Dosada smo uspjeli u gotovo u cijelosti riješiti organizacijski i kadrovski dio ekspedicije.

Domaćinstvo i organizaciju našeg boravka u JAR moramo zahvaliti obitelji Dejana Polića koji je nesebično omogućio veliki dio ove ekspedicije.
Nabavili smo i gotovo cijelokupnu opremu, što sveukupno predstavlja veći dio financijske konstrukcije cijelog projekta, no ostalo je otvoreno pitanje financiranja troška avio-karata!

I upravo smo se u tom dijelu odlučili obratiti mnogobrojnim društvenim i gospodarskim subjektima, u ovom jedinstvenom pothvatu mladih istarskih intelektualaca.

Nadamo se financijskoj potpori koja će omogućiti realizaciju ove jedinstvene ekspedicije, a čiji će rezultati naš kraj učiniti prepoznatljivim na svjetskoj znanstvenoj karti.

 

IZJAVE VODITELJA EKSPEDICIJE;

Marino Tumpić;
Ovo je prva znanstvena ekspedicija sa hrvatskog tla na prostor afričkog kontinenta u kojoj sudjeluju mladi istarski intelektualci koja će imati značajnog odjeka kako u znanstvenim krugovima tako i u planovima i projektima koje će naša udruga realizirati u narednim godinama..

Karin Milotić;
Pored znanstvenog dijela ekspedicije u Južnoafričkoj republici prezentirati ćemo i naš kraj, ljude, običaje, mogućnosti.. posjetiti ćemo vrhunske znanstvene centre, zvjezdarnice, muzeje.. ostvariti mnogobrojne kontakte i upoznati nove mogućnosti za naš daljnji rad..

 

Copyright © Astronomska udruga Vidulini 2005. · Dizajn i izrada: Omnicron d.o.o. Pula · XHTML

 


(06.08.2005.)

vrh