am@astronomija.co.yu

 

 

 Sijalica
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

ekologija
Neka naša Istra blista, ali ne po noći
 
Da li se nešto može učiniti, da li se nadležni mogu ubediti da ozbiljno razmotre problem prekomernog osvetljavanja neba? Pročitejte ovaj članak.
 
 Preuzeto sa:  www.lightpollution.org

U Kanfanaru održan okrugli stol na temu svjetlosnog zagađenja.

Sa okruglog stola u Kanfanaru

Petak, 30. travanja 2004. godine u zgradi općine u Kanfanaru (domaćin skupa) održan je okrugli stol na temu "svjetlosno zagađenje" u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije.

Prisustvovali su predstavnici lokalne uprave i samouprave, proizvođači rasvjetnih tijela, pravnici, predstavnici turističke zajednice, astronomi, ekolozi, građani...

Zašto u Kanfanaru?, pa možda zato što je tom dijelu Istre najviše oskrnavljeno noćno nebo (rasvjeta istarskog ipsilona, čvorište Kanfanar), a sa druge strane općina Kanfanar je prva u Hrvatskoj, odmah poslije Višnjana, započela sa postavljanjem ekoloških armatura.

Događanje je otvorila Tamara Ninković ispred Turističke zajednice Istarske županije. Predavanje o svjetlosnom zagađenju, kroz predstavljanje site-a www.lightpollution.org odradio je Marino Tumpić.

U diskusiji koja je uslijedila bilo je ugodno čuti razmišljanja naših proizvođača (www.elektrokovina.hr i www.tep.hr) rasvjetnih armatura;  Oni su svjesni problematike i u svojoj ponudi imaju ekološke armature. Posebno su istakli mogućnost kreditiranja općina i gradova po principu da se snimi stanje na terenu, zamijeni postojeća rasvjeta - ekološkom rasvjetom, u vremenskom periodu od dvije ili više godina, kroz uštedu električne energije, vrši se isplata kredita, dakle model u kojemu NEMA dodatnih troškova za općine, gradove...

Zadovoljstvo je bilo čuti i predstavnika BINA-ISTRA koji nas je obavijestio o tome da su unutar te firme svjesni kako ugrađena rasvjeta na istarskom ipsilonu - nije dobra, te da će ju se u potpunosti zamijeniti! Zapadni krak ipsilona u startu će dobiti ekološke armature. Držimo ih za riječ i pozdravljamo takovu njihovu odluku.

Rezultat ovog skupa mogao bi se opisati riječima; DA! Da, ima nade da Istra postane mjesto gdje se vide zvijezde.

Iako naše zakonodavstvo ne poznaje "pogođeni" zakonski propis po pitanju problematike svjetlosnog zagađenja, dapače članak o svjetlosnom zagađenju brisan je iz novog zakona o okolišu, čulo se je mišljenje kako će taj članak ipak, uskoro, ući u zakon.

Raduje da je ovakva komunikacija na edukativnom nivou naišla na prihvaćanje i realizaciju kod svih zainteresiranih stranaka u problematici svjetlosne polucije.

Na kraju skupa rečeno je kako je u Žminju upravo započelo postavljanje ekoloških armatura.

Boje astronomije "branili su"; Marino Tumpić, Korado Korlević i Gojko Vinčić.

Sanja Anđelić

(maj 2004.)

vrh