am@astronomija.co.yu

 

 

Astronomske organizacije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

društva
Astronomija u centralnoj Istri,
Kanfanar, Vidulini, Žminj
 

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

 1 | 2 >

POVIJEST ASTRONOMIJE NA OVIM PROSTORIMA

Na području današnjih općina Kanfanar i Žminj astronomija svoje korijene «vuče» od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je kod velikog broja ljudi, svemirska utakmica između SAD i SSSR, uzrokovala pojačano zanimanje za svemirske teme, pa se i na ovim našim područjima počinju pratiti astronautičko-astronomske događaji, nabavlja se literatura, stiču prva praktična iskustva, stasaju ljudi.

=>
Poluotok Istra   Detalj sa katre levo. Općine Kanfanar, Žminj

ŽMINJ

Osamdesetih godina Prof. Aldo Tumpić u O.Š. Žminj okuplja i vodi kroz duži niz godina astronomsku grupu. Pored stjecanja teorijskih znanja u učionici, tada je nabavljen 10,5 cm Maksutov-Casegrain na viljuškastoj ekvatorijalnoj montaži, koji je postao okosnica praktične astronomije (isti se i danas koristi!). Sudjelovalo se na takmičenjima od lokalnog do saveznog nivoa. U suradnji sa AD «Istra», Pula, proveden je niz praktičnih akcija opažanja meteora, planeta, pomračenja sunca i mjeseca, objekata dalekog svemira..

Započelo se i sa astrofotografijom pa je u samogradnji čak izrađena i fotolaboratorija. Organizirana su i povremena predavanja i promatranja za građanstvo. Krajem osamdesetih, slijedom okolnosti, aktivnosti se stišavaju.

Počeci, astrofotografija, arhiva
Prof. Aldo Tumpić
Počeci, astrofotografija, arhiva
Prof. Aldo Tumpić

KANFANAR

Polovicom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća u O.Š. Kanfanar počinju se, neformalno, organizirati prva astronomska druženja i predavanja koje organizira tadašnji učenik iste škole, Marino Tumpić.

«Space shuttle»

Tijekom godina prikuplja se literatura i znanje, izvode praktična promatranja raznih nebeskih pojava, tiskaju se razne interne periodične publikacije («Astron», «Astronomski cirkular», časopis «Space shuttle», razni bilteni..), brošure («Osnovi astronomije», «Astronautika jučer, danas, sutra»..).

U devedesetim se razmišlja o osnivanju zvjezdarnice/astronomskog društva.

Zbog nedostatka materijalnih i financijskih sredstava, sudjelovanja mladih astronoma u ratnim i poratnim vremenima, kasnije, osnivanje obitelji i druge (ne)prilike, zamrznulo se većinu astronomskih aktivnosti.

Ipak, održavani su kontakti sa ustanovama i pojedincima u zemlji i inozemstvu. Približavanjem trećeg milenijuma počinju se intenzivirati astronomske misli..

Snimka sa osnivačke
skupštine «AUV» - najmlađi član, Zvonko

ASTRONOMSKA UDRUGA VIDULINI

Nakon pripremnih radnji, 07.04.2001. godine, u Kanfanaru je održana osnivačka skupština «Astronomske udruge Vidulini», (predsjednik Marino Tumpić, dopredsjednik Aldo Tumpić, tajnica Anđelić Sanja) sa ciljem da ona bude generator budućih astronomskih događanja, ponajprije, u radu sa mladim astronomima/prirodnjacima Kanfanara i Žminja.

2001. GODINA

Nakon osnivanja «AUV» otpočelo se, kako sa pripremama za predstojeći rad sa mladima, tako i za druge popularno/znanstvene i tehničke aktivnosti.

U dogovoru sa ravnateljima Osnovnih škola u Kanfanaru (Ana Gjenero) i Žminju (Andjelko Pucić) otpočelo se sa provođenjem astronomskog tečaja za učenike V-Vlll razreda tih škola, kojemu je pristupio veliki broj (ukupno stotinjak) učenika.

 1 | 2 >

(mart 2003.)

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]