Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Predavanja
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
škole
VSA 2005

Ovo su prve impresije s početka ovogodišnje škole astronomije, a kod nas suizmeđu ostalih i dva srednjoskolca iz Srbije: Natalija Jovanović, iz Valjeva i Ljuban Jerosimić iz Beograda. Ovo je sedamnaesta po redu VSA (Višnjanska škola astronomije).

Ovogodišnja je VSA posljednja, ali ne i najmanje važna, od pet ljetnih škola prirodoslovlja i tehnologije koje su se održale u Višnjanu u organizaciji Astronomskog društva Višnjan, Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Višnjanske osnovne škole.

Osnovna tema ovogodišnje VSA su mala tijela Sunčeva sustava, slična tema kao i mnogih godina do sada, a novost je grupa koja radi na razvoju novih vrsta senzora položaja za robotizirana vozila za svemirska istraživanja. Taj tim vode Mario Mladinov i Ana Bonaca, a jedan je od članova tog tima i Natalija.

Već je "klasika" rad iz Višnjana s robotiziranim teleskopima 1300 km udaljene zvjezdarnice na Majorci, uz pomoć kojih se ove godine snima mnoštvo slika namijenjenih fotometriji asteroida, a voditelj grupe je ekspert u području malih tijela, iz Njemačke, Reiner Stoss u kojoj je Ljuban.

Kao i svake godine dosad, Perzeidi i njihovo promatranje su posao posebne grupe koju predvode Tomislav Jurkić i Korado Korlević.

Noćas su ekipu na njihovu praćenju posebno iznenadili meteori koji nisu dolazili iz pravca Perzeja, delta Aquaridi i kapa Cygnidi. Iako će maksimum aktivnosti Perzeida biti u noći 12 na 13. kolovoza, ipak je opažen jedan prekrasan par Perzeida koji se iz Istre vidio kako se kreće iz pravca istok-zapad i izgara nad sjevernim Jadranom. U narednim će se danima aktivnost Perzeida pratiti vizualnom i video metodom s prostora ispod osnovne škole u Višnjanu, a posebno se očekuje noć maksimuma i mogućnost da se u suradnji s drugim opažacima svjetske meteorske organizacije (IMO) zabilježi dvostruki maksimum njihove aktivnosti.

Neobična snimka grupe s noćašnjeg promatranja Perzeida.
Veći snimak 39 Kb
priprema grupe za promatranje asteroida s teleskopima iz Španjolske.
Veći snimak 88 Kb

Pozdrav
Korado Korlević
korado@astro.hr

(13.08.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh