am@astronomija.co.yu

 

 

Potražite u AM

 
 Razno
 
 

Sadržaj AM

 

 

Xivkonf.jpg (57978 bytes)

XIV NATIONAL CONFERENCE OF ASTRONOMERS
OF SERBIA AND MONTENEGRO

is supported by Ministry of Science and Environmental Protection of the Republic of Serbia
October 12 - 15, 2005
Belgrade, Serbia and Montenegro

 

NACIONALNA KONFERENCIJA

AOB

AOB

U beogradskoj Kolarčevoj zadužbini od 12. do 15. oktobra održana je XIV nacionalna astronomska konferencija Srbije i Crne Gore. I ovoga puta sa prezentovanjem velikog broja radova iz inostranstva, kao i najznačajnijih naših dostignuća u astronomiji i srodnim naukama, ova konferencija je ponovo pokazala da je mnogo više od nacionalne konferencije.

Klinkite na sliku
konferencija1.jpg (109566 bytes)
slika0038.JPG (101321 bytes)

Naučni organizacioni komitet na čelu sa dr Zoranom Kneževićem i Lokalni organizacioni komitet na čelu sa dr Zoricom Cvetković, su se potrudili da pored prijavljenih radova na konferenciji bude najinteresantnijih savremenih tema u formi predavanja po pozivu sa predavačima iz različitih zemalja sveta. Tako je bilo priče o demografiji crnih rupa (Anatol Cherepaschuk, Rusija), kretanju ekstrasolarnih planeta (Rudolf Dvorak, Austrija), komleksnosti zvezda u nastajanju u obližnjim galaksijama (Emilio Alfaro, Spanija), spektroskopiji pulsarab (Snežana Stanimirović), periodičnim promenama bliskih dvojnih zvezda (Eleni Rovithis-Livaniou), UV i X posmatranjima bliskih dvojnih zvezda (Margarita Karovska), ponašanju vodonika na visokim priotiscima (dr Vladan Čelebonović), kao i konceptu neistorijskog kalendara (Stevo Šegan).

Na samom početku konferenciju je otvorio je pomoćnik ministra za nauku i zaštitu životne sredine dr Ivan Videnović. Pored njega tokom ceremonije otvaranja okupljenim astronomima su se obratili i dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije Beograd, dr Neda Bokan, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu i dr Milan Čirkovič, predsednik Društva astronoma Srbije. Ceremonija otvaranja je završena kratkim muzičkim nastupom gudačkog tria.

Tokom tri dana radnog dela konferencije usmeno je prezenotvano oko 60 radova, dok je u formi postera prezentovano preko 40 radova. Usmene prezentacije su bile realizovane u okviru različitih tematskih sekcija: zvezdana astrofizika, kosmologija, astrofizička spektroskopija, zvezdani i galakticki sistemi, interdisciplinarne studije, dinamička astronomija i planetologija, istorija i filozofija astronomije.

Neformalni deo konferencije podrazumevao je ekskurziju za sve učesnike, tokom koje su rasprave o različitim naučnim temama vođenje u neformalnoj atmosferi.

Ova, četrnaesta po redu konferencija, koja već skoro pedeset godina okuplja astronome u našoj zemlji, bila je veoma dobra prilika da se sumiraju rezultati rada u prethodne tri godine, kao i da se učesnici upoznaju sa najnovijim pomeranjima u astronomiji i srodnim naukama.

Nikola Božić

(16.10.2005.)

vrh