am@astronomija.co.yu

 

 

Potražite u AM

 
 Razno
 
 

Sadržaj AM

 

 

Xivkonf.jpg (57978 bytes)

XIV NATIONAL CONFERENCE OF ASTRONOMERS
OF SERBIA AND MONTENEGRO

is supported by Ministry of Science and Environmental Protection of the Republic of Serbia
October 12 - 15, 2005
Belgrade, Serbia and Montenegro

 
AOB

AOB

Beograd
12.10.2005.

Danas je u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini počela sa radom XIV nacionalna astronomska konferencija Srbije i Crne Gore. Ovaj skup koji je već pre nekog vremena poprimio ozbiljan međunarodni karakter, otvorio je pomoćnik ministra za nauku i zastitu zivotne sredine dr Ivan Videnović. Pored njega tokom ceremonije otvaranja okupljenim astronomima su se obratili i dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije Beograd, dr Neda Bokan, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu i dr Milan Ćirković, predsednik Društva astronoma Srbije. Ceremonija otvaranja je završena kratkim muzičkim nastupom gudačkog tria.

Usledila su predavanja po pozivu, koja prezentuju najnovija dostignuća u ovoj nauci i to od strane značajnih naučnika iz celog sveta. Tako je bilo priče o demografiji crnih rupa (Anatol Cherepaschuk, Rusija), kretanju ekstrasolarnih planeta (Rudolf Dvorak, Austrija), komleksnosti zvezda u nastajanju u obližnjim galaksijama (Emilio Alfaro, Španija).

Nakon toga se prešlo na rad po sekcijama. Ovog dana su održane dve
sekcije: zvezdana astrofizika i kosmologija. Narednih dana će se raditi u sledećim sekcijama: astrofizička spektroskopija, zvezdani i galaktički sistemi, interdisciplinarne studije.

Konferencija je izvrsna prilika da se svi oni koje zanimaju astronomija i srodne nauke upoznaju sa najnovijim istraživanjima u ovim naukama u prethodne tri godine.

Konferencija traje do 15. oktobra.

 

Nikola Božić

(12.10.2005.)

vrh