Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 

 

 
 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

ljudi
Andrej Špan
andrej.span@amis.net

Moj sajt (http://users.volja.net/aspan/planeti/intro.html) nastao je sasvim slučajno. Tražio sam strane na netu u svom jeziku, koje ne bi bile pregoleme za čitanje, našao sam samo gomilu podataka, sve oficialne strane stranice, korisne za stručnjake, ali nisu od nikakve koristi za djecu. I tako, sam sam rešio da napravim mali sajt za svoju djecu, s opisom naših planeta, njihovih satelita, geološku sustav, nešto malo o atmosferi i po koju zanimljivu sliku. U početku i nisam znao, kakav če to posao biti, pa sam tako radio negde 6 meseci, prikupljao sam informacije i smeštao ih na svoja mesta. Na kraju nastao je mali elektronski atlas.

Pomagao sam si sa stranim autorima, linkove do zanimljivijih autora svrstao sam i na jednu pod-stranu. Jedan od boljih po mom mišljenju tu je Bill Arnett, koji mi je dozvolio da prevedem nekoliko riječi. Sav moj rad, smešten je na CD-ju oko 400 mega, tu su i neki filmovi, samo na mom strežniku nemam toliko mesta, pa su tamo samo stranice bez filmova i pratečih freeware programa.

Andresj Špan, Mesec,
Veći sinimak 32 Kb

U Sloveniji mnogo je klubova, vrlo aktivnih ali je teđko se snađeš u gomili informacija. Ja dolazim iz grada Brežice, imam nekoliko prijatelja koji su zaista aktivni, sa kojima radimo nešto na astronomiji. Meni moj posao oduzima vreme za astronomiju ali još uvijek nađem trenutak da malo pogledam *gore* :-).

Posedujem reflektor promjera 150 mm i jedan dobson 300 mm. Največa su mi okupacija planete i još više sunce. Šaljem i nekoliko fotki pega na suncu 15.1.05 i mesec danju 150 newton i digitalni fotoaparat, afokalno kroz okular 16mm

Sunce, detalj. Foto A. Špan
Sunce, detalj. Foto A. Špan
Veći sinimak 47 Kb

(12.03.2005.)

vrh