am@astronomija.co.yu

 

 

 Život
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dogme
Evolucija dogme
 
Pitam se šta su u stvari astrobiolozi. Izgleda dogmatičari. Zamislite, Karl Segan dogmatičar.

"Darvinova teorija je dogmatska!"
Ljiljana Čolić,
ministar prosvete i sporta u Vladi Srbije

Sve vreme sam živeo u uverenju da je Čarls Darvin veliki naučnik koji je pronikao u neke najdublje tajne prirode te izgradio, na nauci čvrsto zasnovanu, teoriju o evoluciji živih bića. Sad eto čujem da nije tako. Rekla naša ministarka. Kaže, Darvinova teorija je dogmatska. A dogma, to vam je nešto što je tako i tačka; nema diskusije. To je nešto bez dokaza i dokazivanja. A ako tražiš dokaze, pa makar i samo da posumnjaš u dogmu, odmah te šalju na lomaču. U redu, mi smo skoro moderna zemlja, u 21. veku, i ne služimo se lomačama... Mada, sa ovakvim ministrima - ko zna.

Čarls Darvin (1809-1882, osnivač moderne teorije evolucije svih formi života

Koliko je meni poznato Čarls Darvin je više od dve decenije razvijao teoriju evolucije i svoje tvrdnje je potkrepio odgovarajućim dokazima. Može se sumnjati u valjanost tih (i svih drugih) naučnih dokaza, ali se ne može tvrditi da oni ne postoje. Pogotovo se ne može tvrditi da u njih morate verovati. Biće da ministarka ne zna šta priča, a svet nam se već smeje. Od Beograda do Pančeva, samo u suprotnom smeru, preko Pariza, Londona, Nju Jorka, Tokija, Moskve - do Pančeva. Posledice ministarkine odluke, međutim, neće biti smešne.

A možda se i nije čuditi. Nedavno je ministarka ovako pozdravila đake prvake: "I za kraj, želim da vam poručim nešto što je rekla naša velika pesnikinja - Desanka Maksimović: od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba."

Desanka Maksimović?!! Em je bljutavo i stereotipno, em netačno i nemaštovito i još – Desanka Maksimović! To me je podsetilo na čuvenog američkog intelektualca Homera, Dž. Simpsona koji u jednoj epizodi svom sinu Bartu kaže: "Ne brini sine, ja sam siguran da je i Ajnštajn mnogo puta pogrešio pre nego što je izmislio sijalicu."

  Reč:   dogma

Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika
(Matica srpska):
1. versko načelo koje su dužni vernici prihvatiti bez ikakve kritike kao apsolutno tačno.
2. ono što je uopšte nepogrešivo, u šta se mora verovati.

Filozofski rečnik (Svetislav Marić):
Učenje crkve u koje verni moraju verovati; učenje, mišljenje primljeno bez dokaza i proveravanja a u koje se nepokolebljivo veruje.

Nekom će se možda učiniti da sve ovo nema veze sa astronomijom, ali mi znamo da sve ima veze sa tom, što bi rekla neki ministar, dogmatskom naukom. Jer, šta ćemo kada se ministarka doseti da su i teorije relativnosti dogmatske pa ih kao takve izbaci iz škole dok se ne uvede ravnopravno crkveno učenje da.... hmmm, zapravo ne znam kakav stav ima crkva prema Ajnštajnu. A nešto se ne bih iznenadio da crkva ni prema teoriji evolucije nema sasvim negativan stav. Jednostavno, treba biti blesav (ili ministar) pa sasvim poreći tako valjanu teoriju.

Pitanje
Šta je zajedničko Karlu Seganu, Milutinu Milankoviću i Branislavu Petronijeviću?
Odgovor:
Svaki je na svoj način dogmatičar.

Kaže ministarka “Svaki ministar treba da ostavi pečat u svom radu, a ovo je moj pečat.”. E pa draga gospođo ministarko, zapečatili ste. Upečatljivije ne bi mogla ni ona mnogo simpatičnija gospođa ministarka - Živka.

Toliko od mene, jer taman sam se zapisao kad je stigla vest:

DARVIN JOŠ UVEK ŽIV
Izvor: B92
Beograd -- Kolegijum Ministarstva prosvete odlučio je da vrati Darvinovu teoriju evolucije u nastavni plan za 8. razred.

Pritisak javnosti na ministarstvo prosvete i vladu Srbije urodio je plodom. Dekret ministarke Ljiljane Čolić je poništen i Darvinova teorija evolucije vraćena je u nastavni program za osmi razred osnovne škole. Nakon sednice vlade, tu odluku je saopštio zamenik ministra prosvete Milan Brdar: “Što će reći da sam ja ovde došao da potvrdim da je Čarls Darvin još uvek živ”

Brdar kaže da donošenje, a zatim i ukidanje ministarkinog dekreta neće imati većih posledica: “Znači, imali smo možda jedan kratak period zbunjivanja. Priznajem da su možda i nastavnici zbunjeni, ali ova naša izjava upravo treba da eliminiše tu zbunjenost. Pošto je lekcija u udžbeniku, vraćanje u plan i program nije zbog brige o krupnim posledicama, jer ne vidimo da posledice mogu da budu krupnije, jer intervencija dolazi otprilike na vreme”. Na pitanje novinara B92 da li će neko da snosi posledice zbog odluke o izbacivanju Darvinove teorije, Brdar je kazao: “O tome ćemo mi razgovarati na Kolegijumu. Za sada ja ne mogu ništa da kažem”

U ovom slučaju pritisak javnosti je doneo rezultat. Međutim, donošenje odluke na svoju ruku, a zatim i njeno još brže ukidanje kada igrom slučaja javnost za nju sazna, otvara pitanje kako sprečiti ljude koji dođu na javnu funkciju da na takav način realizuju svoja uverenja. Kolumnista nedeljnika Vreme Teofil Pančić kaže za B92 da ovo nije prvi ispad Ljiljane Čolić, niti je ona jedina u njenoj stranci i vladi koja je sklona takvim ispadima: “Dakle, DSS-ovci su skloni ovome. Oni su jedna sve opskurnija organizacija. Ja žalim onog Zorana Drakulića koji nešto pokušava da kao nešto promeni imidž stranke, kaže: morate da budete drugačiji. S kim, molim te, s tim ljudima? Nema šanse. Koštunica je oko sebe okupio najneverovatniju ekipu koja postoji u ovoj zemlji. Radikali su za njih mala deca”.

I spomenuti Drakulić je ostao bez teksta kada je čuo za odluku svoje stranačke koleginice: “Mislim da je to možda bilo malo nespretno od strane gospođe Ministarke, pogotovo danas, kada ... dobro, ne bih dalje komentarisao”

Na kraju storije o proterivanju i vraćanju Darvina u školski program, može se reći da je Ljiljana Čolić ispunila svoje obećanje i posle samo nekoliko meseci uspela da ostavi svoj pečat u Ministarstvu prosvete. Koliko je ozbiljno shvatila svoju misiju jasno je i iz njene izjave, iz poslednjeg broja lista “Pravoslavlje”: „Od stupanja na dužnost svako veče molim Svetom Savi da me prosvetno umudri“.
 

Saša Zorkić

(septembar 2004.)

vrh