am@astronomija.co.yu

 

 

 Život
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Reagovanja
"Glas javnosti", 9. septembar 2004.
I svetska javnost reagovala na potez srpskih vlasti da se ne izučava Darvinova teorija
I BOG STVORI MINISTARKU

O. Nikolić

Karikatura Koraksića iz časopisa Vreme

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve navode da nastava verounauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to su potkrepili upravo primerom Darvinove teorije

Odluka ministarke prosvete Ljiljane Čolić o izostavljanju Darvinove teorije iz nastavnih planova i programa za biologiju u osmom razredu odjeknula je ne samo u domaćoj, već i u svetskoj javnosti, a polemika je u roku od 48 sati prevazišla ne samo školske, već i državne granice.

Ministarka Čolić je u naknadnom saopštenju objasnila da niko nije zabranio profesorima da predaju i lekciju koja je izbačena, ponovila da učenici ako hoće mogu sami da je pročitaju - i dodala da je tema o poreklu čoveka ostala u programu za šesti razred. Dva dana pre toga je objašnjavala da se na ovaj potez odlučila da se ne bi stvarala konfuzija u dečjim glavama, pošto je od školske 2001/02. godine u srpsko školstvo uvedena verska nastava. (Tada je kao pandan veronauci počeo da se predaje i predmet građansko vaspitanje).

Legalnost dovedena u pitanje

Takođe je naknadno saopštila i da će Nacionalni prosvetni savet, kad se bude formirao, utvrditi plan i program za sve razrede osnovne škole, pa i to u kom će se razredu i u kojoj meri predavati Darvinova teorija. Nije, međutim, ništa govorila o teškoćama koje prate osnivanje ovog tela koje bi u budućnosti trebalo da pravi strategiju obrazovanja u Srbiji. Naime, krajem avgusta prošli su svi zakonski rokovi, a još nije izabran sastav ovog tela.

Premijer Vojislav Koštunica na RTS-u je rekao da je sve preuveličano, jer se Darvinova teorija uči i u šestom razredu, mada ipak, da se on pitao, ostavio bi Darvinovo učenje i u šestom i u osmom razredu osnovne.

Pisanje Glasa, koji je prvi pokrenuo ovu temu, juče su citirale mnoge svetske agencije. Reagovali su i iz Američkog nacionalnog centra za obrazovanje u nauci, sa (za ovdašnje prostore) neverovatnom pretpostavkom da su možda i američki pobornici teorije stvaranja sveta umešali prste u dešavanja u Srbiji. To se, tvrde, inače, sve češće događa u svetu.

Pojedini domaći eksperti, međutim, dovode u pitanje i legalnost i legitimnost odluke, a neke političke stranke (GSS i SDU) iskoristili su ovaj ministarkin potez da zatraže ostavku i to pod hitno! U sličnom tonu javila su se juče i razna udruženja i organizacije (ORKA - organizacija za poštovanje i brigu o životinjama, te Centar za prava deteta).

U Ministarstvu prosvete i sporta kategorički tvrde da je sve urađeno po zakonu - da ministarka ima pravo da menja planove i programe i da se sve može videti i u Prosvetinom glasniku od 4. avgusta broj 9.

U Centru za prava deteta, međutim, procenjuju da je izostavljanje teme "poreklo i razvoj ljudske vrste" "ponovno kršenje domaćih zakona i međunarodnih obaveza u oblasti obrazovanja i tvrde da ta odluka predstavlja direktno kršenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu u junu ove godine".

- Donošenje nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja je u isključivoj nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta, a ne ministra prosvete (članovi 12 i 76). Iako NPS ni do danas nije imenovan, ne postoji osnov po kome bi njegovu nadležnost preuzeo ministar prosvete. Naime, članom 65 ovog zakona se izričito predviđa da ministar izuzetno donosi nastavni plan i program samo za prvi i drugi razred osnovnog obrazovanja - tvrde u Centru za prava deteta.

Mada je u prvoj izjavi za Glas ministarka prosvete izjavila da je lično ona odlučila da se Darvinova teorija ove godine izostavi iz nastavnog plana i programa za osmi i da će se tek dogodine ponovo izučavati ravnopravno sa teorijom po kojoj je Gospod Bog stvorio čoveka i svet, u Ministarstvu sada kažu da je Darvinova teorija evolucije prebačena u šesti osnovne prema planu i programu istoimenog Odeljenja Ministarstva prosvete.

Biolozi, međutim, tvrde da se u udžbeniku iz biologije za šesti razred ne nalazi Darvinovo učenje.

- U šestom razredu se ne izučava nauka o čoveku, tu nema nijedne lekcije o poreklu čoveka, čovek se izučava tek u osmom razredu, bar tako je bilo do sada - kažu biolozi.

Molitva za umudrivanje

U poslednjem broju Pravoslavlja, novina Srpske patrijaršije, objavljen je i intervju sa ministarkom Čolić u kome je ona, pored ostalog, objasnila i zašto se na zvaničnom sajtu MPS pojavio lik prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.

- Odgovor je kratak: Zato što sam ja to tražila, zato što se od stupanja na dužnost ministra prosvete svako veče pred spavanje molim Svetom Savi da me prosvetno umudri. O zaslugama našeg najvećeg svetitelja i prosvetitelja nije potrebno govoriti. On je naša antejska podloga. Ako ne znamo odakle smo krenuli, kako da znamo gde nam valja stići - kaže Čolićeva.

Globalna priča

Autor biologije za šesti razred Brigita Petrov, profesor Biološkog fakulteta, kaže da u udžbeniku postoji jedan mali uvod u organsku evoluciju i o tome kako se danas priča o evoluciji.

- Tu se nalazi i tekst o Darvinovom značaju, ali samo kao opšta, globalna, priča. Međutim, ne stoji sadržaj koji se nalazi u udžbeniku za osmi razred, gde se konkretno izučava priča o poreklu čoveka. Pri tome, u osmom razredu nema ponavljanja gradiva, niti nastavljanja na ono što đaci uče u šestom osnovne - objašnjava Petrova.

U celu polemiku uključila se posredno i SPC. Prema informaciji koju je prenela Beta, predsednik Srpske pravoslavne crkve za pripremu programa verske nastave episkop braničevski Ignjatije još pre tri godine je kazao da nastava verounauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to potkrepio upravo primerom Darvinove teorije.

Strane medijske kuće prenele napise Glasa javnosti

Samovoljni potez ministarke Čolić, koja je rešena da ostavi trag u istoriji srpskog obrazovanja ili da je zapečati, privukao je pažnju i (za sad) nekoliko svetskih medija. Južnoafrički vebsajt Vesti 24, pod naslovom "Srbija zadaje udarac Darvinu", prenosi pisanje Glasa javnosti o izbacivanju Darvinove teorije evolucije iz srpskog nastavnog programa. Vesti 24 naglašavaju i da je vlada premijera Koštunice podržala ministarkinu odluku, uz obrazloženje da je "akumulirano naučno saznanje o poreklu i razvoju čoveka puno rupa". Na ovom sajtu se naglašava da se rastući uticaj crkve u Srbiji ogleda u uvođenju veronauke u prvi razred i planovima da se ovaj predmet uvede čak i u predškolsko vaspitanje.

I britanska medijska kuća BBC citira Glas u tekstu "Srpske škole odbacuju Darvina".

O upisivanju ministarke Čolić u anale srpske (a možda i svetske) istorije piše i Rojters, a prenosi ga američka medijska korporacija En-Bi-Si, uz komentar "Srbija zadaje udarac evoluciji". Ovi mediji podsećaju da je jedino američka savezna država Kanzas 1999. godine iz nastavnog programa izbrisala svaki pomen evolucije i Velikog praska. NBC nosi i komentar profesora Nikole Tucića da je ovo igranje sa umovima srpskih osnovaca politički potez premijera Koštunice, koji podrškom crkve želi da ojača oslabljene pozicije svoje partije.

***

BBC WORLD:
SERB SCHOOLS TOLD TO DROP DARWIN

Serbia's education minister has ordered schools to stop teaching the theory of evolution for the current school year, a leading newspaper has reported.
The paper, Glas Javnosti, quoted Ljiljana Colic as saying that in future Charles Darwin's theory would only be taught alongside creationism.

Ms Colic said the two theories were equally dogmatic. Correspondents say the move shocked educators in a republic where religion only recently began to be taught.
Ms Colic said current material on evolution would remain in textbooks but would not be taught.

It was not clear how the ban would be enforced in schools. Biologist Nikola Tucic described the ruling as "outrageous", and showed Serbia's Orthodox Church was interfering in politics.

"We are slowly turning into a theocratic state and in the 21st Century we are going back to the Book of Revelations," he told the newspaper. "There were attempts like this in several US states, but they were rejected. It turns out that our fundamentalists are much more successful."

Creationism is the belief that the Old Testament account of God's creation of the world is true.

Darwin's theory of evolution is the dominant explanation of man's origins within the scientific community

***

"Glas javnosti", 9. septembar 2004.
Ne stišava se polemika zbog kontroverzne odluke ministarke prosvete o izbacivanju Darvina iz udžbenika
Uzbuna među vernicima,
naučnicima i u vladi

Koštunica smatra da je stvar preuveličana. Čovek je nastao od majmuna, njega je stvorio Bog, a ko je rodio Boga, pitaju se najmlađi

BEOGRAD - Od kako je postala ministar prosvete Ljiljana Čolić imala je onoliko gafova, ali sada je stvarno preterala! Otvorila je Pandorinu kutiju, a da toga izgleda i nije svesna! Nije ni dosledna jer bi posle izbacivanja Darvina i dovođenja u pitanje biologije kao nauke, možda trebalo očekivati da se pod sumnju dovede i geografija, istorija, teorije o postanku sveta.

Da li je sledeći korak možda ukidanje pravosuđa, jer šta će nam sudije ako postoji strašni sud? Ili medicine, jer Tvorac određuje sudnji čas? Ovakva, ali i druga pitanja, izgovorena u ljutitom i ciničnom tonu, čula su se proteklih dana u stručnim i naučnim krugovima, a čitaoci Glasa zasuli su redakciju raznim komentarima u kojima se nisu mnogo birale reči ne samo na ministarkin, već i na naš račun. Ovi drugi su pozdravljali odluku Čolićeve i govorili da su novinari Glasa živi dokaz teorije po kojoj je čovek nastao od majmuna.

Javnost na nogama

Javnost je u svakom slučaju ustala na noge, a sve je dobilo i političku dimenziju, s obzirom na to da je ministarka članica vladajuće partije DSS. To su neke opozicione stranke jedva dočekale i zdušno zatražile njenu smenu. Ova tema nije ostavila ravnodušnim ni vernike, ali ni koalicione partnere DSS-a u Vladi Srbije.

Ksenija Milivojević, portparol G17 plus, izjavila je da je "zapanjena" stavom ministarke da se Darvinova teorija ne predaje u osmom osnovne jer je "dogmatska" i da očekuje da se o tome izjasni i Vlada Srbije. Premijer Vojislav Koštunica već je posredno stao na stranu ministarke, rekavši da je u pitanju nesporazum i preuveličavanje.

Za razliku od pojedinih stručnjaka koji su proteklih dana u prvi plan isticali kršenje zakona pri donošenju ove kontroverzne odluke, akademik Đorđe Šijački, fizičar po struci, kaže da je njemu kao naučniku manje važno kršenje procedure u odnosu na posledice koju takva odluka može da izazove.

- Može da se donese zakon da Sunce ne izlazi na istoku ili da je zemlja ravna ploča... Naravno da nije važno da li je pri tome procedura ispoštovana ili ne i da je to minorno u odnosu na posledice. Isto važi i za Darvinovu teoriju, čije je ime ušlo u nauku. To je pitanje naučne istine i potiskivanje tog dela biologije jednako je kao da tvrdimo da Sunce ne izlazi svakog dana - upozorava akademik Šijački.

Dr Aleksej Tarasjev iz Instituta za biologiju objašnjava da teza (koja se koristi kao obrazloženje za promenu programa nastave biologije) o tobožnjem postojanju dva ravnopravna modela, nije ni naučna ni nova.

Šarlatanski argumenti

- Ta teza potiče iz 70-tih godina prošlog veka kada su je formulisali i zastupali američki fundamentalisti. Obavezno predavanje "oba modela, evolucionog i kreacionog" bilo je uvedeno 1981. u škole u Arkansasu, a odluka je oborena na sudu na osnovu amandmana o odvojenosti države i religije - objašnjava dr Tarsjev, autor knjige "Biologija i kreacionizam". On misli da su predložene promene u nastavi biologije ishitrene, naučno nezasnovane i šarlatanski argumentovane i da mogu da dovedu do "još jednog, sasvim nepotrebnog prividnog sukoba religije i nauke kod nas".

Ministarka je prvobitno objasnila da je Darvinovu teoriju ove godine izostavila zbog dece koja uče veronauku da im se ne bi stvorila zbrka u glavi. A kakav je rezon školaraca? Oni misle da je čovek nastao od majmuna, a da je majmuna stvorio Bog. To kažu kao iz topa, a onda zastanu, razmisle, pa pitaju: "A ko je rodio Boga?"

***

"Dnevnik", 10. septembar 2004.
POSLE OGROMNE MEDIJSKE BUKE I BRUKE, KOLEGIJUM MINISTARSTVA PROSVETE VRATIO TEORIJU EVOLUCIJE U NASTAVNI PLAN ZA OSMI RAZRED
Čarls Darvin je još živ!

Kolegijum Ministarstva prosvete i sporta Srbije odlučio je juče da vrati Darvinovu teoriju evolucije u nastavni plan za osmi razred osnovne škole, izjavio je zamenik ministra prosvete Milan Brdar.

„To znači da sam ja došao ovde da potvrdim da je Čarls Darvin još živ”, rekao je Brdar na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, dodajući da stavove saopštava on pošto je ministarka Ljiljana Čolić na službenom putu.

Brdar je rekao da je odluka Kolegijuma o vraćanju Darvinove teorije evolucije u nastavni plan za osmi razred doneta posle konsultacija ministarke Čolić sa premijerom Vojislavom Koštunicom i konsultacija u okviru Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, o slučaju izbacivanja teorije evolucije iz plana za osmi razred, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, nije bilo reči na današnjoj sednici Vlade Srbije.
Brdar je rekao da priznaje da su možda nastavnici zbunjeni izmenama, ali da se teorija evolucije već nalazi u uybenicima za osmi razred tako da i ne može biti velikih posledica menjanja odluke.

Na pitanje novinara da li će zbog tog slučaja neko snositi odgovornost, Brdar je kazao: „O tome ćemo mi razgovarati na kolegijumu ministarstva, ja sada ne mogu o tome”.

(septembar 2004.)

vrh